Linkovi

Ekološki aktivisti preuzeli iz Vlade primerke dokumentacije o Rio Tintu


Predstavnici udruženja Ekološki ustanak i Ne damo Jadar preuzeli su u Vladi Srbije primerak dokumentacije o projektu istraživanja litijuma kompanije Rio Tinto, u Beogradu, 21. januara 2022. (Foto: Jovana Đurović, VoA)
Predstavnici udruženja Ekološki ustanak i Ne damo Jadar preuzeli su u Vladi Srbije primerak dokumentacije o projektu istraživanja litijuma kompanije Rio Tinto, u Beogradu, 21. januara 2022. (Foto: Jovana Đurović, VoA)

Predstavnici udruženja Ekološki ustanak i Ne damo Jadar preuzeli su u petak u Vladi Srbije jedan primerak dokumentacije o projektu istraživanja litijuma kompanije Rio Tinto i poručili da će to podrobno proučiti.

Ima gomila dokumentacije, 38 stavki. Mislim da ne postoji nijedan dokument koji do sada nismo videli, rekla je novinarima aktivistkinja Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, prenosi FoNet, ističući da je predaja dokumentacije ispunjenje prvog i osnovnog zahteva ekoloških pokreta.

Kako je istakla, još nije objavljeno obrazloženje Vladine uredbe o poništenju uredbe o prostornom planu o područjima posebne namene, kao ni one o rasformiranju radne grupe za istraživanje litijuma.

Nestorović je na pitanje da li imaju saznanja da postoje neki skriveni ugovori vlasti sa Rio Tintom, rekla da za sada ne znaju za to.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da nije kraj slučaja sa Rio Tintom dok se ne ispune svi zahtevi, ali da je povlačenja zakona velika pobeda ekoloških organizacija.

Ako neko u ovom ne vidi pobedu, onda ima problem sa stvarnošću, konstatovao je on i upozorio svaku vlast da će, ako im ponovo padne na pamet da dovede Rio Tinto ili neku sličnu kompaniju, "imati Srbiju na ulici".

Aleksandar Jovanović Ćuta o daljim koracima pošto je Vlada najavla da poništava dogovore sa Rio Tintom
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Mi ćemo sve uraditi da sprečimo da nam se ikad više dogodi Rio Tinto, naglasio je Jovanović, ukazujući da Srbija nije rudarska zemlja i da će se zato sprečiti sve slične kompanije da buše i istražuju, poput Dandija na Homolju.

Prema oceni Jovanovića, vlast nikad ne bi poništila sve potpisano sa Rio Tintom da nije izbora 3. aprila.

On je rekao da u subotu neće biti blokade autoputa kod Sava centra, niti bilo kakvih okupljanja tamo, ali da će deo aktivista Ekološkog ustanka otići u Loznicu, na tamošnji dvočasovni protest.

Predstavnik Ne damo Jadar Zlatko Kokanović naveo je da će se na protestu u Loznici analizirati šta je urađeno i šta treba dalje da se radi, a da im je premijerka Ana Brnabić za ponedeljak u 13:00 zakazala sastanak, na kome će oni insistirati na odgovoru šta će biti sa bušotinama koje je Rio Tinto već uradio i ko će platiti štetu, kao i ko će ukloniti ruševine kuća, "da ne živimo kao u Vukovaru".

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar o daljim koracima posle najave odlaska Rio Tinto
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Stav udruženja Ne damo Jadar je da država treba da od Rio Tinta otkupi zemljište koje su oni prethodno kupili od građana i da ih onda proda meštanima.

Kokanović je upozorio da meštani tog kraja neće dozvoliti da više bilo ko pokuša da tamo pravi rudnike, i da će tražiti zabranu iskopavanja litijuma u celoj Srbiji.

Alimpić: Nismo završili sa projektom, potrebna prenamena zemljišta

A odvojeno od događaja ispred Vlade, aktivistkinja udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" Marija Alimpić izjavila je FoNetu da samo ukidanje Prostornog plan područja posebne namene za projekat "Jadar" nije dovoljno da bi se reklo da smo konačno završili sa tim projektom.

