Linkovi

Kurti: Srbiji reciprocitet, BiH potpuno ukidanje takse bez reciprociteta


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova na dužnosti Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da Vlada Kosova u utorak uveče odlučuje o postepenom uvođenju reciprociteta, kao principa u odnosima sa Srbijom. Što se Bosne i Hercegovine tiče, taksa se ukida bez ikakvog uvođenja recipročnih mera.

Kurti je na konferenciji novinare rekao da se prva odluka vlade odnosi na oznake u dokumentima koji treba da budu u skladu sa ustavom Kosova i zakonodavstvom na snazi, i radi se o sledećim dokumentima:

"Prvo, u pitanju su fitosanitarni sertifikati i popratna dokumentacija za prehrambene i druge proizvode biljnog i neživotinjskog porekla koji se podvrgavaju fitosanitarnoj kontroli na granici. Drugo, veterinarski sertifikati i propratna dokumentacija za prehrambene i druge proizvode životinjskog porekla koji se podvrgavaju veterinarskoj kontroli na granici".

Kurti je dodao da su Granična policija, Carina, Agencija za ishranu i veterinarstvo i dr. obavezne da sprovedu ovu odluku vlade.

On je naveo da će vlada odluku doneti pre ponoći večeras kada i stupa na snagu, a istakao je da takvi recipročni principi služe pružanju efikasnih rezultata i jednakom tretiranju. Kako je dodao, ta odluka će biti na snazi do 15. juna, kada će se uraditi analiza njegove implementacije.

Kurti je takođe skrenuo pažnju na to da je Srbija uvela Kosovu niz trgovinskih, netarifnih barijera, uključujući tranzitne, tehničke i političke, što je oštetilo kosovske i izvoznike i uvoznike.

"Počinjemo sa postepenim sprovođenjem reciprociteta, što je zamena za taksu. U ovom slučaju se odnosimo na reciprocitet samo sa Srbijom, što znači da BiH potpuno uklanjamo taksu od 100 odsto bez ičeg drugog dodatnog. Ne želimo da tretiramo Bosnu i Hercegovinu isto kao i Srbiju, jer znamo da i BiH pati od Srbije koja se protiv nas bori od spolja, a protiv BiH iznutra", kazao je Kurti.

On je izrazio uverenje da će delovanje Kosova prema BiH naići na razumevanje tamošnjeg stanovništva, ali da želi "i da institucije BiH iako ne priznaju Kosovo slede sa uklanjanjem viza građanima Kosova.

"BiH ne priznajemo, oni nas ne priznaju, ali mi želimo da BiH postoji. U tom slučaju, želimo da Priština i Sarajevo nemaju te ometnje u prometu", kazao je Kurti.

XS
SM
MD
LG