Linkovi

Kraj predsedničkog mandata Donalda Trampa


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp skida zaštitnu medicinsku masku, dok pozira na Trumanovom balkonu u Beloj kući, Vašington.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp skida zaštitnu medicinsku masku, dok pozira na Trumanovom balkonu u Beloj kući, Vašington.

Četvorogodišnji mandat Donalda Trampa kao američkog predsednika završava se u sredu prepodne odlaskom iz Bele kuće i završnim letom aviona Air Force 1 do južne države Floride.

Njemu bi trebao da bude upriličena ceremoniju ispraćaja sa crvenim tepihom, vojnim orkestrom, pozdravim plotunom iz 21 oružja i uz nepoznat broj zvanica.

Otprilike u isto vreme kada poslednji let Trampa kao predsednika bude okončan, demokrata Džo Bajden položiće zakletvu kao novi lider zemlje, s tim što će Trump prekršiti decenije tradicije ne prisustvujući ceremoniji inauguracije.

Trampova budućnost, uključujući bilo kakve političke težnje, ostaje neizvesna.

"Želim da znate da pokret koji smo pokrenuli tek počinje", rekao je u oproštajnoj video poruci objavljenoj u utorak. "Nikada nije bilo ničeg sličnog. Uverenje da država mora služiti svojim građanima neće se menjati, već će iz dana u dan jačati".

Tramp napušta funkciju pod senkom da je postao prvi predsednik u istoriji SAD koji je dva puta opozivan i uz nejasan datum početka suđenja u Senatu zbog optužbi da je pre dve nedelje podstakao masu svojih pristalica na juriš na američki Kapitol.

Kratko se osvrnuo na napad u utorak, rekavši da su se Amerikanci "zgrozili" i da se političko nasilje "nikada ne može tolerisati".

U jednom od poslednjih poteza na funkciji, Tramp je pomilovao i smanjio kazne za više od 140 ljidoi, uključujući i i bišeg člana svoje kampanje Stiva Benona.

Tramp je takođe povukao uredbu iz ranih dana svog mandata kojom je bio zabranio zvaničnicima u svojoj administraciji da pet godina lobiraju u vladi nakon napuštanja tih poslova ili da se ikada bave aktivnostima zbog kojih bi bivši zvaničnik trebalo da se registruje kao strani agent.

Mera je bila deo njegovog obećanja da će "isušiti močvaru" ili iskoreniti korupciju u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG