Linkovi

Rio Tinto zabrinut zbog izjava iz Vlade o povlačenju projekta "Jadar"


FILE PHOTO: A sign adorns the building where mining company Rio Tinto has their office in Perth, Western Australia
FILE PHOTO: A sign adorns the building where mining company Rio Tinto has their office in Perth, Western Australia

Kompanija Rio Tinto saopštila je da je "zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za projekat 'Jadar'".

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je ranije da je za nju "projekat Jadar gotov", te da je Vlada spremna da povuče uredbu o utvrđivanju prostornog plana za realizaciju projekta "Jadar". Sednica Vlade zakazana je za četvrtak u 17.30, a obraćanje premijerke za 18h. Provladini mediji u Srbiji preneli su da će Brnabić govoriti o raskidu dogovora sa kompanijom Rio Tinto.

Iz Rio Tinta saopštavaju da su "posvećeni razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima" i da "uzimaju u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala".

"Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta", piše u kratkoj izjavi iz kompanije.

Izjava Rio Tinta je inače poslata sa mejla pres službe Vlade Srbije, koja je ubrzo uputila izvinjenje uz obrazloženje da je "greškom sa mejla pres službe prosleđeno saopštenje agencije Represent", te da nije reč o saopštenju Vlade, već agencije od koje i pres služba dobija obaveštenja i vesti.

Ekološke organizacije koje se protive izgradnji rudnika litijuma u dolini Jadra ocenile su ranije da su najave iz Vlade predizborno smirivanje nezadovoljstva građana, koji već nedeljama protestuju protiv Rio Tinta, i traže da se trajno zabrani eksploatacija bora i litijuma na teritoriji Srbije.

Kompaniji Rio Tinto ističe dozvola za geološka istraživanja 22. januara, a na pitanje Glasa Amerike da li će biti izdata nova, Ministarstvo energetike je odgovorilo u sredu da se “na zahtev meštana Gornjih Nedeljica stalo sa daljim aktivnostima na projektu Jadar”.

Vlada Srbije i Rio Tinto imaju potpisan Memorandum o razumevanju iz 2017. u kojem se ne navode kakve su obaveze strana u slučaju raskida dogovora. Državni zvaničnici su različito govorili o tome da li država treba da plati odštetu Rio Tintu u slučaju raskida dogovora.

Rio Tinto je u utorak saopštio da pomera početak komercijalne proizvodnje za 2027. godinu, umesto planirane 2026. zbog kašnjenja u dobijanju Odobrenja za eksploataciono polje – koje je potrebno da bi se podnela studija o uticaju na životnu sredinu.

Bez gotove studije o uticaju na životnu sredinu, Rio Tinto ne može da dobije dozvolu za eksploataciju.

XS
SM
MD
LG