Linkovi

Bajden i Haris stupili na čelo nove američke administracije


Ceremonija inauguracije okončana je vatrometom ispred Bele kuće
Ceremonija inauguracije okončana je vatrometom ispred Bele kuće

Nova američka administracija na čelu sa predsedikom Džozefom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris stupila je na dužnost 20. januara, a celodnevna ceremonija okončana je emitovanjem snimljenog programa "Slavimo Ameriku" i vatrometom iznad Bele kuće.

Uveče, kada se inače održava ekstravagantni inauguracioni bal, emitovan je muzički program u kojem su učestvovale zvezde poput Džona Ledženda, Kejti Peri, Džastina Timberlejka i Fu Fajtersa.

Novi predsednik se takođe obratio naciji, rekavši "da će im dati sve".

"Ovo je sjajna zemlja. Mi smo dobri ljudi. Da bismo prebrodili izazove koji su pred nama, potrebno nam je jedinstvo. Potrebno nam je da budemo zajedno u ljubavi koja nas definiše kao Amerikance, u prilikama, slobodi, dostojanstvu i poštovanju, i da se ujedinimo protiv zajedničkih neprijatelja, bolesti, beznađa. Sudbina Amerike ne zavisi samo od nekih od nas, nego od svih nas", rekao je Bajden.

Predsednik i prva dama gledaju vatromet
Predsednik i prva dama gledaju vatromet

Demokrata Džo Bajden položio je zakletvu kao 46. predsednik SAD na ceremoniji na stepenicama američkog Kapitola. 78-godišnji Bajden postao je najstariji lider u istoriji Amerike, pošto je prethodno 36 godina predstavljao Delaver u Senatu i služio osam godina kao potpredsednik.

U svom inauguracionom govoru, novi američki predsednik poručio je da je ovo dan istorije i nade, i dan demokratije. Govorio je o teškoj situaciji sa Kovidom-19 u zemlji i nedavnim neredima na istom mestu gde je položio zakletvu, ali je pre svega uputio poruku nade i jedinstva.

Znam da priča o jedinstvu danas nekima može da zvuči kao budalasta fantazija. Znam da su sile koje nas razdvajaju duboke i stvarne, ali takođe znam da nisu nove. Ulazimo u možda najteži i najsmrotnosniji period virusa, moramo da stavimo politiku u stranu i konačno se suočimo sa ovom pandemijom kao jedna nacija. I obećavam vam sledeće: Ja ću biti predsednik svih Amerikanaca, svih Amerikanaca, i obećavam da ću se boriti podjednako snažno za one koji me nisu podržavali kao i za one koji jesu", poručio je iymeđu ostalog Bajden.

Malo pre Bajdena, zakletvu je položila i Kamala Haris, bivša američka senatorka iz Kalifornije, koja je postala prva žena na najvišem položaju u politici u više od dva veka američke istorije.

Američku himnu izvela je pop diva Lejdi Gaga, a nastupili su i Dženifer Lopez i kantri zvezda Gart Bruks.

Polaganju zakletve prisustvovala su trojica bivših predsednika Barak Obama, Džordž Buš mlađi i Bil Klinton, ali je sada bivši predsednik Donald Tramp ignorisao 152 godine tradicije predsednika koji su prisustvovali inaugracijama svojih naslednika i napustio Vašington ranije, uputivši se za Floridu.

Inauguraciji takođe nisu prisustvovale hiljade ljudi na ulicama oko Kaptiola, kao što je bilo uobičajeno na ranijim inauguracijama, iz bezbednosnih razloga, ali i straha od širenja koronavirusa. Umesto ljudi, na Nacionalnom travnjaku (molu) postavljene su hiljade američkih zastava. Broj zvaničnika na balkonu za vreme inauguracije, iza Bajdena i Haris i njihovih supružnika Džil Bajden i Daga Emhofa, bio je veoma ograničen zbog zdravstvenih restrikcija uvedenih u vezi sa Kovidom 19.

Ceremonija je sprovedena uz izuzetne mere bezbednosti, sa visokom žičanom ogradom koja je odvajala mesto inauguracije, zbog straha da bi Trampove pristalice, koje su pre dve nedelje upale u zgradu Kongresa mogle da poremete ceremoniju. Bezbednost u gradu čuvalo je više od 25.000 pripadnika Nacionalne garde.

Dag Emhof, Kamala Haris, Džil Bajden i Džo Bajden (Foto: AP)
Dag Emhof, Kamala Haris, Džil Bajden i Džo Bajden (Foto: AP)

Nove uredbe i mere

S obzirom na to da se zemlja suočava sa zdravstvenom i ekonomskom krizom izazvanom pandemijom, Bajden je odmah krenuo sa realizacijom veoma ambiciozne agende.

Planira da ubrza distribuciju vakcine protiv Kovida 19 i da pokuša da kroz Kongres progura novi paket pomoći za saniranje posledica pandemije u vrijednosti od hiljadu 900 milijardi dolara.

Prvog dana na položaju, Kongresu je prosledio zakonski prijedlog o imigraciji koji bi ilegalnim imigrantima omogućio da dobiju državljanstvo u roku od osam godina.

Bajden potpisuje tri dokumenta u Kapitolu odmah posle inauguracija (Foto: Reuters)
Bajden potpisuje tri dokumenta u Kapitolu odmah posle inauguracija (Foto: Reuters)

Takođe je potpisao je 15 uredbi, među kojima su obavezno nošenje maski u federalnim zgradama, uspostavljanje nove kancelarije u Beloj kući za koordinaciju odgovora na koronavirus i zaustavljanje procesa povlačenja Amerike iz Svetske zdravstvene organizacije.

Novi američki predsednik započeo je i proces ponovnog priključivanja Sjedinjenih Država Pariskom klimatskom sporazumu.

Ukinuo je i brojne imigracione mere Trampove administracije - vanredno stanje koje je bivši predsednik uveo da bi se iz budžeta Pentagona finansirala izgradnja zida na granici Amerike I Meksika, kao i zabranu dolaska putnika iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

Naložio je i Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost i sekretaru za pravosuđe da očuvaju program za zaštitu od deportacije mladih imigranata koji su ilegalno dovedeni u zemlju kada su bili deca, poznat kao "DACA".

XS
SM
MD
LG