Linkovi

Đoković se ogradio od politike, dodao da "kvalitet vazduha zabrinjava"


Novak Đoković u duelu sa Markom Čekinatom u trećem kolu turnira u Šangaju (Foto: AP/Andy Wong)
Novak Đoković u duelu sa Markom Čekinatom u trećem kolu turnira u Šangaju (Foto: AP/Andy Wong)

Nakon što je njegova objava na Instagramu o značaju čistog vazduha i vode, uz fotografiju sa ekološkog protesta u Beogradu, protumačena kao podrška demonstracijama, najbolji teniser sveta Novak Đoković objavio je novi post, u kojem navodi da želi da se ogradi i od "pozicije" i od "opozicije", ali i poručuje da je kvalitet vazduha u Beogradu i celoj Srbiji već decenijama unazad zabrinjavajuće loš.

Đoković je rekao da je odlučio da se javno obrati, jer je uveren u ogroman značaj tema koje imaju veze sa važnim ekološkim pitanjima, i naveo da aktuelni građanski protesti ukazuju na nepohodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa tim pitanjima.

Objava Novaka Đokovića na Instagramu 5. decembra 2021.
Objava Novaka Đokovića na Instagramu 5. decembra 2021.

"Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od „pozicije“ i „opozicije“, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao što su vazduh, voda i hrana, a da ne bude obeležen kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd…" napisao je Novak Đoković.

Najbolji teniser sveta napisao je da u profesionalnom sportu konačnom rezultatu koji postigne neki sportista doprinose različiti faktori - "hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak, način razmišljanja, emotivno stanje, i karakterne osobine". Dodao je da je takav holistički pristup zdravlju doprineo dugovečnosti njegove karijere, te da je sa tog aspekta i na osnovu tog iskustva odlučio da podeli svoje mišljenje o ovoj temi.

"Kvalitet vazduha u Beogradu, a i širom Srbije je zabrinjavajuće loš već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elemeti za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku i ostale stvari, u zdravlje - gde bi nam bio kraj“.

U svojoj objavi Đoković je podsetio da mu se, u kontektstu medija, osuda i kritika, često "obijalo o glavu" kada je izlazio u javnost i govorio šta misli o temama za koje veruje da su važne, ali da "neće odustati da se bori za pravdu i istinu".

Novak Đoković je prethodno na svom Instagram nalogu fotografiju sa protestne blokade mosta Gazela u Beogradu.

"Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o 'zdravlju' je suvišna", napisao je Đoković.

Instagram poruka najboljeg svetskog tenisera
Instagram poruka najboljeg svetskog tenisera

Širom Srbije, ali i u inostranstvu, organizovani su protesti ekoloških i drugih organizacija, aktivista i građana na kojima se traže izmene Zakona o referendumu i da Zakon o eksproprijaciji ne stupi na snagu. Demonstranti tvrde da su oba zakona doneta u korist kompanije "Rio Tinto", a na štetu građana.

Protestne blokade puteva održane su na više od 50 lokacija širom Srbije, a organizatori su najavili da će ih biti i narednog vikenda u trajanju od tri sata, ako ne budu ispunjeni zahtevi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u nedelju razgovarao sa meštanima sela oko reke Jadar, gde Rio Tinto treba da eksploatiše litijum, najavio je da će predložiti izmene Zakona o eksproprijaciji.

XS
SM
MD
LG