Linkovi

Vučić nije potpisao Zakon o eksproprijaciji, menja se i zakon o referendumu


Demonstranti blokiraju most Gazela na međunarodnom autoputu u znak protesta zbog usvajanja zakona o eksproprijaciji i zakona o referendumu, 4. decembra 2021. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Demonstranti blokiraju most Gazela na međunarodnom autoputu u znak protesta zbog usvajanja zakona o eksproprijaciji i zakona o referendumu, 4. decembra 2021. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Zakon o eksproprijaciji biće povučen iz skupštinske procedure jer je predsednik Srbije odlučio da ga ne potpiše, dok su za Zakon o referendumu predložene izmene, saopštila je Vlada Srbije. Time su, praktično, ispunjena dva zahteva demonstranata koji su protekla dva vikenda blokirali saobraćajnice širom zemlje, tvrdeći da postojeći zakoni idu na štetu građanima, a u korist kompanije Rio Tinto.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada je odlučila da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje prethodno vratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je Vlada Srbije izmenama Zakona o eksproprijaciji imala nameru da ubrza realizaciju infrastrukturnih projekata, i da taj zakon nema veze sa Rio Tintom, ali da je tu jedna stvar za njega bila posebno problematična, a to su „rokovi koji se daju sopstveniku nepokretnosti“.

"Moj predlog vladi republike Srbije je da ne donosi nikakav novi zakon o eksproprijaciji već da zamoli Nacionalni konvent i sve druge ljude, sva udruženja, čak i u oblasti rudarstva i energetike, sve firme koje moraju da rade u saobraćajnoj infrastrukturi, komunikacionoj, gasnoj infrastukturi, da ih sve pitaju, da se napravi najšira javna rasprava koja može da traje i do šest meseci, da vidimo možemo li da dođemo do širokog društvenog konsenzusa, jer bez toga nećemo ići u zakon o eksproprijaciji", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Govoreći o planovima kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra, Vučić je kazao da „mi moramo da vidimo suštinski hoćemo li mi da imao taj rdunik ili ne“, i da o tome treba da se pokrene javna debata.

Na istoj sednici, Vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Ti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma.

Takođe, prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Predsednik Vučić kaže da je apelovao na vladu da usvoji izmene zakona, iako ističe da on nije protivustavan i da je u skladu je sa pravilima Evropske unije.

"Suština je u tome - prihvatite sve, veliku štetu našoj zemlji nanosi zauzimanje autoputeva, sve ovo drugo - nikog nije briga, demonstrirajte, protestujte gde i koliko hoćete. Ovo nije potrebnu imidžu naše zemlje", naveo je.

Dodao je da su odluke "izlazak u susret građanima i ljudima koji su se uplašili da neko nešto radi protiv njihovih interesa", i da mu "ne pada na pamet da išta radi protiv njih".

Podsetimo, rešenja koja predviđaju novi Zakon o eksprorpijaciji i Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi bila su glavni razlozi za okupljanje građana i blokadu saobraćajnica u mnogim gradovima Srbije prethodne dve subote. Protest je zakazan i za narednu subotu.

Manojlović: Ako ne bude sve završeno - protest, ako bude - slavlje

Predstavnik inicijative Kreni-promeni i jedan od organizatora blokade saobaćajnica po Srbiji Savo Manojlović napisao je na Tviteru nakon povlačenja zakona da su svi zahtevi ispunjeni, ali je potrebno da se sve formalno-pravno završi do petka, posle čega bi usledilo slavlje na Trgu republike u 14 sati.

On je na Tviteru napisao: "Pobeda. Povučen Zakon o eksproprijaciji. Kreću izmene Zakona o referendumu. Ako završe sve formalno-pravno do petka - proslava na Trgu republike. Ako ne završe - vidimo se na Gazeli".

Međutim, Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, koja je u savezu sa Ekološkim ustankom, takođe jednim od formalnih organizatora protesta, pozvao je građane da se ponovo okupe u subotu u 14 sati.

"Pozivam sve građane Srbije da u subotu 11.decembra u 14:00 u još većem broju izađu na blokade magistralnih puteva i saobraćajnica. Volja građana koji su prethodne dve subote blokirali Srbiju je da rudnik litijuma u Jadru nikad ne zaživi. Da sprečimo pretvaranje Srbije u jalovište i da prestane trovanje građana u fabrikama medijskih laži. Do pobede", napisao je on na Fejsbuku.

XS
SM
MD
LG