Linkovi

U Srbiji održana još jedna serija ekoloških protesta uz blokade saobraćajnica


Blokada međunarodnog autoputa ko Sava centra na Novom Beogradu, u sklopu protesta protiv otvaranja rudnika Rio Tinta, u organizaciji ekoloških nevladinih organizacija, u Beogradu, Srbija, 15. januara 2022. (Foto: Jovana Đurović, Glas Amerke)

U Srbiji se se i danas, na poziv ekoloških organizacija, građani organizovali blokade saobraćajnica na više lokacija zahtevajući da Vlada Srbije da obajavi sve što je eventualno potpisano sa kompanijom Rio Tinto, kao i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat "Jadar". Po prvi put, organizovana je i blokada jednog graničnog prelaza, Trbušnica kraj Loznice.

Na blokadi puta u Šapcu desio se incident kada je jedan od vozača pokušao da prođe kroz demonstrante i tom prilikom povredio jednog od njih, javila je TV N1.

Kako se vidi na video klipu koji je na Tviteru objavio advokat Vladimir Terzić, stariji muškarac je ležao na putu nakon incidenta, a ekipa Hitne pomoći je ubrzo zbrinula povređenog. Kako je povređeni građanin rekao za N1, znaće uskoro stepen povreda i da ga bole noge, ima udarce i da je u šoku.

U Beogradu, saobraćaj je bio blokiran na međunarodnom auto-putu kod Sava centra na Novom Beogradu. Tu se dogodio i incident kada je jedno vozilo pokušalo da prođe kroz okupljene građane.

Pošto se demonstranti nisu sklonili, vozač je odustao od pokušaja da prođe.

Blokada autoputa kod Sava centra, završena je posle nešto više od jedan sat, a aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je građane da naredne subote u Beogradu bude 10.000 učesnika na protestu iz cele Srbije.

Jovanović je novinarima, koji su izveštavali sa blokade, kao sledeću meru najavio jednočasovnu obustavu rada u celoj Srbiji, javio je reporter FoNeta.

Blokada graničnog prelaza Trbušnica kraj Loznice, Srbija, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, tokom ekoloških protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji, 15. januara 2022. (Foto: Jozef Makai)
Blokada graničnog prelaza Trbušnica kraj Loznice, Srbija, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, tokom ekoloških protesta protiv rudarenja litijuma u Srbiji, 15. januara 2022. (Foto: Jozef Makai)

Jovanović je prethodno za N1 tokom blokade auto puta kod Sava centra izjavio da protesti u Srbiji neće prestati sve dok se ne ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat "Jadar".

"Ima oko hiljadu ljudi kod Sava Centra. Zadovoljan sam tim brojem. Nećemo prestati sa blokadama sve dok ovaj akutni problem ne rešimo na način na koji se akutni problemi rešavaju. Dakle, brisanje ili poništavanje Uredbe Vlade Republike Srbije projekta Jadar iz republičkog Prostornog plana".

Blokada u Užicu protiče mirno, nije bilo incidenata, stvorene su ogromne kolone automobila. Velike su kolone automobila na zlatiborskom putu, nije bilo nervoze vozača, javlja reporter Nova S.

XS
SM
MD
LG