Linkovi

Učestale pretnje zakonodavcima u uzavreloj političkoj klimi


Arhiva - Bodljikava žica i ograda koja štiti od izgrednika u bezbednosnoj zoni na Kapitol hilu, 19. januara 2021.
Arhiva - Bodljikava žica i ograda koja štiti od izgrednika u bezbednosnoj zoni na Kapitol hilu, 19. januara 2021.

Nekoliko američkih zakonodavaca nedavno je primilo pretnje po svoju bezbednost dok je predsednica doma Nensi Pelosi tražila pojačano obezbjeđenje na Kapitolu, navodeći da opasnosti dolaze ne samo od javnosti već i od "neprijatelja iznutar" u samom Kongresu.

Komentari Pelosi u četvrtak istakli su rastuću napetost između političkih partija u Kongresu zbog zabrinutosti za bezbednost nakon ovogomesečnog napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol. Petoro ljudi izgubilo je živote u nasilju tada.

Više od 30 poslanika potpisalo je ove nedelje pismo u kojem se traži veća zaštita u njihovim distriktima. Primetili su da su pretnje članovima Kongresa naglo porasle poslednjih godina, a skoro 4.900 pretnji stiglo je u fiskalnoj godini koja se završila septembra 2018. To se poredi sa nešto više od 900 u 2016. godini.

Policija Kapitola SAD saopštila je da preduzima korake kako bi zaštitila zakonodavce dok putuju na posao i sa posla, navodi se u mejlu glavnog službenika za sprovođenje zakona koji je u petak dobio Asošijeted pres.

Timoti P. Blodžet, vršilac dužnosti zapovednika Policije Kapitola, napisao je u mejlu da policija uspostavlja onlajn portal kako bi zakonodavci, koje je pozvao da prijave pretnje ili sumnjive aktivnosti, mogli da ih obaveste o svojim planovima putovanja.

Rekao je da će policija Kapitola biti stacionirana na aerodromima i železničkom čvorištu Union stejšen u Vašingtonu u danima gužve, navodi se u izveštaju.

Pretnje zakonodavcima

Članica Kongresa iz Njujorka, demokratkinja Aleksandrija Okasio-Kortez, jedna je od nekoliko zakonodavaca koji su nedavno bili meta pretnji. Prema sudskim dokumentima, čovek iz Teksasa koji je učestvovao u opsadi Kapitola 6. januara optužen je prošle nedelje zbog pretnji upućenih njoj, tvitujući "Atentat na AOC", pri čemu je koristio u javnosti često upotrebljavane inicijale Okasio-Kortezove.

Okazio-Kortez u četvrtak je javno opomenula teksaškog senatora, republikanca Teda Kruza, koji je podržao neutemeljene Trampove tvrdnje da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine, kada je ponudio da podrži njen stav o drugoj, nepovezanoj stvari.

"Srećna sam da sa republikancima radim na ovom pitanju gde postoji zajedničko tlo, ali zamalo ste me ubili pre tri nedelje da biste mogli da izdvojite ovo", tvitovala je ona. "Srećna što radim sa gotovo bilo kojim drugim GOP-om (republikancem, op. nov.) koji ne pokušava da me ubije".

"Neprijatelj je unutar Predstavničkog doma", rekla je Pelosi u četvrtak pozivajući na povećanu bezbednost poslanika. Na pitanje novinara na koga se to odnosi, demokratkinja iz Kalifornije je odgovorila: "To znači da imamo članove Kongresa koji žele da nose oružje za govornicom i koji su pretili nasiljem nad ostalim članovima Kongresa".

U izveštajima medija kaže se da je republikanski zakonodavac Endi Haris iz Marilanda prošle nedelje aktivirao detektor metala dok je pokušavao da uđe u salu Predstavničkog doma, da bi bilo utvrđeno da nosi skriveni pištolj.

Zakonodavac Hakim Džefris, demokrata iz Njujorka, takođe je kongresmen koji prima pretnje. Muškarac iz Kalifornije uhapšen je ove nedelje nakon što je optužen za slanje pretećih poruka članovima Džefrisove porodice.

"Vaš brat dovodi u opasnost čitavu vašu porodicu", kaže se u jednoj poruci upućenoj Džefrisovoj braći i sestri, prema sudskim dokumentima. "Naoružani smo i u blizini smo vaše kuće".

Pretnje republikancima

Demokrate nisu jedini zakonodavci koji primaju pretnje. Na meti su i republikanci.

Adam Kinzinger, republikanac iz Ilinoisa, rekao je za Vašington post da je primio višestruke preteće poruke od poziva na smenu Trampa.

Kinzinger je jedan od 10 republikanaca u Predstavničkom domu koji su u januaru glasali za opoziv Trampa zbog podsticanja pobune 6. januara. Suđenje Trampu u Senatu trebalo bi da počne sledećeg meseca.

"Oni zbog kojih se brinem nisu oni koji tipkaju pretnju", rekao je za Post. "Brinem zbog onih koji to jednostavno rade".

Još jedna članica Republikanskog doma koja je glasala za impičment, Liz Čejni iz Vajominga, trećeplasirana članica te stranke u Domu, suočila se sa snažnom političkom reacijom zbog svog glasanja. U četvrtak je u glavnom gradu države, u Šejnu, održan "anti-Čejni" skup, na kom je bilo više od 1.000 ljudi, a mnogi su držali znake koji pozivaju na njen opoziv.

Očekuje se da će republikanci u Predstavničkom domu sledeće nedelje odlučiti hoće li oduzeti poziciju Čejnovoj u Domu.

Poboljšanje bezbednosti

Bezbednosni i politički zvaničnici nastavljaju da razgovaraju o načinima za poboljšanje bezbednosti poslanika i uopšte oko Kapitola.

Bezbednost je naglo povećana uoči inauguracije predsednika Džoa Bajdena 20. januara, uz podignute barijere ogradama i postavljem na dužnost više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde.

Policija Kapitola u četvrtak je pozvala zakonodavce da dodaju trajne ograde oko Kapitola, što su poslanici obe stranke odmah odbili.

Policija je takođe preporučila stacioniranje rezervnih snaga u blizini zdanja.

Gradonačelnica Vašingtona Muriel Bouser bila je jedna od nekoliko demokrata koji su se usprotivili toj meri. Napisala je na Tviteru da "nećemo prihvatiti dodatne trupe ili trajno ograđivanje kao dugoročnu postavku u DC-u", iako je nagovestila podršku privremenom dodatnom obezbeđenju tokom "potencijalno nestabilnih događaja".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG