Linkovi

Vučić vanredno o Rio Tintu: Odluku koja "dira u integritet zemljišta" donela bivša vlast


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare o Rio Tintu (Fonet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare o Rio Tintu (Fonet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u sredu uveče vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o kompaniji Rio Tinto i projektu eksploatacije jadarita kod Loznice. Najavio je da će u narednim danima posetiti sela u tom kraju i razgovarati sa građanima i ponovio da studija o uticaju na životnu sredinu još nije gotova.

U Srbiji su proteklog vikenda održani protesti zbog usvajanja zakona o referendumu i eksproprijaciji, za koje ekološke i druge organizacije tvrde da idu na štetu građanima, a u korist Rio Tintu. Organizatori protesta su predsedniku ispostavli tri uslova i najavili da će, ako ih ne ispuni, ponovo blokirati autoput i magistralne puteve 4. decembra.

Predsedik Srbije je u obraćanju javnosti istakao da "narodu želi da prikaže istinu o projektu" i kazao da su prvi dokumenti o istraživanju rude sa Rio Tintom potpisani 2004. godine, kada je kompanija dobila dozvolu za geološka istraživanja.

Prema njegovim rečima, ključni dokument kojim se kompaniji Rio Sava Eksplorejšn (delu kompanije Rio Tinto) odobrava uzimanje uzorka litijuma iz nalazišta kod Loznice, potpisan je februara 2012. i to je "jedini put da su pravljene bušotine na teritoriji Srbije".

Prekid prenosa na RTS-u

U toku prenosa Vučićevog obraćanja, došlo je do kratkog prekida signala RTS-a, koja se zbog toga izvinila gledaocima uz tvrdnju da je do prekida došlo tuđom krivicom. "Prekid je izazvala za sada neimenovana osoba, namernim izvlačenjem strujnih kablova iz vozila za satelitsko emitovanje", navedeno je u saopštenju. Prenos je bilo moguće pratiti na drugim kanalima sa nacionalnom frekvencijom.

"Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta bila je iz 2012. godine, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima".

Za Memorandum o razumevanju iz 2017. kaže da nije obavezujući, te da je navedena spremnost obe strane sarađuju "bez bilo kakve pravne obaveze i odgovornosti bilo koje strane", prenosi Fonet.

Vućić je najavio da će narednih dana posetiti sela u zoni istraživanja da čuje mišljenje svih građana i poručio da neće razgovarati "sa političarima i sa tajkunima" već sa narodom da mu "hladne glave kaže šta može biti dobro, a šta loše".

"Neće biti građanskog rata"

Komentarišući protestne blokade saobraćaja proteklog vikenda i najavu blokada za naredni vikend, predsednik je rekao da "ulica nikada neće voditi politiku Srbije".

"Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu jer naša popustljivost i smirenost ne govori o našoj slabosti već o našoj volji da gradimo demokratiju", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će se vlast "ponašati apsolutno odgovorno i da će pustiti sve što požele".

Vučić je poručio da je litijum "važan za Srbiju" i nagalasio da se ništa neće raditi dok ne bude gotova studija o zaštiti životne sredine.

XS
SM
MD
LG