Linkovi

Evropski parlament zatražio istragu slučaja "Linglong" i osudio nasilje nad demonstrantima u Srbiji


ARHIVA: Sesija Evropskog parlamenta (Foto: AP)
ARHIVA: Sesija Evropskog parlamenta (Foto: AP)

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su rezoluciju u kojoj su izrazili zabrinutost i pozvali Srbiju da istraži izveštaje o tretmanu vijetnamskih radnika u fabrici Linglong u Zrenjaninu, javio je Radio Slobodna Evropa.

Rezoluciju je podržalo 556 poslanika, protiv je bilo 79, a 50 uzdržanih.

Takođe, u tekstu su osudili nasilje, kako je ukazano, ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstranata tokom protesta proteklih sedmica u Srbiji.

Vulin: MUP Srbije postupa po zakonu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da postupa po zakonu i vodi računa, kako je ukazano, da ne bude krvi na ulicama Srbije.

Reagujući povodom rezolucije usvojene u Evropskom parlamentu, ministar unutrašnjih poslova istakao je da policija hapsi huligane i ne sarađuje sa njima, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Poslanici Evropskog parlamenta se u svojim zemljama ne pitaju ništa, zato svoje frustracije hoće da leče na Srbiji. Pre nego što napadnu srpsku policiju, neka najpre pogledaju koliko krvi su pustile evropske policije na protestima u Parizu, Berlinu, Ljubljani, Luksemburgu, pa ako imaju bilo kakvu važnost, neka objasne evropskim policijama šta treba da rade", navedeno je između ostalog u saopštenju.

"MUP Srbije će raditi po zakonu i na dobrobit građana Srbije, a evroparlamentarci mogu samo da pate što je tako", precizirano je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Proces usvajanja Rezolucije je pokrenut hitnom procedurom u EP zbog poslednjih dešavanja u toj zemlji

Šta piše u rezoluciji?

Tekst Rezolucije su pripremile političke grupacije u EP, njih ukupno šest.

Evropski zastupnici su usvojenim dokumentom uputili poziv vlastima u Srbiji da pažljivo istraže slučaj "Linglong" i da obezbede poštovanje osnovnih ljudskih prava. Zatražili su da se i da srpski zvanični organi dostave Evropskoj uniji(EU) zaključke svojih istraga, kao i da počinioce pozovu na odgovornost.

Poseban poziv je upućen srpskim vlastima da omoguće slobodan i nesmetan pristup fabrici Linglong u Zrenjaninu i smeštajnim objektima vijetnamskih radnika za NVO, organizacije civilnog društva, zvaničnike EU i druge zvaničnike iz međunarodnih organizacija.

Polovinom novembra domaću i širu javnost šokirali su snimci iz kineske fabrike u Zrenjaninu, oko 80 kilometara severno od Beograda, te optužbe zaposlenih radnika koji su u Srbiju stigli iz Vijetnama za teške higijenske i uopšte neprihvatljive uslove rada.

Ocena o ekološkim protestima

Između ostalog u Rezoluciji se izražava duboka zabrinutost zbog ozbiljnih problema korupcije i vladavine prava u oblasti životne sredine u Srbiji. Podvlači se opšti nedostatak transparentnosti i procene uticaja infrastrukturnih projekata na životnu sredinu i društvo, uključujući kineske investicije i zajmove, kao i multinacionalne kompanije “kao npr. Rio Tinto”.

Ova multinacionalna kompanija, jedva od dve najveće svetske rudarstke kompanije, među lokacije u kojima je planirala iskopavanje litijuma uvrstila je i one na zapadu Srbije.

Nakon protesta građana, blokada puteva uključujući i međunarodne saobraćajnice, Skupština grada Loznice donela je odluku o ukidanju Prostornog plana tog grada. Taj plan je predviđao izgradnju rudnika litijuma "Rio Tinta".

Igrom slučaja odluka u Loznici doneta je istog dana u kom je Evropski parlament usvojio Rezoluciju, u kojoj se još izražava duboka zabrinutost te osuđuje nasilje, kako su oznaćene, ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih ekoloških demonstracija. Uz to evroparlamentarci izražavaju i žaljenje zbog količine sile koju je policija upotrebila protiv demonstranata.

Ocena o uticaju Kine u Srbiji

Evropski zastupnici putem rezolucije izražavaju i zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana.

Srbiji se upućuje poziv “da ojača svoje zakonske standarde za kineske poslovne aktivnosti”. Takođe će se naglasiti, kako piše u tekstu, da bi zakoni o radu i zaštiti životne sredine u Srbiji trebalo da se primenjuju i na kineske kompanije koje posluju u zemlji.

