Linkovi

Protest protiv Rio Tinta u Loznici, ministarka najavljuje odluku na referendumu


Sedište kompanije Rio Tinto u Pertu, Australiji
Sedište kompanije Rio Tinto u Pertu, Australiji

Građani, aktivisti i predstavnici političkih stranaka protestovali su ispred gradske uprave u Loznici povodom planova za otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto. Kako javlja javlja N1, Skupština Loznice usvojila je prostorni plan kojim je Rio Tinto postao deo zvaničnog dokumenta.

Marijana Petković iz inicijative "Ne damo Jadar" rekla je za je rudnik "trovačnica" i da kompanija Rio Tinto pokušava da sakrije istraživanja koja radi,

Ona kaže da građani iz kompanije nisu odgovorili na tri ključna pitanja: šta je sa bukom, sa vodom i kolika je minimalna količina zagađenja. Istakla je i da građani "neće referendum" o tom pitanju.​

Na protestu su bili i predstavnici opozocionih stranaka.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je pozvao Rio Tinto da odustane od svojih "otrovnih investicija" kod Loznice, jer građani Srbije "nisu na prodaju" i jer će smeniti predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlasti, "a tada neće biti ni rudnika litijuma", prenosi Fonet.

On je naveo da Aleksić je naveo da Skupština Loznice na današnjoj sednici usvaja prostorni plan koji omogućava Rio Tintu da napravi rudnik litijuma od Jadra i Rađevine, re da su okupljeni građani poručili da "neće biti rudnika".

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je za TV Hepi da je projekat Jadar velika razvojna šansa za Srbiju i da je nalazište litijuma u Srbiji jedinstveno u svetu, ali da će početak rada biti u skladu sa odlukom građana na referendumu, prenosi Fonet.

"Sve što takozvani ekološki pokreti govore, da je država potpisala ugovor sa Rio Tintom, da će Drina presušiti, da će nestati reka Jadar, da će propadati kuće - to su sve neistine", ocenila je Mihajlović i dodala da još uvek nema procene o uticaju na životnu sredinu.

"Ako postoji način da izvučemo litijum iz jadarita a da ne uništimo životnu sredinu, onda ćemo to raditi. Sve drugo je politička manipulacija grupe ljudi koji žele da stupe na političku scenu, ali treba da baratamo činjenicama". zaključila je Mihajlović.

XS
SM
MD
LG