Linkovi

Nema mira između Kosova i Srbije dok se pitanje nestalih ne reši


Etnički Albanci na ceremoniji povodom Nacionalnog dana nestalih osoba, na groblju u selu Meje, blizu Đakovice, 27. aprila 2017. (Foto: AP/Visar Kryeziu)
Etnički Albanci na ceremoniji povodom Nacionalnog dana nestalih osoba, na groblju u selu Meje, blizu Đakovice, 27. aprila 2017. (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Između Kosova i Srbije neće biti mira sve dok se pitanje nestalih ne reši, poručili su najviši kosovski zvaničnici povodom "Nacionalnog dana nestalih". Na Kosovu se još 1.640 osoba vodi kao nestalo.

Predsednik Kosova Hašim Tači odao je počast ubijenim Albancima u selu Meja u opštini Đakovica. U ovom mestu je 1999. godine ubijeno 367 osoba od kojih se 27 i dalje vode kao nestale.

"Srbija je počinila genocid i na žalost to još nije osudila međunarodna niti bilo koja lokalna pravda. Ova međunarodna tišina takođe se podrazumeva kao svojevrsna amnestija za srpski genocid počinjen na Kosovu. Međutim neće biti okolnosti i amnestije za srpske zločine počinjene na Kosovu. Nema mira bez pravde i nastavićemo da pravdu tražimo zajedno sa međunarodnim institucijama", rekao je Tači.

Vence na spomenik nestalima u dvorištu kosovskog parlamenta položili su i vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti i predsednice parlamenta Vjosa Osmani.

Kurti je kazao da neće biti ni zaborava, niti amnestije za one koji su na Kosovu počinili zločine tokom prošlog rata.

Osmani je istakla da je "tokom procesa dijaloga između Kosova i Srbije istaknuto da postoji mnogo informacija o nestalima u arhivama tadašnje jugoslovenske vojske, ali da uprkos tome ti podaci nikada nisu dati Kosovu".

"Srbija još nije spremna za mir i Kosovo mora svakim danom sve više da naglašava da bez informacija o nestalima i pravde za svakoga od njih ne može biti mira između Kosova i Srbije", kazala je Osmani.

Koordinatori Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj i Milorad Trifunović poslali su povodom dana nestalih na Kosovu video poruku, poručivši da neće odustati od rasvetljavanja sudbine nestalih i kidnapovanih.

"Mislim da moramo da budemo još jači. Moramo da razgovaramo jedni s drugima odmah posle okončanja pandemije, nastavićemo zajedno da radimo", rekao je Ćerkinaj, dok je Trifunović dodao:

"Koristim ovu priliku da vam pošaljem poruku da radimo sve što je u našoj moći da pronađemo istinu o našim najmilijima. Takođe šaljem poruku celom svetu, kao i Unmiku, Evropskom komitetu, ICRC-u, ICMP-u i svima drugima koji se bave našim problemima, tražeći od njih da nas podrže u našim naporima, na čemu ćemo im biti beskrajno zahvalni".

Povodom 27. aprila kosovskog dana nestalih oglasio se i šef EULEKS-a Lars-Gunar Vigemark.

„Imamo više od 1.640 razloga da nastavimo da radimo zajedno sa lokalnim kolegama, kako bismo rasvetlili sudbinu nestalih i pružili potrebne odgovore njihovim porodicama i voljenima, čiji su se životi zauvek promenili. Deca, partneri, roditelji, rodbina i prijatelji nestalih lica imaju pravo da znaju šta se desilo njihovim najmilijima “, rekao je šef Misije Evropske unije za vladavinu prava Lars-Gunar Vigemark.

Resursni centar za nestala lica, kao i nekoliko nevladinih organizacija pozvali su građane Kosova da danas u 20 časova na dva minuta ugase svetlo u svojim domovima i na taj način, kako navode, obeleže "Nacionalni dan nestalih osoba" tokom poslednjih sukoba.

XS
SM
MD
LG