Linkovi

Više od deset ekstremističkih grupa učestvovalo u neredima na Kapitolu


Sukob Trampovih pristalica i policije u Kongresu

U neredima na Kapitol hilu učestvovali su ekstremisti iz raznih delova SAD, poput pristalica teorije zavere Kjuanon, rasističke grupe Ponosni dečaci, pripadnici raznih milicija, pristalice teorije o superiornosti belaca, tvrdokorne pristalice Donalda Trampa, anti-maskeri i drugi, utvrdili su nadležni organi i istraživači.

"Bilo je mnogo grupa koje naša organizacija Centar za siromaštvo (SPLC) označava i prati kao grupe koje šire mržnju ili ekstremizam", kaže Lesija Bruks.

Nijedna od grupa koje su učestvovale u nasilju nije definisana kao domaća teroristička organizacija, niti su njeni članovi optuženi za domaći terorizam posle nasilja u Kongresu, u kojem je poginulo pet osoba.

Neki ekstremisti su nosili vidna obeležja, dok su drugi krili pripadnost određenoj organizaciji. Ponosni dečaci su se javno eksponirali, dok su članovi ekstremno desničarske militantne grupe 3% nosili zastavu iz vremena američke revolucije.

Iako su pripadnici milicija i Ponosnih dečaka privlačili najviše pažnje, na Kapitolu je bilo i pristalica manje poznatih grupa.

Jedna od njih je Klub nacional-socijalista ili NSC-131, grupa koja je nastala nedavno i poznata je po sukobljavanju sa učesnicima protesta grupe Životi crnaca su važni (BLM). Druga je grupa Belci nisu krivi, čiji članovi tvrde da je zavera protiv belaca uzrok širenja koronavirusa po SAD.

Još nije poznat tačan broj eksremističkih grupa koje su učestvovale u neredima. Do sada je identifikovano i optuženo oko 300 pojedinaca koji su učestvovali u neredima, ali mali broj njih je povezan sa ekstremističkim grupama. Jedan od uhapšenih je Nik Oks, osnivač ogranka Ponosnih dečaka na Havajima.

Majkl Šervin, v.d. tužioca Distrikta Kolumbija, rekao je da su nadležni svesni da postoji veza između ekstremističih grupa i izgrednika, i da pokušavaju da utvrde da li je nasilje u Kongresu bilo koordinirano.

"Ako pogledate društvene mreže, videćete da postoji veza između onih koji su učestovali u neredima i ekstremističkih grupa. Ali za sada ne možemo definitivno da kažemo ko je član koje grupe, sve je na stolu", kazao je Šervin.

Ejri Perlinger, profesor na Univerziteu Masačusetsa, kaže da su neki od učesnika nereda ranije učestvovali na protestima protiv restrikcija zbog pandemije.

"To su grupe Boogaloo, Ponosni dečaci, Iznad nacije. Ono što im je zajedničko je percepcija da je Tramp bio veoma efikasan u remećenju i podrivanju federalne vlade."

Među uhapšenima je i učesnik protesta rasista u Šarlotsvilu 2017. Tim Đionet, kojeg je FBI priveo u Teksasu. Đionet je objavio svoj snimak iz Kongresa na mreži DLive. Uhapšen je i Nik Fuente, jedan od organizatora protesta u Šarlotvilu.

Ponosni dečaci

Članovi ove grupe sebe nazivaju "zapadnim muškim šovinistima".

Javnosti su postali poznati kada im je Tramp, tokom predsedničke debate, poručio da "odstupe i budu u pripravnosti", nakon nasilja na protestima protiv rasizma.

Enrike Tario, jedan od osnivača grupe, je Trampov pristalica i vodio je kampanju za Trampa među latino populacijom.

Lesija Bruks kaže da su Ponosni dečaci bili organizatori nereda na Kapitolu, da su u danima pre toga na društvenim mrežama komunicirali sa drugim ekstremistima i najavljivali da će "nešto da se desi".

Tario je u decembru na Parleru napisao da će se Ponosni dečaci pojaviti u rekordnom broju na protestu 6. januara. On je uhapšen dan pred protest.

Čuvari zakletve i 3%

Članovi ove dve grupe su pripadnici rastućeg antivladinog pokreta Patriote, koji okuplja i pripadnike vojske i policije.

Čuvari zakletve su osnovani 2009. i od svojih članova zahtevaju da se obavežu da "nikada neće dozvoliti razoružavanje američkog naroda".

Pokret 3% je osnovan 2018, a njegovi članovi sebe vide kao ideološke naslednike tri odsto Amerikanaca koji su učestvovali u revoluciji.

Istraživačica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma Hajdi Bejrić kaže da su članovi Čuvara zakletve učestvovali u neredima na Kapitolu i da su pre toga na društvenim mrežama pozvali članove da dođu.

Kjuanon

Kjuanon nije organizvana grupa, već teorija zavere čije pristalice veruju da se Tramp u tajnosti borio sa satanistima i pedofilima iz "duboke države" koji kontrolišu svet.

Tramp je često retvitovao poruke koje promovišu Kjuanon, a pristalice te teorije zavere bili su i mnogi republikanci.

Mnogi od učesnika nereda na Kapitolu su nosili znak Kjuanona, kaže Bejrić.

FBI je Kjuanon označio kao potencijalnu domaću terorističku pretnju.

XS
SM
MD
LG