Linkovi

Predstavnički dom: Demokrate predstavile rezoluciju o Trampovom opozivu, republikanci blokirali raspravu o 25. amandmanu


Donald Tramp i Majk Pens, odlazeći američki predsednik i aktuelni američki potpredsednik (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Donald Tramp i Majk Pens, odlazeći američki predsednik i aktuelni američki potpredsednik (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Sednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, na čijem dnevnom redu je inicijativa za opoziv odlazećeg predsednika Donalda Trampa, prekinuta je nakon kratkotrajnog zasedanja.

Članovi donjeg doma Kongresa iz redova demokrata predstavili su rezoluciju o opozivu odlazećeg predsednika. Predlog, između ostalog, sadrži i član kojim se Tramp optužuje za podsticanje pobune i odnosi se na njegovu potencijalnu odgovornost za upad dela pristalica u kompleks Kapitol hila tokom kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža predsedničkih izbora na kojima je pobedio Džozef Bajden.

U rezoluciji se ističe da se Donald Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno pre nego što se jedan deo njih uputio prema Kapitol hilu. Ukazano je da je način na koji im se obratio ohrabrio i očekivano rezultirao nezakonitim postupcima koji su se dogodili.

Oni su zatražili saglasje za usvajanje rezolucije kojom bi se od američkog potpredsednika Majka Pensa zatražilo da pokrene 25. amandman na osnovu koga bi odlazeći predsednik Tramp bio razrešen dužnosti.

Republikanski članovi Predstavničkog doma odbacili su zahtev demokrata za pokretanje 25. amandmana protiv Trampa – čime su blokirali hitno razmatranje tog pitanja.

Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkim domom, izjavila je da će donji dom američkog Kongresa razmotriti 25. amandnan o razrešenju predsednika Donalda Trampa sa funkcije - pošto su republikanci blokirali njihov pokušaj da je predstave to pitanje - za zatim će preći na legislativu koja reguliše opoziv.

Pelosi je rekla da su demokrate, koje kontrolišu Predstavnički dom, pozvale potpredsednika Majka Pensa da im 24 sata od usvajanja zakona o opozivu odgovori da li je saglasan sa razrešenjem Trampa na osnovu 25. amandmana.

"Naš sledeći potez biće rasprava o zakonskom rešenju o opozivu. Predsednikova pretnja Americi je urgentno pitanje i takva bi trebalo da bude i naša reakcija", saopštila je Nensi Pelosi.

Rasplet američke izborne krize

Članovi Predstavničkog doma pokušavaju da primoraju odlazećeg predsednika Donalda Trampa da napusti funkciju tokom nedelje - pre inauguracije izabranog predsednika Džozefa Bajdena 20. januara.

Planirano je da u okviru tog procesa u sredu u Predstavničkom domu bude organizovano glasanje o njegovom opozivu – što će ga učiniti jedinim američkim predsednikom koji je u donjem domu Kongresa opozvan dva puta tokom mandata.

Važno je da učinimo nešto na ozbiljan i promišljen način. U sredu očekujemo glasanje koje će proći uspešno”, izjavio je Džim Mekgavern predsedavajući Odbora za zakonodavstvo Predstavničkog doma televiziji Si-En-En.

On je rekao da očekuje da će se republikanski članovi Kongresa usprotiviti primeni 25 amandmana kako bi se Tramp uklonio sa funkcije. U tom slučaju, kako je objasnio, odbor kojim presedava će se postarati da se o tome glasa u Predstavničkom domu. Nakon toga, 24 sata kasnije, odbor će usvojiti još jednu rezoluciju u vezi sa procesom opoziva.

To što je predsednik učinio je nesavesno i potrebno je da odgovara”, rekao je Mekgavern.

Zasedanje Predstavničkog doma počinje u jedanaest ujutru po lokalnom vremenu. Njegovi članovi će tokom sednice tražiti od američkog potpredsednika Majka Pensa pokretanje, do sada nikada upotrebljenog 25 amandama, koji mu omogućava da sa predsednika za koga se smatra da je nesposoban za obavljanje funkcije. Planirano je da glasanje o tome bude održano u utorak.

Inicijativu je u u nedelju uveče iznela predsedavajuća Presdstavničkog doma Nensi Pelosi. Demokrate smatraju da Tramp treba da odgovara zbog nasilja svojih pristalica u Kongresu, iako mu je ostalo manje od 10 dana na vlasti.

U pismu demokratama, Pelosi je najavila da će demokrate prvo glasati o rezoluciji kojom se Pens poziva da aktivira 25. amandman, odnosno proglasi Trampa nesposobnim da obavlja dužnost.

Ako Pens ne odgovori, demokrate će nastaviti sa procedurom opoziva Trampa, drugi put za vreme njegovog mandata.

"Da bismo zaštitili ustav i demokratiju, delaćemo brzo, jer ovaj predsednik preti da ugrozi i jedno i drugo", napisala je Pelosi. "Kako vreme prolazi, užas zbog napada koji je podstakao ovaj predsednik sve je veći, i zahteva da se momentalno nešto uradi".

Potpredsedik Pens se već usprotivio pozivanju na 25. amandman.

Demokrate su već izrazile zabrinutost da bi Tramp mogao još nešto da uradi dok je na vlasti, pa je Pelosi razgovarala sa američkim vojnim komandantima da se Trampu onemogući da naredi nuklearni napad pre isteka mandata.

Tokom nasilnog upada u Kongres stradalo je pet osoba, a pokrenute su i istrage o domaćem terorizmu protiv najmanje 25 Trampovih pristalica.

Tužioci su podneli desetine krivičnih prijava državnim i lokalnim sudovima protiv onih koji su učestvovali u neredima, a FBI je saopštio da je dobio više od 40 hiljada dojava - uključujući fotografije i snimke sa društvenih mreža - na kojima se vide učesnici nereda.

Tramp, koji bez dokaza tvrdi da je pokraden na izborima, podstakao je svoje pristalice da marširaju do Kapitola, gde je Kongres držao sednicu o potvrdi rezultata izbora na kojima je pobedio Džo Bajden.

Sednica je prekinuta, a predstavnici u Kongresu su morali da beže i sakrivaju se pred nasillnom ruljom koja je savladala i policiju Kapitol hila.

Stradalo je pet osoba, među njima i jedan policajac koji je prebijen dok je pokušavao da spreči gomilu da uđe. Još jedan policajac, koji je učestvovao u odbrani zgrade, preminuo je nekoliko dana posle nereda.

Neki republikanci traže od Trampa da ode

Republikanski senator Pet Tumi jedan je od dvoje senatora koji su pozvali Trampa da podnese ostavku. On je za NBC rekao da bi za zemlju bilo najbolje kada bi Tramp otišao "što je pre moguće".

Tumi, ipak, smatra da opoziv nije realan za preostalih 10 dana Trampovog mandata, a kaže i da nema konsenzusa oko pozivanja na 25. amandman.

Za CNN je rekao da bi Tramp mogao i krivično da odgovara zbog nasilja na Kapitolu.

I republikanska senatorka Lisa Murkovski smatra da predsednik treba odmah da podnese ostavku, dok je senator Ben Sas ocenio da Tramp to treba da razmotri.

XS
SM
MD
LG