Linkovi

Skupovi podrške ekološkim protestima u Njujorku i Vašingtonu


Protestni skupovi u znak solidarnosti sa demonstrantima iz Srbije održani su ispred Bele kuće i zgrade UN u Njujorku
Protestni skupovi u znak solidarnosti sa demonstrantima iz Srbije održani su ispred Bele kuće i zgrade UN u Njujorku

Ispred Bele kuće u Vašingtonu kao i zgrade UN u Njujorku u subotu u podne okupilo se nekoliko desetina predstavnika srpske dijaspore, kako bi iskazali solidarnost i podršku ekološkim protestima u Srbiji. Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispunio zahteve - naložio izmene Zakona o referendumu i vratio skupštini sporni Zakon o eksproprijaciji, demonstranti koji su odlučili da nastave proteste sada se fokusiraju na zahtev da se kompaniji Rio Tinto ne dozvoli eksploatacija litijuma u Srbiji.

Nemanja Đurić, jedan od organizatora protesta u Vašingtonu, ističe da je skup bio apolitičan i ekološki, i da su učesnici želeli da pruže podršku protestima i narodu u Srbiji povodom nedavnih događaja u zemlji.

"Svi ljudi koji su došli imaju zajedničko da im je Srbija u srcu, volimo Srbiju i osećali smo moralnu odgovornost da uradimo bar nešto - koliko možemo. To je najmanje što smo mogli - da se pojavimo i damo podršku. U načelu je cilj da se spreči otvaranje rudnika u Jadru i brisanje celog projekta. I da podignemo glas protiv narušavanja životne sredine, naših reka i vazduha u Srbiji", ističe Đurić za Glas Amerike.

"Zašto sam došla na protest? Iz više razloga: prvo, sprečavanje donošenja spornih zakona je mozda mala pobeda u borbi protiv Rio Tinta i iskopavanja litijuma u Srbiji, ali definitivno nije kraj. Ova vlast je pokazala da nema nikakvu odgovornost prema ljudima i njihovim osnovim ljudskim pravima na život, čist vazduh i vodu i ne smemo se zavaravati da je ovo kraj borbe. Drugi razlog je taj da sam ja jednostavno generacija koja je stasala uz proteste. Cele devedesete provela ulicama duvajući u pištaljku kao neki modus vivendi. Podržaću sve ovakve proteste koji se organizuju iz solidarnosti prema dragim ljudima u Srbiji", objasnila je za Glas Amerike svoje razloge za učešće u protestu Dragana Petrović iz Vašingtona i dodala:

"Treći razlog je taj što mislim da ovakvi protesti koliko kod bili motivisani ekologijom treba da budu politički protesti i usmereni na kritiku vladajuće garniture…Možda je Vučić popustio u spornim zakonima, ali ne vidim ko još može da se pouzda da ce ubuduće voditi ekološku ili bilo kakvu društveno odgovornu politiku. Zato mislim da ovi protesti treba da se nastave sa VUČIĆU MARŠ IZ SRBIJE!"

"Vlast u Srbiji donosi odluke i zakone bez referenduma i mimo volje građana plasirajući laži da prikrije svoje lukrativne ciljeve. Ovim protestima želimo da pokazemo Vučiću da nema apsolutnu vlast i da razdrmamo apatiju u koju su potonuli mnogi građani Srbije", kaže učesnica protesta ispred Bele kuće, koja se predstavila kao Jelena M, menadžerka iz Vašingtona.

Drugi protest u Njujorku

Drugu subotu za redom, oko 40 predstavnika srpske dijaspore se okupilo ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku da još jednom izraze podršku ekološkim protestima.

"Srbija ima jako lošu vlast već gotovo celu deceniju, da ne kažem katastrofalnu, i ovo je na kraju krajeva pitanje odgovornosti. Ako se desi nešto što nije u skladu sa narodnim očekivanjima, da li oni koji su vršioci vlasti imaju neku odgovornost prema tome, da li oni i dalje imaju većinu, da li je to ono što Srbija hoće ili neće", izjavio je učesnik protesta Vojin Paunović.

Protest srpske dijaspore u Njujorku, 11. decembra 2021.
Protest srpske dijaspore u Njujorku, 11. decembra 2021.

"Meni se čini da bi u nekom uređenom demokratskom društvu ova situacija završila na izborima. Prema tome taj neki odnos - dao sam vam šta hoćete i sada se ućutite rajo - nije pravi demokratski odnos, nije ono kako bi naša država trebalo da izgleda. To je razlog zbog koga vidim da treba da nastavimo da iskazujemo svoje nezadovoljstvo. Ja imam utisak da će ovi protesti trajati jako dugo, jer je prosto nezadovoljstvo u narodu jako veliko. Mi treba da se spremimo - ako ćemo da pružamo podršku ta podrška bi trebalo da bude konstantna".

Branko Petrović koji je učestvovao u protestu smatra da je deo problema - sistem parlamentarnih izbora u Srbiji i glasanje za izborne liste umesto pojedinačnih poslanika.

"Vi glasate za nosioce izbornih grupa, on (predsednik Aleksandar Vučić) dovodi svoje poslušnike koji su jedna mašinerija i cela ova priča oko Rio Tinta, oko Beograda na vodi, gde su izglasali lex specialis, niko ništa nije pitao građane Srbije, odnosno birače, nego su to oni u svojim poslaničkim klubovima izglasali. Ja prvi kada odem u Srbiju i pitam svoju porodicu i prijatelje i poznanike ko tebe predstavlja u Skupštini, imenom i prezimenom, niko nikada meni nije mogao da kaže - predstavlja me taj i taj čovek".

Petrović se takođe založio za to da se srpskoj dijaspori u SAD omogući da glasaju daljinski - elektronski ili poštom - kada se održavaju izbori u Srbiji.

Učesnici protesta u Njujorku za sebe kažu da su obični građani koji nemaju ambicije da se bave politikom i da samo žele da iskoriste građanski način da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Novi protesti i blokade puteva ponovo su održani u Srbiji na poziv pokreta Ekološki ustanak i još 40 drugih udruženja. Saobraćaj je bio blokiran na međunarodnom autoputu kod Sava centra, a iza 15 sati i nakon predviđenog kraja blokade, građani su počeli da propuštaju vozila i da se razilaze. Incidenti su se dogodili u Beogradu i Nišu, ali nije bilo vidljivog prisustva policije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu da su ispunjene "sve želje i čestitke" učesnika protesta, čak i one koji su bile "politički hir".

XS
SM
MD
LG