Linkovi

Engel i Menendez pitaju administraciju: Zbog čega nema sankcija Srbiji?


Zgrada Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Tom Brenner)
Zgrada Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Kongresmen Eliot Engel, predsedavajući odbora za spoljnopolitička pitanja i senator Bob Menendez, najviše rangirani demokrata u istom odboru u Senatu, pozvali su Trampovu administraciju da nastavi diplomatsku podršku rešenju konflikta Kosova i Srbije na način koji je, kako navode, “pravedan prema obe zemlje” i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

U pismu upućenom državnom sekretaru Majku Pompeu, demokrate Engel i Menendez upozoravaju da pristup “teške ruke”, koji administracija primenjujuje prema Kosovu “nepravedno kažnjava novu vladu zemlje”, dok srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno.

Kongresmen Engel je isti stav izneo u saopštenju objavljenom 27. marta.

Dok se slažemo da kosovske tarife uvedene na robu iz Srbije - koje su sada ukinute - pre svega naudile Kosovu i njegovim građanima, to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija. Kosovo je blizak saveznik Sjedinjenih Država i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi”, napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Vlada Kosova je 1. aprila donela odluku da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mera reciprociteta prema Srbiji. Takse je uvela prethodna vlada Ramuša Haradinaja, 2018. godine, uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju Srbije" protiv priznanja Kosova i njegovog članstva u međunarodnim institucijama.

"Neuravnotežen odnos prema Srbiji i Kosovu"

Američki zakonodavci podsećaju da je 23. januara, Ričard Grenel, američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi, koji je ujedno specijalni predsednikov izaslanik za pregovore Srbije i Kosova, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti Kosova u isto vreme kada je pozvao Kosovo da ukine takse.

“Od tada, američki pritisak na Srbiju po svemu sudeći je opao dok je pojačan pritisak na Kosovo”, konstatuju američki zakonodavci.

Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini odvija se u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja. Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016", navode Engel i Menendez.

Eliot Engel u saopštenju krajem marta je kritikovao odnos Trampove administracije prema Kosovu kao "pristup teške ruke".
Eliot Engel u saopštenju krajem marta je kritikovao odnos Trampove administracije prema Kosovu kao "pristup teške ruke".

“Molimo Vas obavestite nas zbog čega administracija nije uvela te sankcije niti aktivno izvršila pritisak na Srbiju da okonča svoje globalne aktivnosti protiv priznavanja nezavisnosti Kosova”, navode Engel i Menendez u pismu državnom sekretaru Pompeu.

"Rešenje uz koordinaciju sa evropskim saveznicima"

U pismu sekretaru Pompeu, dvojica članova Kongresa ističu da “snaga i trajnost američkih diplomatskih napora mogu da budu uspešni samo uz tesnu koordinaciju sa saveznicima u Evropi.”

“Srbija i Kosovo su evropske zemlje sa krajnjom aspiracijom da se pridruže EU, a Kosovo se nada i budućem članstvu u NATO-u. Svaki pokušaj da se pregovorima dođe do rešenja između Beograda i Prištine treba da se obavlja zajednički sa Briselom i drugim ključnim evropskim prestonicama”, konstatuju američki zakonodavci.

Bob Menendez je demokratski senator iz Nju Džersija.
Bob Menendez je demokratski senator iz Nju Džersija.

Američki zakonodavci smatraju i da bi Korporacija za milenijumski izazov (MCC) odmah trebalo da ponovo pokrene primenu svojih investicionih programa, koji su suspendovani sredinom marta. Engel i Menendez izneli su mišljenje da kosovska primena tarifa, kao sredstva u rešavanju bilateralnih sporova, ne predstavlja kršenje programa korporacije, a američkoj administraciji postaviili su pitanje da li je potrebno tradicionalno apolitičnu organizaciju koristiti kako bi se vršio politički pritisak u diplomatskom sporu.

“Ohrabruje nas što je Stejt department uspeo u posredovanju mera izgradnje poverenja, uključujući nedavne ugovore o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kosova. Drago nam je zbog tog napretka, ali pozivamo administraciju da u narednim danima izbegne neizbalansirane taktike 'teške ruke', dok zajedno sa Kosovom I Srbijom radi na postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, koji će odražavati volju naroda obe zemlje”, zaključuju u pismu državnom sekretaru Pompeu kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez.

XS
SM
MD
LG