Usvojen i amandman o Mladićevom muralu

Članovi EP-a su usvojili i uvrstili u tekst rezolucije i amandman koji se tiče murala Ratka Mladića u Beogradu.

Takođe, u ovom kontekstu, osuđuje se uloga huliganskih grupa u zaštiti murala osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u Beogradu, i odgovarajući incidenti koji su razotkrili bliske veze između huligana i policije. Izražava se zabrinutost zbog očigledne nespremnosti vlasti da obezbedi trajno uklanjanje murala u suprotnosti sa željama stanara i formalne opštinske odluke”, navedeno je u amandmanu koji je izglasan.

Umesto u Srbiji, dijalog u Evropskom parlamentu

Samo dva dana nakon što je Srbija u Briselu otvorila pregovarački klaster četiri o energetici, zaštiti životne sredine i transevropskim saobraćajnim mrežama, Evropski parlament je, kako za Glas Amerike kaže Nemanja Todorović Štiplija urednik portala European West Balkan, poslao dodatnu poruku da je zainteresovan za ono što se dešava u Srbiji.

To je samo pokazatelj da što se tiče nekih investitora, a često se dešava da su to investitori koji dolaze iz Kine, što u Bor, što u Smederevo, što sad u Zrenjanin, da se njima gleda kroz prste za različite stvari. U Zrenjaninu je to Zakon o radu, ali je u Boru to Zakon o zaštiti prirode. Onda taj momenat gde investitor ima neku svoju parapoliciju, kako je slučaj u Boru, kakav je možda slučaj i u Linglongu itd.”

Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans
Nemanja Todorović Štiplija, urednik portala European Western Balkans

I sama činjenica da je Brisel dao zeleno svetlo Srbiji za klaster četiri u pregovorima o pridruživanju, kako smatra Štiplija, je samo po sebi još jedna vrsta poruke:

"To što je baš odabran ovaj klaster, a ne ovaj drugi – poruka je i vlastima u Srbiji i građanima da EU sada, kada bude deo procesa i reformi u oblasti zaštite životne sredine i energetike može da utiče na standarde koji se tiču kvaliteta vlazduha, voda, načina otvaranja rudnika, investicija u toj oblasti itd."

Po mišljenju Stefana Vladisavljeva iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, normalno je da se Evropski parlament zanima za dešavanja u svom neposrednom okruženju i dodaje da je još važnije što se to dešava u zemlji sa statusom kandidata za prijem u EU, kakva je Srbija:

Stefan Vladisavljev, saradnik Beogradskog fonda za političku izuzetnost
Stefan Vladisavljev, saradnik Beogradskog fonda za političku izuzetnost

Nije prvi put da Evropski parlament izrazi ovakvu zabrinutost – u januaru 2021. godine 26 evroposlanika je podnelo depešu gde se ponovo izražava zabrinutost zbog negativnog uticaja po životnu sredinu koji je prouzrokovan delovanjem kineskih kompanija. Ali bitno je napomenuti da se ovde ne radi samo o kompanijama iz Kine – dakle ekološki protesti su pre svega vođeni zabrinutošću zbog posledica koje može ostaviti delovanje kompanije Rio tinto i radi se o eksploataciji litijuma, gde nemamo direktnu povezanost za Kinom.”

Kako ističe Vladisavljev, Srbija ima politiku prema svim stranim direktnim investitorima koja njih stavlja u izuzetno povlašćen položaj. “U slučaju investitora iz Kine to je na još višem nivou zato što se većina investicija i projekata koji se zasnivaju na kreditima iz Kine sprovodi na jedan način koji se ne može nazvati transparentnim i javnost nije upoznata sa svim aspektima tih projekata”, kaže Vladisavljev i dodaje:

Nažalost, dok se saradnja vodi na jedan netransparentan način i dok svi oni relevantni podaci nisu dostupni javnosti, mi možemo i dalje da nailazimo na situacije kao što smo nailazili u Zrenjaninu i ugrožavanje prava radnika i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava ljudi koji su došli iz Vijentnama kako bi zaradili neki dinar u Srbiji. Ali tu se takođe možemo osvrnuti na situaciju sa ekologijom u Smederevu i u Boru, gde se čini da kineske kompanije ostavljaju jedan negativan pečat na zaštitu životne sredine u tim regionima, na šta je Evropski parlament takođe i u prošlosti skrenuo pažnju.

Rasprava o Linglongu, Rio tintu ili ekologiji je pre svega trebalo da se vodi u Srbiji, ali kako kažu sagovornici Glasa Amerike, zvog odsustva unutrašnjeg dijaloga cela priča je nažalost prebačena u Strazbur, da o njoj odlučuju evroposlanici.

XS
SM
MD
LG