Linkovi

Više pripadnika Nacionalne garde povučeno sa dužnosti pre inauguracije


Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni nadomak Kongresa
Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni nadomak Kongresa

Dvanaest članova Nacionalne garde povučeno je sa dužnosti pred inauguraciju izabranog predsednika Džoa Bajdena, nakon što je utvđeno da su povezani sa desničarskim ekstremističkim grupama ili da su objavljivali ekstremističke stavove na internetu, prenela je agencija Asošijeted pres pozivajući se na dvoje neimenovanih zvaničnika koji su naveli da nije postojala pretnja po Bajdena.

Neimenovani zvaničnici, pripadnici obaveštajne službe i vojske upoznati sa situacijom, nisu naveli o kojim ekstremističkim grupama je reč niti u kojoj su jedinici pripadnici Nacionalne garde služili.

Federalni istražni biro (FBI), pred Bajdenovu inauguraciju zakazanu za sredu, 20. januar, sprovodi bezbednosnu proveru 25.000 pripadnika Nacionalne garde poslatih u Vašington kako bi se obezbedio taj događaj, usred zabrinutosti zbog potencijalnog napada insajdera.

Sekretar vojske Rajan Mekarti rekao je agenciji Asošijeted pres da on i drugi lideri nisu videli dokaze o bilo kakvim pretnjama i da do sada provera nije otkrila nijedno sporno pitanje među pripadnicima garde.

"Neprekidno prolazimo kroz proces i bavimo se drugim, trećim pogledom na svakog pojedinca koji je dodeljen ovoj operaciji", rekao je Mekarti.

On je da postoje obaveštajni izveštaji koji sugerišu da spoljne grupe organizuju oružane skupove uoči Dana inauguracije.

Bezbednost je u još većem fokusu nego inače usled toga što se inauguracija događa dve nedelje nakon što su hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa napale američki Kapitol.

Tramp ih je pozvao da marširaju do zgrade dok su se kongresmeni sastajali da potvrde Bajdenovu pobedu.

Neposredno područje oko Kapitola je virtualno oružano utvrđenje, sa barijerama i bodljivakovm žicom koji ograđuju prostor.

Vlasti su takođe zatvorile Nacionalni mol, kao i puteve i stanice metroa u većem delu centra Vašingtona.

Mostovi u gradu iz države Virdžinije takođe se zatvaraju.

Hiljade trupa Nacionalne garde i policajaca raspoređeni su širom područja kako bi se zaštitili od daljeg nasilja.

Uprkos povišenoj zabrinutosti zbog bezbednosti, Biden planira da nastavi ceremoniju inauguracije na njenom tradicionalnom mestu.

Bajden planira da na inauguraciji izloži "pozitivnu, optimističku" viziju

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden planira da u svom uvodnom obraćanju u sredu izloži "pozitivnu, optimističnu" viziju zemlje i "pokuša da okrene stranicu o podeli i mržnji u poslednje četiri godine" pod odlazećim predsednikom Donaldam Trampom, rekla je ključna Bajdenova pomoćnica u nedelju.

Kejt Bedingfild, Bajdenova direktorka za komunikacije, rekla je za emisiju televizije ABC "Ove nedelje" da će novi američki lider "postaviti put napred koji zaista poziva sve nas da radimo zajedno".

"Mislim da je to ono što Amerikanci širom zemlje žele. Oni žele vladu koja je ponovo usredsređena na to da oni rade ispravno i da im pomaže u svakodnevnom životu", dodala je ona. "Osamdeset i jedan milion Amerikanaca glasalo je za izabranog predsednika Bajdena delimično i zato što je on postavio viziju ove zemlje koja nas dovodi do tačke u kojoj možemo da radimo zajedno", rekla je Bedingfild.

Bajden bi trebalo da bude inaugurisan na zapadnim stepenicama američkog Kapitola u 20. januara u u podne na ceremoniji koja biva utisnuta u istoriju SAD svake četiri godine.

Ovaj put je, međutim, to opterećeno napetošću nakon što su 6. januara na Kapitol upale hiljada pristalica predsednika Donalda Trampa.

Odlazeći predsednik ih je pozvao da marširaju do zgrade Kongresa dok su se zakonodavci sastajali kako bi potvrdili Bajdenovu pobedu na Elektroskom koledžu koja je odlučujuća za predsedničke izbore u SAD.

Predstavnički dom prošle nedelje je po drugi put opozivao Trampa, optužujući ga za poticanje na pobunu, a njegovo suđenje u Senatu trebalo bi da počne ubrzo nakon Bajdenove inauguracije.

Ako bude proglašen krivim, Trampu, prvom američkom predsedniku koji je dva puta opozvan, moglo bi biti zabranjeno da ikada više obavlja funkciju.

Neposredno područje oko Kapitola, gde će Bajden položiti zakletvu da će sprovoditi Ustav zemlje i štititi zemlju od svih neprijatelja, stranih i domaćih, predstavlja virtuelno oružano utvrđenje, opasano barijerama i bodljikavom žicom koja okružuje inauguralnu platformu.

Hiljade pripadnika Nacionalne garde i drugih pripadnika snaga reda tamo su već stacionirani kako bi sprečili dalje nasilje.

Ali Bedingfild kaže: "Naš plan i naša očekivanja su da će izabrani predsednik Bajden 20. septembra staviti ruku na Bibliju sa svojom porodicom, napolju na strani Kapitola".

"Nema sumnje da smo, naravno, u nestabilnom vremenu. Moramo samo da pogledamo šta se priča po društvenim mrežama" o mogućnosti daljih protesta.

Tramp je odbio da prizna svoj poraz ili čestita Bajdenu, priznajući da će u sredu doći do "nove administracije".

Tramp je, ignorišući 160 godina američke tradicije tokom kojih je odlazeći šef izvršne vlasti uvek prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve svog nasednika kako bi demonstrirao miran prenos vlasti u Americi, najavio je da planira da izbegne inauguraciju, iako potpredsednik Majk Pens planira da joj prisustvuje.

Tramp umesto toga planira da napusti Vašington u sredu ujutro na ceremoniji sa crvenim tepihom, dok se bude ukrcavao u Er fors 1 na let do svog odmarališta na Atlantskom okeanu na Floridi.

Pre nego što napusti funkciju, međutim, očekuje se da će Tramp odobriti još nekoliko pomilovanja, verovatno ključnim pristalicama koji su osuđeni za zločine ili se suočavaju sa suđenjem.

Bedingfild je rekla da od ponedjeljka Bajdenov tranzicioni tim održava "svakodnevne sastanke sa odlazećim vođama za nacionalnu bezbednost i sprovođenje zakona kako bi osigurao da budemo spremni za bilo kakav scenario koji bi mogao da nastane 20. januara".

Ona je rekla da Bajdenov tim "ima puno poverenje u Tajnu službu Sjedinjenih Država i njihove partnere koji već više od godinu dana rade na planiranju da omoguće bezbednost (inauguracije). Radujemo se što će izabrani predsednik Bajden položiti ruku na Bibliju 20. januara".

Kada bude na vlasti, Bajden planira brzo da ukine brojne Trampove mere.

XS
SM
MD
LG