Linkovi

Vučić demantuje da je postigao tajni sporazum sa Tačijem o Kosovu


Serbia's President Aleksandar Vucic talks at a news conference during trilateral meeting in Ohrid
Serbia's President Aleksandar Vucic talks at a news conference during trilateral meeting in Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je da je postigao tajni sporazum sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kako je to dan ranije izjavio vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti.

Kurti je za albansku TV Kljan izjavio da bi prema tom sporazumu Kosovo trebalo da se odrekne opština severno od Ibra, a Srbija bi dobila opštine južno od Ibra.

"Kosovo bi uzelo neka sela u Preševskoj dolini, ali ne i Bujanovac i Preševo...Oni su postigli sporazum, tajni sporazum je tajan. Da ga
imam, pokazao bih ga",
naveo je Kurti.

Predsednik Srbije je u intervjuu za TV Prva tvrdnje Kurtija nazvao "besmislenim, zavereničkim teorijama".

"Sa Hašimom Tačijem nisam imao ozbiljan razgovor, ne pamtim od kada, a kad bih imao šta da kažem, rekao bih građanima u nadi da imamo nešto za
budučnost"
, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da se nada da će u Prištini uskoro "imati sa kim da razgovara".

Vršilac dužnosti kosovskog premijera rekao je i da je specijalnom izaslaniku Bele kuće za Kosovo Ričardu Grenelu bilo "važnije brzo postizanje sporazuma nego njegov sadržaj".

Grenel je krajem aprila najavio da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u trenutku kada se ukinu takse i reciprocitet.

Krajem aprila za novog mandatara vlade Kosova izabran je Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, pošto je kosovska skupština izglasala nepoverenje Kurtijevoj vladi.

Aljbin Kurti kaže da "treba da se razume da posrednici, kada putuju na relaciji Priština-Beograd, ponekad u šeširu nose priznanja a ponekad nose šešir posrednika".

"Kada je reč o ambasadoru Grenelu, on je došao kao posrednik i verujem da je trebalo da čuje i zvanični stav države Kosovo. Tačno je da sam bio u intenzivnoj komunikaciji s njim i Grenel je imao stav da Kosovo treba da ukine taksu, a Srbija treba da zaustavi kampanju protiv priznavanja, ali to
nije spominjao posle posete Srbiji",
rekao je Kurti.

On je rekao da je nastavio da komunicira sa Grenelom na konstruktivan i pozitivan način jer je reč o izaslaniku američkog predsednika Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG