Linkovi

Priština ukinula takse od 100 odsto iz Srbije i BiH


Arhiva - Premijer Kosova Aljbin Kurti
Arhiva - Premijer Kosova Aljbin Kurti

Vlada Kosova donela je večeras odluku o ukidanju takse na uvoz proizvodnih sirovinaiz Srbije i Bosne i Hercegovine. Potpuno ukidanje takse na svu robu najavljeno je do 1. aprila, kada će kako se navodi u odluci biti uspostavljen reciprocitet sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. U ponoć će, kako je najavio premijer Kosova Aljbin Kurti, biti otvoreno šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije.

U odluci Vlade Kosova se navodi da će Vlada “do 1. aprila 2020. godine doneti odluku o poništavanju odluke od 21. Novembra 2018. godine i odluke od 28. Decembra 2018. Godine, na osnovu kojih je uvedena taksa od 100 odsto i ustanoviće mere potpunog reciprociteta odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom po svim pitanjima“.

“Obavezuju se Ministarstvo Finansija i Transfera, Carina Kosova i ostale relevantne institucije da sprovedu ovu odluku u skladu sa zakonodavstvom na snazi“, navodi se u odluci Vlade.

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da je ova odluka usvojena sa 10 glasova i da su dva ministra bila uzdržana.

Međutim, prištinski mediji prenose da su za ovu odluku na telefonskoj sednici, glasali ministri iz Pokreta Samoopredeljenje i ministarka iz manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi. Da su srpski ministri bili su uzdržani, dok članovi Vlade iz Demokratskog saveza Kosova nisu glasali.

XS
SM
MD
LG