Linkovi

Rekordno zadovoljstvo radom izvršne vlasti na Kosovu


Zastava Kosova na proslavi nezavisnosti (arhivski snimak), (Foto: Rojters/Ognen Teofilovsk)
Zastava Kosova na proslavi nezavisnosti (arhivski snimak), (Foto: Rojters/Ognen Teofilovsk)

Više od 60 odsto građana Kosova zadovoljno je radom izvršne vlasti na Kosovu pokazuje najnovije istraživanje Javni puls koje je u subotu objavio UNDP. Najviše je zadovoljnih radom premijera Kosova i predsednice Skupštine Kosova. Najveći problemi na Kosovu su i dalje nezaposlenost, korupcija i siromaštvo.

Prema istraživanju UNDP-a koje je urađeno u periodu mart - april 2020. godine, putem telefona sa 1306 ispitanika, zadovoljstvo građana Kosova radom izvršne vlasti je rekordno

“Od kada se radi istraživanje Javnog pulsa, od 2010. godine, zadovoljstvo radom izvršnih vlasti je rekordnih 60.7 procenata, što je uvećanje za 46.3 odsto u odnosu na novembar 2019. kada je bilo 14.4 odsto”.

Rekord je zabeležen i kada je u pitanju zadovoljstvo radom predsednice Skupštine i predsednika Vlade Kosova.

Zadovoljstvo radom premijera je na rekordnih 65.4 odsto, a radom predsednice Skupštine takođe rekordnih 72.4 odsto u odnosu na 20.7% i 20.5% zabeleženih u novembru 2019. i maju 2019. godine”.

Suprotno povećanju zadovoljstva radom ključnih institucija, zabeleženo je nezadovoljstvo političkim pravcem Kosova.

"Više od polovine ispitanika (62.8%) je ili nezadovoljno ili veoma nezadovoljno političkim pravcem kojim se Kosovo kreće”.

Istraživanje beleži i povećanje demokratskog indeksa.

“Demokratski indeks je trenutno na 1.53, što je takođe najveći indeks zabeležen od početka ovog istraživanja 2010. Smanjen je ekonomski indeks koji je pao sa 1.05 na 0.98, što ukazuje da je dve trećine građana zabrinuto za ekonomsko stanje na Kosovu”.

Najveći problem prema mišljenju građana Kosova ostaju isti: za 37.2% ispitanika to je nezaposlenost, zatim korupcija (23.5%) i siromaštvo (15.3%). Slično prethodnim istraživanjima, rezultati otkrivaju da većina ispitanika (52.7%) formira svoje mišljenje o korupciji na osnovu medijskog izveštavanja.

U izveštaju UNDP-a se navodi da ovo istraživanje naglašava osećaj jačanja građana u odnosu na kosovosku politiku.

“Kada su bili upitani da li misle da njihovi glasovi mogu da promene situaciju na Kosovu, veliki broj građana (46.7%) izjasnio se da može da utiče na promenu. Istraživanje takođe pokazuje da 70.2% ispitanika zna za koju će stranku glasati, ili za koaliciju, ukoliko bi se raspisali centralni izbori u skorije vreme”, navodi se u izveštaju.

Istraživanje se odnosilo i na pandemiju koronavirusa.

41% ispitanika kaže da je smanjilo ishranu, dok je 15.3% pozajmilo novac, a 14.1% je nastavilo da ide na posao i u vreme pandemije. Podeljeno prema etničkoj pripadnosti, zaključujemo da sličan procenat ljudi iz svih zajednica tvrdi da je Kovid 19 najviše uticao na ekonomski aspekt života: 65.7% kosovskih Albanaca i Srba i 74.5% pripadnika drugih manjina na Kosovu”.

Većina ispitanika iz svih etničkih zajednica smatra da Kovid 19 ima negativan uticaj na mentalno zdravlje - 59.2% kosovskih Albanaca, 65.2% kosovskih Srba i 64.5% pripadnika drugih zajednica.

Većina ispitanika (78.8%) tvrdi da je zadovoljno odgovorom javnih institucija tokom krize izazvane Kovidom 19. Ovo je 18. istraživanje Javni puls koje je od 2010. godine sproveo UNDP uz podršku USAID-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG