Linkovi

Brnabić: Vlada blizu da poništi sve dokumente sa Rio Tintom


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije "blizu da poništi sve dozvole date kompaniji Rio Tinto". Zbog najavljenog dolaska te kompanije u dolinu reke Jadar i otvaranja rudnika jadarita, već nedeljama protestuju ekološki aktivisti i građani širom zemlje, a nove blokade puteva biće održane i danas.

Brnabić je za TV Pink kazala da je "Vlada blizu odluke da prekrši sve na šta su se bivše vlasti obavezale 2004. i 2006. godine, a što je uticalo na poslovanje sa Rio Tintom".

Javnosti nije poznato da li se država Srbija na neki način obavezala da će kompaniji Rio Tinto dozvoliti eksploataciju rude jadarita, niti da li bi u slučaju obavezujućih ugovora, morala da plati neku odštetu.

Političari su davali kontradiktorne izjave o posledicama prekida saradnje sa kompanijom, a među poslednjima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će država morati da isplati "milijardu evra odštete" Rio Tintu ako ode iz Srbije. Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo Jadar, za Glas Amerike je ranije rekao da mu nije poznato da postoji takav dokument, te da sve informacije koje ekološke organizacije imaju ukazuju da su sa Rio Tintom potpisani neobavezujući sporazumi.

"Blizu smo toga da kažemo – ne želite Rio Tinto u Srbiji, zdravo doviđenja, da vidimo koji je ceh koji su ti pijani bogataši napravili, da podvučemo crtu šta su napravili od cehova za razne promešene investicije, za razne pljačkaške privatizacije, razne dugove koje su nam ostavili“, rekla je premijerka Brnabić, prenosi N1.

Ona je rekla da će se Vlada pre nego što donese odluku konsultovati sa predsednikom Srbije.

Brnabić je optužila političare koji se sada protive Rio Tintu na protestima, kao i ekološke aktiviste da su plaćeni od strane stranih i službi i fondacija poput Rokfelerove.

Poslednje blokade u Srbiji organizovao je Savez ekoloških organizacija Srbije 3. januara, a blokade u nekoliko gradova Srbije, uključujući i Beograd i Novi Sad, biće održane i tokom današnjeg dana.

Aktivisti zahtevaju da Vlada povuče uredbu kojom se kompaniji Rio Tinto, izmenom prostornog plana, omogućava izgradnja rudnika.

Odvojene zahteve je vlasti ispostavio pokret Ekološki ustanak, koji je dao rok do 7. januara predsedniku da "otera Rio Tinto iz Srbije".

Te dve organizacije, Ekološki ustanak i Savez ekoloških organizacija Srbije, pozvali su sve srodne grupacije na sastanak 9. januara u Gornjem Milanovcu, kako bi se zajedno borili protiv dolaska Rio Tinta i zaštitili životnu sredinu.

Predstavnici vlasti uveravaju građane da ništa neće biti rađeno na terenu dok Rio Tinto ne dostavi studiju o uticaju njenog poslovanja na životnu sredinu.

XS
SM
MD
LG