Linkovi

Ustavni sud: Imenovanje Hotija za mandatara u skladu sa Ustavom Kosova


Avdulah Hoti će, prema odluci Ustavnog suda, biti mandatar nove kosovske Vlade (Foto: REUTERS/Agron Beqiri)
Avdulah Hoti će, prema odluci Ustavnog suda, biti mandatar nove kosovske Vlade (Foto: REUTERS/Agron Beqiri)

Ustavni sud Kosova ocenio je da je dekret kojim je predsednik Kosova Hašim Tači imenovao Avdulaha Hotija za mandatara nove Vlade Kosova u skladu sa Ustavom.

Prema odluci Ustavnog suda, uspešno izglasavanje predloga za nepoverenje ne rezultira obaveznim raspuštanjem Skupštine Kosova i omogućava formiranje nove vlade.

Sud je ovo pitanje razmatrao na osnovu zahteva poslanika Pokreta Samoopredeljenje koji 30. aprila 2020. godine zatražili ocenu ustavnosti Tačijevog dekreta.

Ustavni sud je tada suspendovao primenu dekreta predsednika Kosova do 29. maja. Na sednici Ustavni sud je ukinuo tu privremenu meru.

"U proceni Uredbe [br. 24/2020] od 30. aprila 2020. predsednika Kosova, preko kojeg je Avdulah Hoti, predložen Skupštini Republike Kosovo kao kandidat za premijera za formiranje vlade Republike Kosovo, Sud je odlučio: (i) jednoglasno da je zahtev podnosilaca predstavke prihvatljiv; (ii) jednoglasno da je osporena Uredba predsednika u skladu sa stavom 2. člana 82. Ustava, čime se zaključuje da uspešno izglasavanje poverenja Skupštini protiv Vlade ne dovodi do obavezne raspodele. Skupštine i omogućava formiranje nove Vlade u skladu sa članom 95. Ustava; (iii) većinom da je osporena uredba u skladu sa stavom 14. člana 84. (Ovlašćenja predsednika) Ustava u vezi sa stavom 4. člana 95 Ustava; (iv) jednoglasno da ukine privremenu meru utvrđenu Odlukom od 1. maja 2020 .; i (v) jednoglasno odbiti zahtev za saslušanje", saopšteno je iz Ustavnog suda.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku Ustavnog suda u vezi sa ocenom ustavnosti dekreta.

"Pozdravljam odluku Ustavnog suda u vezi s ocenom ustavnosti moje uredbe za mandat gospodinu Hotiju, kandidatu za premijera. Uveren sam da je svaki korak koji sam preduzeo bio u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i drago mi je što je to potvrdio i Ustavni sud. Političke stranke i sve institucije moraju pokazati političku zrelost, poštovanje i posvećenost zakonskom redu i institucijama Republike Kosovo. Oni moraju poštovati, prihvatati i sprovoditi odluke konačnog organa za tumačenje Ustava i kompatibilnost zakona i drugih akata sa Ustavom. Kosovo se suočava sa mnogim izazovima koji su pred nama, tako da sada ne moramo više gubiti vreme na formiranje nove vlade, sa potpunim legitimitetom Skupštine Kosova", napisao je Tači na Fejsbuku.

Ambasada SAD na Kosovu pozvala je sve institucije i političke stranke da sprovedu današnju odluku i sve odluke Ustavnog suda Kosova.

"Pozivamo sve lidere da rade zajedno za glatku tranziciju u interesu mira, stabilnosti i prosperiteta za sve građane Kosova", navodi se na Fejsbuk stranici Ambasade SAD na Kosovu.

Odlukom kosovskog Ustavnog suda okončava se period nastao nakon izglasavanja nepoverenja premijeru Aljbinu Kurtiju, lidera pokreta Samoopredeljenje, koji je u delu kosovske javnosti označen kao političar koji narušava odnose sa Sjedinjenim Državama i Kosovo vodi ka izolaciji. Kurti, između ostalog, nije želeo da odustane od principa recipročnog ukidanja taksi u iznosu od sto odsto na proizvode iz Srbije uvedene novembra 2018.

Uvođenje taksi doprinelo je blokadi dijaloga Beograda i Prištine - koji, uz posredstvo Evropske unije, vode dve strane. Razgovori bi trebalo da rezultiraju sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG