Linkovi

Ekološki "ustanak za opstanak" u centru Beograda


Ekološki ustanak u centru Beograda
Ekološki ustanak u centru Beograda

U centru Beograda održan je protest nekoliko desetina ekoloških organizacija, aktivista, javnih ličnosti i građana zbog brojnih ekoloških problema u zemlji. Okupljeni na "Ustanku za opstanak" kritikovali su vlast i kompaniju Rio Tinto, koja planira ekploataciju litijuma u okolini Loznice. Nakon govora, krenula je protestna šetnja a učesnici skupa su, na oko sat vremena, blokirali Brankov most. Protest je završen nešto pre 6 sati popodne, a saobraćaj u gradu je normalizovan.

Organizatori su poručili vlastima da će se protest širiti po celoj Srbiji ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, i najavili da će uslediti organizovanje akcija na lokalnom novou.

Okupljenim građanima obratili su se ekološki aktivisti, stručnjaci, poznate ličnosti.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ okupljene je pozvao da održe minut ćutanja za sve nestale reke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha, javlja N1.

Ekološki ustanak
Ekološki ustanak

„Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – Linglong, Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji?“

Jovanović je podsetio i da su ekološke organizacije još 10. aprila nadležnima uputile 13 zahteva na koje do danas nema odgovora.

„Sada imamo dodatni zahtev – da Vlada Srbije i Aleksandar Vučić i Zorana Mihajlović ponište sve obaveze prema Rio Tintu. „Rio Tinto, marš iz Srbije“, rekao je Jovanović.

"Ko se usuđuje da odlučuje o mom životu, vazduhu koji dišem, vodu prijem, zemlji koja me hrani, upitala je glumica Anita Mančić, a njena koleginica Svetlana Ceca Bojković istakla da se ne sme dozvoliti da Srbija postane deponija za tuđe prljave industrije i da je ovo crveni alarm za Srbiju, prenosi Fonet.

"Toliko smo već zagađeni, a Rio Tinto kao kruna svega preti da koliko sutra zabode svoje pijuke, ne samo u Jadru i već, kako smo ovde čuli, i na drugim punktovima u Srbiji", rekla je Svetlana Bojković.

Anita Mančić je postavila pitanje jednoj od direktorki Rio Tinta u Srbiji, Vesni Prodanović, šta su naučili iz grešaka te kompanije u rudnicima u Americi, Indoneziji, Papua Novoj Gvineji i Mongoliji.

"Nećemo da budemo jedna od vaših grešaka, nećemo da dozvolimo da se na nama učite, a gospodo iz vlasti - pazite, mi vas pomno slušamo i pratimo šta ćete uraditi, rekla je Mančić. Ako je ugovor sa đavolom prihvatljiv zbog novca, nama nije. Ovo je patriotizam. Ovo je Srbija, a Rio Tinto marš sa Drine", poručila je ona.

Protest "Ustanak za opstanak" u organizaciji više od 30 ekoloških organizacija i pojedinaca okupljenih oko Ekološkog ustanka, u centru Beograda, 11. septembra 2021. (Foto: Rade Ranković, VoA)
Protest "Ustanak za opstanak" u organizaciji više od 30 ekoloških organizacija i pojedinaca okupljenih oko Ekološkog ustanka, u centru Beograda, 11. septembra 2021. (Foto: Rade Ranković, VoA)

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da "ako pustimo Rio Tinto u dolinu Jadra biće zbrisan biodiverzitet, turističke destinacije, epicentar srpske pismenosti Tršić, manastir Tronoša", prenosi Fonet.

On je dodao i da kompanija ima i akcioni plan za raseljavanje stanovništva.

Naučnik Nenad Kostić kazao je da ne postoji zeleno rudarstvo i da nema govora da će predstvanici kompanije Rio Tinto primenjivati najviše standarde u zaštiti životne sredine.

Organizatori su ranije poručili da su razlozi za protest zagađen vazduh, nestašice vode, rasprodaja zemlje, izgradnja malih hidroelektrana, seča šuma, otvaranje rudnika i kamenoloma.

Ispred Skupštine Srbije je 10. aprila održan prvi Ekološki ustanak, na kojem su građani skrenuli pažnju nadležnima na niz ekoloških problema, koji su aktuelni i danas.

Odgovor vlade

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je životna sredina veoma važna tema i da joj nije jasno zašto sada ekološki ustanci i protesti, kada Srbija konačno ima vladu koja brine o ekologiji i radi nešto za zaštitu životne sredine, prenosi agencija FoNet.​

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je ekološki protest "iskorišćen za promociju pojedinaca koji žele da preko ekologije prave političku karijeru", saopšteno je iz njenog kabineta.

"O tome da li će biti rudnika litijuma, fabrike litijumskih baterija i električnih automobila, odlučiće građani na referendumu, ali tek onda kad budu završene sve studije i poznate sve činjenice, a ne na osnovu neistina koje šire oni koji bi preko ekologije da uđu u politiku", navela je Mihajlović u pisanoj izjavi, prenosi FoNet.

DS osudila "sramnu poruku" protiv Đinđića

Demokratska stranka zatražila je od organizatora „Ekološkog ustanka“ da se ograde od, kako je navedeno, sramnih poruka koje su poslate na današnjem skupu.

Na protestu je jedan od govornika, Vitomir Vidović, najavljen kao profesor Poljoprivrednog fakulteta izjavio da je Zoran Đinđić „kriminalizovao zakone o privatizaciji i prodao fabrike u bescenje“.

XS
SM
MD
LG