Ona je naglasila da je potrebno da se ukinu lokacijski uslovi koje kompanija Rio Tinto ima, da se zemljište koje je postalo građevinsko vrati u prethodni status, odnosno da se ponovo preimenuje u poljoprivredno i šumsko.

Alimpić je ukazala da je potrebno da se iz Prostornog plana Srbije izbriše litijum koji je u njega unet 2016. godine, "ne samo zbog Jadra nego i zbog svih drugih lokacija na kojima se istražuje ili se planira istraživanje litijuma", kojih ima više od 10. Istakla je da se mora ispitati koji su ljudi zloupotrebili svoj službeni položaj i "ilegalno odobrili usvajanje" Prostornog plana za projekat "Jadar" i oni koji su u Prostorni plan Srbije uneli litijum.

Alimpić je podsetila da su Jadar i Rađevina dom više od 150 biljnih i životinjskih vrsta zaštićenih zakonima Srbije i brojnim međunarodnim konvencijama.

Uzimajući u obzir da je dolina Jadra plavno područje, upozorila je, sasvim je jasno da se projekat "Jadar" nikada ne može realizovati, bez obzira da li se radi o Rio Tinto ili nekoj drugoj kompaniji.

"Ne pristajemo na moratorijum niti ga tražimo, jer je on po svojoj definiciji - odlaganje problema", rekla je Alimpić.

Dodala je da žitelji Jadra i Rađevine već dve godine na svojim imanjima žive kao "podstanari", što znači da nemaju pravo da planiraju budućnost.

"Dakle, ne moratorijum već trajna zabrana uz zaštitu pomenutih predela i poštovanje postojećih zakona koji, iako su loši, ipak znače jer ukoliko bi se poštovali taj rudnik nikada ne bi mogao da se otvori", zaključila je Alimpić.

Rajić: Rano je za proglašenje pobede

Jovan Rajić iz organizacije RERI, uz ocenu da je rano za proglašenje bilo kakve pobede, kaže da ne smatra da je ovim priča završena i da će nastaviti da prate šta se događa:

"Sve vlasti tri meseca pred izbore, a pogotovo ova vlast kojoj je jedino rejting bitan i jedno pobeda na tim izborima bitna, apsolutno osluškuju na dnevnom nivou raspoloženje građana, i sasvim je sigurno da su osetili i da su zapravo izmerili verovatno u glas da je raspoloženje građana prema ovom projektu negativno. U tom smislu da je to, ako ne jedini razlog za donošenje ovakve odluke, onda sigurno dominantan razlog. E sad, prostorni plan kako je ukinut tako nakon aprila može biti usvojen."

Jovan Rajić, predsednik UO RERI-ja (screenshot)
Jovan Rajić, predsednik UO RERI-ja (screenshot)

Rajić smatra da se posle svega što je uložila u projekat Jadar kompanija Rio tinto neće predati bez borbe, o čemu, kako kaže govori i njihovo saopštenje da ovim nije sve završeno. Sa druge strane, kako kaže, sada je najvažnije da se utvrdi krivica za sve što je do sada urađeno:

"To je najvažnije – ko je kriv. Ne bih rekao kriv, hajde da kažemo odgovoran. Ko je vukao koje poteze i u kom trenutku – to je ono što treba da se rasvetli i da se insistira na tome. Jer u Srbiji odgovornost apsolutno ne postoji. Ja bih rekao da je to najveći problem ovde što kada se nešto završi, kada se stavi ad akta, onda se više ne ispituje ko je bio odgovoran za to. Hajde najbolje da to rešimo."

Uprkos ovakvom razvoju događaja u slučaju rudnika litijuma, Jovan Rajić smatra da i dalje ima jako puno posla za ekološke pokrete i organizacije zbog rada na još nekoliko lokacija - pre svega u Boru, Smederevu i Zrenjaninu. Važno je, kaže Rajić da je javnost u poslednjih godinu dana shvatila značaj ovih tema, ali i da javne ličnosti i mediji sve glasnije govore o ekološkim problemima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG