Linkovi

Tači započeo konsultacije, Kurti zahteva nove izbore


Razgovor Hašima Tačija i Aljbina Kurtija u Prištini o narednim koracima posle izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova (Foto: VOA)
Razgovor Hašima Tačija i Aljbina Kurtija u Prištini o narednim koracima posle izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova (Foto: VOA)

Predsednik Kosova Hašim Tači započeo je konsultacije sa predstavnicima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova o koracima koje treba preduzeti radi prevazilaženja nove političke situacije nastale posle izglasavanja nepoverenja Vladi. Aljbin Kurti zahteva raspisivanje izbora, a Isa Mustafa se zalaže formiranje nove Vlade.

Posle sastanka sa liderima tri najveće političke partije na Kosovu Aljbinom Kurtijem, Isom Mustafom i Kadrijem Veseljijem, predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će njegovi naredni koraci biti transparentni i u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Proces će biti zasnovan na konsultacijama, Ustavu i zakonima, a o čemu ću informisati javnost čim završim sa svim konsultacijama koje će se održati i u četvrtak", kazao je Tači.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je posle sastanka sa Tačijem da razgovori mogu da se vode samo o određivanju datuma novih vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ustav Kosova ne daje mogućnosti u aktuelnom političkom kontekstu, da imamo novu vladu bez nove Skupštine, bez izbora. Predsednik je obećao da će poštovati Ustav, zakone i ranije prakse. Tako da smo naglasili naš stav da predsednik Kosova ne treba da se bavi imenima i partijama, već datumom novih izbora u ovogodišnjem kalendaru", rekao je Kurti.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa smatra da bi trebalo formirati novu Vladu.

Hašim Tači i Isa Mustafa tokom današnjeg sastanka u Prištini (Foto: VOA)
Hašim Tači i Isa Mustafa tokom današnjeg sastanka u Prištini (Foto: VOA)


"Kao Demokratski savez Kosova mi ocenjujemo da nije vreme da se ide na opšte izbore zbog pandemije. Takođe smo ubeđeni da i izbori u ovom kratkom periodu neće doneti ništa novo. Mi smo za to da se formira nova vlada na osnovu ustavnih procedura, i odluke Ustavnog suda iz 2014. godine", kazao je Mustafa.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Kadri Veselji smatra da u situaciji pandemije pozivanje na izbore predstavlja licemerje. On je istakao da će njegova partija ostati u opoziciji.

Konsultacije sa predstavnicima političkih partija predsednik Kosova Hašim Tači nastaviće sutra kada će se sastati sa liderima Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative Ramušom Haradinajem i Fatmirom Ljimajem, kao i sa predstavnicima Srpske liste i ostalih manjinskih zajednica.

Ukinute takse, postepena primena reciprociteta

Vlada Kosova donela je odluku da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mera reciprociteta prema Srbiji.

U odluci Vlade se navodi da u trgovinskim odnosima sa Srbijom, izrazi korišćeni u dokumentima koji slede robu moraju biti u skladu sa Ustavom Kosova i važećim zakonodavstvom.

„Fitosanitarne potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porekla, koji podležu fitosanitarnoj kontroli na granici. Veterinarske potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinjskog porekla, koji podležu veterinarskoj kontroli na granici“, navodi se u odluci Vlade Kosova.

Ovu odluku su kako je navedeno dužni da sprovedu - granična policija, carina, Agencija za hranu i veterinu, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge nadležne institucije.

„Primena i adekvatnost ove odluke preispitivaće se najmanje jednom mesečno“, navodi se u odluci.

Ambasada SAD: Nove mere stvaraju više problema

Ambasada SAD u Prištini nije bila zadovoljna najnovijim potezom kosovskih vlasti.

"Sjedinjene Države su bile jasne da Kosovo treba da ukine sve takse, a
ne da stvara nove barijere, jer ove politike štete građanima Kosova i
guše ekonomiju Kosova", navodi se u kratkom saopštenju i dodaje.

"Protiv smo najnovijeg koraka primene recipročnih mera na kretanje robe iz Srbije. Ove mere stvaraju više problema u trenutku kada SAD veruje da će sporazumi o avio, železničkom i drumskom saobraćaju o kojima su se obe strane dogovorile, kada budu sprovedeni, povećati ekonomski razvoj i
stvoriti uslove potrebne za uspešan dijalog".

Đurić: Situacija se ne deeskalira

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić saopštio je da Aljbin Kurti nije ukinuo takse.

“Ne nasedajte na lažne vesti. Premijer privremenih institucija samouprave u Prištini najavio je, da budemo sasvim precizni, samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mere za naše građane i privredu koje naziva reciprocitetom", naveo je Đurić u saopštenju za javnost.

"Time se situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje pre uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe", navodi se u saopštenju Marka Đurića.

XS
SM
MD
LG