Linkovi

Ekološki aktivisti ponovo blokiraju saobraćajnice u mestima u Srbiji


Protest ispred Vlade Srbije 18. decembra 2021. (Foto: VOA/Jovana Đurović)
Protest ispred Vlade Srbije 18. decembra 2021. (Foto: VOA/Jovana Đurović)

Savez ekoloških organizacija Srbije, mreža udruženja koja se protive eksploataciji litijuma, u ponedeljak ponovo su organizovali blokade puteva na više lokacija u zemlji, koje će ovog putra trajati tri časa. Vučić odgovara da je vlast ispunila zahteve.

"Tu smo da se borimo i ne damo ono što je naše dok Rio Tinto ne ode iz Srbije", poručuju organizatori protesta.

Reporter TV N1 javio je da je nekoliko desetina građana kod mosta Gazela na Novom Beogradu blokiralo put.

Blokada je krenula sa jedne strane puta, od Novog Beograda ka starom delu grada.

Beogradski Danas javlja da je policija u Beogradu legitimisala učesnike blokade i da je jedna žena privedena.

Nekoliko stotina građana blokiralo je u Novom Sadu raskrsnicu kod Futoške pijace i protest protiče bez ozbiljnijih incidenata, uz negodovanje pojedinih građana koji bi da prođu automobilom, javio je portal 021.

Ranije je najavljeno da će blokada u Novom Sadu zajedno sa šetnjom trajati oko tri sata, ali još nije poznata ruta. Kako javlja N1, u Brezjaku kod Valjeva blokiran je put Loznica -Valjevo. Blokirana je Ibarska magistrala ispod mosta kod Preljine, na ulasku na autoput Miloš Veliki, kao i most u Šapcu.

Dva zahteva

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar kazao je za Glas Amerike da današnje blokade imaju dva zahteva.

“Mi smo 16. decembra 2021. poslali zahtev Vladi da povuče uredbu kojom je izglasan prostorni plan posebne namene rudnika jadarita, zahtevamo da se taj prostorni plan povuče. I faktički, pretprošle godine, 13. decembra 2020. je podnesena tužba Ustavnom sudu i oni ništa nisu uradili, tako da smo 21. decembra 2021. poslali zahtev za hitno postupanje po toj tužbi. Eto, to su dve stvari o kojima zahtevamo da se država izjasni i ako ne budu hteli da izađu u susret, mi ćemo nastaviti sa blokadama”, rekao je on.

Kokanović je istakao da nije tačna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država morati da plati odštetu kompaniji Rio Tinto u iznosu od milijardu evra, ako se obustavi projekat Jadar.

“Nijedan dokument koji su oni potpisali ne piše da je država u obavezi da isplati Rio Tinto. Voleli bismo da vidimo taj dokument na osnovu kojeg piše da mi moramo da platimo milijardu evra ako odu, i nije valjda da mi vredimo samo milijardu evra”, navodi.

Dodaje da, prema njegovim saznanjima, postoji 13 dokumenata - memoranduma o saradnji i razumevanju, koji su neobavezujući.

Kokanović kaže da ga nisu ponovo kontaktirali iz kompanije Rio Tinto sa ponudom za kupovinu zemlje, niti da su kontaktirali većinu njegovih “saboraca”, ali da sada pozivaju ljude koji nisu u direktnoj zoni planiranog rudnika i njima nude da im otkupe zemlju.

"Bukvalno pokušavaju da nas opkole, ali mi nemamo rezervnu zemlju, nemamo gde da idemo, ne planiramo da se selimo za razliku od drugih. Ko hoće da proda, srećan mu put. Ja neću, ja sam ovde već peta generacija”, rekao je Kokanpović.

Današnje blokade trajaće tri sata, a ako se ne ispune zahtevi – sledeća je naredne subote.

"Na kraju, ako se predsednik ne dozove svesti i ne posluša glas i volju naroda, mi ćemo ići radikalnije, produžićemo i proširiti blokade i to će biti bukvalno 24-časovne blokade. I to neće biti obični magistralni putevi, biraćemo lokacije koje su mnogo bitnije i veće probleme će napraviti", rekao je Konanović za Glas Amerike.

Prema najavama, blokade će biti organizovane u Gornjim Nedeljicama, Novom Sadu, Požegi, Užicu, Preljini, Šapcu, Vrbasu.

Kako prenosi Danas, organizatorima protesta u Novom Sadu kao podrška dolaze ljudi iz Zrenjanina, temerina, bačke Palanke i iz mnogih drugih mesta.

Miran Pogačar u ime SEOS-a pozvao je na društvenim mrežama na nastavak blokada i objavio lokacije na kojima je planirano da se one organizuju.

Prema najavama organizatora, planirano je da ovonedeljne blokade traju tri sata, ali kasnije i duže od toga dok Rio Tinto ne bude oteran iz Jadra i iz Srbije, odnosno dok predsednik Srbije i Vlada ne povuku Vladinu uredbu kojom je promenjen prostorni plan i kojom je omogućena izgadnja rudnika za vađenje rude jadarit i izdvajanje litijuma iz nje, za koju protivnici smatraju da je izuzetno ekološki opasna.

"Nama nema nazad, a ni svima vama, jer Srbija je jedino što nam je ostalo. Mi nismo političari, već običan narod koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini. Stanite uz nas da budemo narod dostojan svojih predaka. Do pobede", naveli su u nedavnom saopštenju.

Savez čine organizacije Ne damo Jadar (Gornje Nedeljice), Marš s Kolubare (Valjevo), Suvoborska greda (Pranjani), Eko brigada Jagodina (Jagodina), Neko brine za Levač (Rekovac) i Zaštitimo Dobrinju i okolinu (Dobrinja).

Vučić: Vlast ispunila zahteve, na scenu političke igre

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da država Srbija neće izvoditi službene pse na narod, niti tući žene prendrecima, ili dejstvovati vodenim topovima.

Sve dok se ne ugrožava bezbednost drugih ljudi, nemamo ništa protiv protesta, objasnio je Vučić, prenosi FoNet.

On je podsetio da je država prihvatila i usvojila sve zahteve oko istraživanja jadarita i kompanije Rio Tinto, a da su sada na delu političke igre za prevlast između različitih opozicionih grupacija.

Protesti i 7. januara

Druga grupa ekoloških organizacija, okupljena oko Ekološkog ustanka, koja je organizovala protiest ispred Skupštine Srbije u Beogradu 18. decembra, dala je rok vlastima do 7. januara da ispunu zahteve, najavljujući nastavak protesta ako to izostane.

Oni od predsednika Aleksandra Vučića zahtevaju da poništi sve dokumente koji su do sada potpisani sa Rio Tintom, čime bi ta kompanija i formalno-pravno bila "proterana iz Srbije".

"On (Vučić) ima samo jednu opciju, a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto", rekao je tada Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta.

Na protestu je tada zatraženo i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su proteklih sedmica učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih odgovornih za nasilje nad demonstrantima.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG