Linkovi

Tri uslova za prestanak protesta, za sve što se desi ubuduće “odgovorni Vučić i policija”


Predstavnik organizacije "Kreni-Promeni" Savo Manojlović na konferenciji za novinare ispred Predsedništva Srbije
Predstavnik organizacije "Kreni-Promeni" Savo Manojlović na konferenciji za novinare ispred Predsedništva Srbije

Oslobađanje privedenih na protestima u subotu, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu su tri uslova za prestanak daljih protesta, rečeno je na konferenciji za novinare inicijative “Kreni-Promeni” koja je proteklog vikenda organizovala blokade puteva i mostova. Predstavnici ove inicijative predali su ove zahteve Predsedništvu Srbije i najavili da će, ako ne budu ispunjeni, narednu blokadu autoputa i magistralnih puteva organizovati u subotu, 4. decembra od 14h.

„Uslovi za prestanak protesta su: oslobađanje svih uhapšenih, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Prema informacijama koje imamo, trenutno nema uhapšenih, ali ovaj zahtev ostaje jer su juče u toku dana ljudi privođeni, zastrašivani. Tako da će ovaj zahtev ostati. Ono što bih želeo da istaknem je da je predsednik republike govorio o ovome kao izbornom pitanju, da nas optužuje da želimo da srušimo vlast, to nema veze sa ovim protestima, ovi protesti su vezani za ispunjavanje ova tri uslova“, rekao je Savo Manojlović, predstavnik inicijative „Kreni-Promeni“.

Predstavnik inicijative "Kreni-Promeni" Savo Manojlović o uslovima za obustavu protesta
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi stupio je na snagu u ponedeljak, pošto ga je predsednik Aleksandar Vučić potpisao. Zakon o eksproprijaciji čeka na potpis predsednika da bi stupio na snagu. Ekološki aktivisti, pokreti i inicijative smatraju da su oba zakona doneta u korist kompanije Rio Tinto, te su zato organizovali proteste širom zemlje na kojima su viđeni brutalno postupanje policije prema demonstrantima i napadi na učesnike protesta.

Govoreći o Zakonu o eksproprijaciji, Savo Manojlović je naglasio da „cela Advokatska komora tvrdi da je neustavan i da predsednik ne sme da ga potpiše“.

„Predsednik, po meni, pokazuje strah, ako iz nekih sujetnih razloga ne želi pristane na ove zahteve, ne postoji nijedan pravni razlog zašto naši zakoni ne bi bili usvojeni. Predsednik će pokazati da se ne plaši ako pristane. Ako ne pristane na ove zahteve, on jasno pokazuje strah i šta god se bude desilo u subotu, od 14 časova, biće odgovornost predsednika i policije“.

Manojlović je rekao da je za narednu subotu planirano da građani u 14h izađu na protest u svojim automobilima, da formiraju manje grupe do 30 vozila i blokiraju magistralne i autoputeve. Blokada će trajati najmanje do 15h.

„Mi se izvinjavamo svim građanima Srbije koji ne učestvuju u ovome, naravno u tom slučaju treba da ostanu kod kuće. Potpuno smo svesni da blokiramo Srbiju, ali ono što ovi zakoni rade pravnom sistemu Srbije je jednako kao blokada puteva“.

Predstavnik inicijative „Kreni Promeni“ je rekao da su prethodne subote policiji najavili da će blokirati autoput i tražili da blokada bude „kontrolisana“, ali da je policija odbila da sarađuje sa njima. Naredni protest 4. decembra takođe nije prijavljen.

Nema potrebe da prijavljujemo jer nećemo da otkrijemo tačnu taktiku blokiranja. Ono što je ponuda policiji, ukoliko sarađuje i dozvoli blokade, mislim da bi bilo super da dozvolimo prolaz hitnoj pomoći i bolničkim vozilima. Blokada koja dovede do paralize takođe ide na odgovornost policiji, odnosno onima koji ima naređuju da ne sarađuju sa građanima“.

Manojlović kaže da nema tačnu informaciju koliko je građana privedeno tokom protesta u subotu, ali da su duže zadržani Dragan Milovanović Crni iz Šapca i Dejan Jovanović u Lazarevcu, a ostali su pozivani na informativne razgovore ili je policija dolazila kod njih kući.

MUP takođe nije objavio koliko je bilo privedenih, ali je resorni ministar Aleksandar Vulin kazao da je policija postupala po zakonu jer skupovi nisu bili prijavljeni, te da su demonstranti onemogućavali kretanje drugim građanima.

XS
SM
MD
LG