Linkovi

Stupio na snagu Zakon o referendumu zbog kojeg su organizovane blokade širom Srbije


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Zakon o referendumu, koji je uz zakon o eksproprijaciji bio povod za protestne blokade mostova i puteva širom zemlje, stupio je na snagu, javlja N1.

Kako pokazuje ukaz objavljen u Službenom glasniku, predsednik Aleksandar Vučić je zakon potpisao 25. novembra, i time mu omogućio da stupi na snagu, iako je u nedelju rekao da će mu "njegov pravni tim dostaviti mišljenja o zakonima o referendumu i eksproprijaciji i da će odlučiti kako će postupiti".

"Za svaki zakon koji se potpisuje prvo dobijem mišljenje pravnog tima, pa sam pogledam i onda donosim odluku”, rekao je Vučić, prenosi Fonet.

Predsednik je za TV Pink u nedelju kazao da "ne misli da je Zakon o referendumu neustavan i da nema pravo da Skupštini vraća zakone koji su u skladu sa ustavom.“

Skupština Srbije je ranije usvojila Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i zakon o eksproprijaciji. Ekološki i drugi aktivisti smatraju da oba zakona idu na ruku kompaniji Rio Tinto. Zakon o referendumu ukida cenzus izlaznosti da bi se referendum smatrao uspešnim, a vlast je najavila da će se građani na taj način izjašnjavati o dolasku Rio Tinta. Za Zakon o eksproprijaciji tvrde da je olakšao oduzimanje imovine građanima ako je reč o projektima koje vlast ocenjuje kao kapitalne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da izmene Zakona o eksproprijaciji nemaju veze s rudarskom korporacijom Rio Tinto, već sa izgradnjom nacionalnog stadiona, prenosi Fonet.

"Ovo nema veze sa Rio Tintom. Mi da im damo dozvolu - oni sutra mogu da krenu sa kopanjem jer su skoro sve otkupili, ali mi od njih još nismo dobili nikakav papir i nikad niko ništa preko noći neće dobiiti", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Zakon o referendumu donet na insistiranje Vencijanske komisije i Evropske unije.

Ekološki aktivisti i građani zapretili su da će ponovo organizovati blokadu puteva 4. decembra ako predsednik Srbije potpiše dva zakona koje smatraju spornim. Vućić je u ponedeljak rekao da "Zakon o eksproprijaciji nije potpisao".

XS
SM
MD
LG