Linkovi

Loznica ukinula prostorni plan koji je predviđao izgradnju rudnika litijuma


Arhiva - Građani tokom ekološkog protesta protiv otvaranja rudnika Rio Tinta u Srbiji, ispred Sava centra na Novom Beogradu, 11. decembra 2021. (Foto: Jovana Đurović, Glas Amerike)
Arhiva - Građani tokom ekološkog protesta protiv otvaranja rudnika Rio Tinta u Srbiji, ispred Sava centra na Novom Beogradu, 11. decembra 2021. (Foto: Jovana Đurović, Glas Amerike)

Skupština opštine Loznice donela je u četvrtak odluku o stavljanju van snage odluke o donošenju prostornog plana grada Loznice od 29. jula 2021. godine, u kojem je bio i projekat Jadar, odnosno izgradnja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, a odluka je doneta bez debate o toj temi, uprkos negodovanju pojedinih odbornika da se tome nije vodio pretres. Ekološke organizacije navode da ovo nije dovoljno.

Predsednica Skupštine opštine Loznica Milena Manojlović Knežević rekla je da je 46 odbornika glasalo za, od 54 prisutna odbornika, preneo je FoNet.

Niko nije bilo protiv, ostali su bili uzdržani. Odluka je doneta, naglasila je Manojlović Knežević i istakla da se "dogovorila sa kim je trebalo da se dogovori" o načinu da se o toj temi ne vodi pretres.

Podsetimo, 29. novembra građani su protestovali u Loznici ispred skupštine grada, zahtevajući povlačenje prostornog plana tog grada, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma, a peticiju protiv prostornog plana u tom kraju potpisalo više od 5.000 ljudi, od ukupno 80.000 stanovnika.

Građani tog dela Srbije, okupljeni u udruženja građana kao i opozicioni predstavnici i deo stručne javnosti, usprotivili su se izgradnji rudnika smatrajući da bi to imalo pogubne posledice.

Obrazlažući izmenu dnevnog reda i povlačenje odluke o prostornom planu Loznice, predsednica Skupštine opštine je istakla da je briga o građanima na prvom mestu, "kako je nedvosmisleno poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Gornjim Nedeljicama". Manojlović Knežević je naglasila da, kako je rekao Vučić, neće biti doneta nijedna odluka koja nije u skladu sa narodnom voljom, zbog čega je i sam predsednik vratio dva zakona.

Manojlović Knežević je rekla da je nekoliko odbornika predložilo da se dnevni red sednice, koju je zakazala po hitnom postupku, dopuni predlogom o stavljanju van snage prostornog plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i preradu minerala jadarit.

Odbornici su predložili da se Skupština Loznice o tome izjasni i zatraži od Vlade Srbije da donese Uredbu kojim bi taj plan prestao da važi, ali su odbornici odbili da taj prdlog stave na dnevni red sednice, javio je FoNet.

Ekološke organizacije: Nije kraj, neophodna odluka Vlade

"Ovo danas za nas u Loznici nije nikakva pobeda, sve dok se Prostorni plan područja posebne namene Jadar trajno ne ukine, jer mi nemamo problem samo sa jednom kompanijom, mi imamo problem sa celom idejom", izjavila je za Glas Amerike Marija Alimpić iz udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu.

Ona kaže da Prostorni plan Grada Loznice nema težinu koju ima Prostorni plan područja posebne namene Jadar, koji je Vlada Srbije "usvojila ilegalno 2020. godine". Na osnovu tog plana, nastavlja Alimpić, kompanija Rio Tinto je ishodovala lokacijske uslove; prenamenjeno je zemljište iz poljoprivrednog i šumskog u građevinsko, izvršen je otkup tog zemljišta.

Ona objašnjava da je Vladin Prostorni plan ilegalan zato što u trenutku njegovog donošenja rudne rezerve nisu bile overene, što je zakonski uslov. Nije postojala ni studija opravdanosti, neophodna za privatne projekte, dodala je.

"Taj prostorni plan područja posebne namene je ključni dokument koji mora da se ukine kako bi se dalje u potpunosti ukinuo projekat Jadar, što je naš zahtev, kao i zabrana geoloških istraživanja i eksploatacija litijuma bilo gde na teritoriji Srbije", rekla je ona.

Zahtev o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene Jadar, koji su ekološka udruženja uputila Vladi Srbije, 16. decembra 2021. (Foto: Fejsbuk stranica udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu)
Zahtev o ukidanju Prostornog plana područja posebne namene Jadar, koji su ekološka udruženja uputila Vladi Srbije, 16. decembra 2021. (Foto: Fejsbuk stranica udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu)

Alimpić dalje navodi da okupljena udruženja i građani nastavljaju sa borbom protiv otvaranja rudnika, i pravnim putem, i akcijama građanskog otpora na terenu. "Protesta će biti sve dok se naši zahtevi ne ispune", poručila je ona naglašavajući da se Jadar, Rađevina i Cer moraju shvatiti kao jedna homogena prirodna sredina uprkos drugačijoj administrativnoj teritorijalnoj podeli.

I aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je FoNetu da odlukom Skupštine grada Loznice o stavljanju van snage prostornog plana u kojem je projekat Jadar nije rešen problem Rio Tinta u Srbiji, već je potrebno da Vlada Srbije poništi sve sporazume sa tom kompanijom i ukine svoju uredbu iz 2020. godine.

Jovanović je rekao da se Aleksandar Vučić ponaša kao malo dete koje neće da primi "bocu, a onda primi sve odjednom" i da će učiniti sve i ispununiti sve zahteve samo da smiri situaciju do izbora.

Odlukom Skupštine grada Loznica nije rešen problem Rio Tinta u Srbiji, zato ćemo se u subotu u 14 sati okupiti ispred Vlade Srbije i tražiti ukidanje i poništavanje svih sporazuma i obaveza kojim bi se Rio Tinto isterao iz Srbije, rekao je Jovanović i naglasio da je potrebno da Vlada Srbije stavi van snage Uredbu o prostornom planu područja posebne namene za jadarit, koji je usvojen još 2020. godine.

Ovo nije kraj, nijedna normalna država ne prima u svoju kuću takvu kompaniju, osim Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Zorane Mihajlović. Nećemo stati dok to formalno-proceduralno ne završimo, zaključio je Jovanović.

XS
SM
MD
LG