Linkovi

Protest u Beogradu: Vučiću rok do 7. januara da Rio Tinto ode iz Srbije


Protest ispred Vlade Srbije, blokiran saobraćaj u Nemanjinoj ulici i Kneza Miloša (Foto: VOA, Jovana Đurović)
Protest ispred Vlade Srbije, blokiran saobraćaj u Nemanjinoj ulici i Kneza Miloša (Foto: VOA, Jovana Đurović)

Učesnici protesta u organizaciji pokreta Ekološki ustanak u Beogradu uputili su "ultimatum" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, poništi sve dokumente koji su do sada potpisani sa Rio Tintom, čime bi se i formalno-pravno ta kompanija "proterala iz Srbije", prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Umesto blokade puteva koje su organizovane proteklih sedmica, demonstranti su se 18. decembra okupili ispred zgrade Vlade Srbije protiveći se nameri međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma, a protesti su organizovani i u nekoliko drugih gradova u Srbiji.

Sa protesta je zatraženo i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv građana koji su proteklih sedmica učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih odgovornih za nasilje nad demonstrantima.

Aktivisti i građani koji se protive planu Rio Tinta da eksploatiše litijum na zapadu Srbije smatraju da će ugroziti životnu sredinu. Iz Rio Tinta su više puta odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.

Protest ispred Vlade Srbije (Foto: VOA/Jovana Đurović)
Protest ispred Vlade Srbije (Foto: VOA/Jovana Đurović)

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je na protestu u Beogradu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do Božića (7. januar) da izbriše iz Prostornog plana projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto i da im dostavi sve što je potpisala aktuelna vlade Srpske napredne stranke, ali i prethodna vlast od 2004. godine.

"On (Vučić) ima samo jednu opciju, a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto", rekao je Jovanović.

Organizatori protesta su najavili da će u suprotnom "slediti blokade i opšta mobilizacija širom Srbije".

Jovanović je zatražio i uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma u Srbiji, povlačenje prijava i sudskih procesa protiv učesnika prethodnih blokada saobraćaja širom zemlje i procesuiranje "onih koji su tukli građane" na tim skupovima.

Prodekan Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić poručio je da je nakon ukidanja Prostornog plana grada Loznice, gde je planiran rudnik, potrebno da Vlada Srbije ukine uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namene za projekat kompanije Rio Tinto o otvaranju rudnika litijuma, prenosi RSE.

Zaustaviti progon novinarki

Organizatori protesta iz Ekološkog ustanka zatražili su i da se prestane sa progonom novinarki i aktivistkinja.

Novinarka i glavna urednica "Podrinskih" iz Šapca Isidora Kovačević izjavila je, obraćajući se okupljenima da su 17. decembra u tom radu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se "takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili".

"Glava novinarke i urednice osvanula je juče na poternici na svim banderama, na svim zgradama, na svim automobilima, na stablima, parkovima u Šapcu. Ta glava je moja", rekla je Kovačević pokazujući plakat sa njenom slikom i porukom "traži se". Na plakatu se kao nagrada nudi "miran san Šapčana".

Okupljeni na protestu su aplaudirali Draganu Milovanoviću Crnom koji je zaustavio bager koji se kretao kroiz okupljenu masu na blokadi mosta u Šapcu 27. novembra i koji je procesuiran zbog toga što je tom prilikom naneo udarce osobi na bageru.

Vulin: Pokušaj destabilizacije Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u subotu da su ekološki protesti "pokušaji destabilizacije Srbije" pred izbore koji su najavljeni za april 2022. godine.

"Samo se traži povod za haos. Povukli smo policiju sa protesta, jer policija ne može da obezbeđuje nenajavljene skupove, a od nas nije ni tražena saglasnost", rekao je Vulin za televiziju Pink.

Rio Tinto: Radimo u skladu sa najvišim standardima

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice, gde je kompanija Rio Tinto planirala izgradnju rudika, 16. decembra izbrisan rudnik. Iz Ekološkog ustanka su naveli da je to "jedan uspešan korak", ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

Kompanija Rio Tinto saopštila je da tokom dve decenije poslovanja u Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja "radi u skladu sa zakonima i najvišim profesionalnim standardima".

"Veoma nam je stalo do podrške lokalne samouprave u Loznici, a podrazumeva se da je za razvoj projekta Jadar potrebna njegova potpuna usklađenost sa procedurama propisanim na lokalnom i republičkom nivou, uključujući i one koje se odnose na prostorni plan", saopštio je Rio Tinto.

Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao deo dotadašnjih organizatora.

Vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom je pod pritiskom javnosti 10. decembra usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a Zakon o eksproprijaciji je povučen, navodi Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG