Linkovi

FBI: Prevrnućemo svaki kamen u istrazi o neredima na Kapitol hilu


Zvaničnici Federalnog biroa za istraživanja i Sekretarijata za pravosuđe Stiven Dentuono i Majkl Šervin (Foto: Reuters)
Zvaničnici Federalnog biroa za istraživanja i Sekretarijata za pravosuđe Stiven Dentuono i Majkl Šervin (Foto: Reuters)

"Federalni biro za istraživanja (FBI) će prevrnuti svaki kamen u istrazi o neredima u kompleksu Kapitol hila", izjavio je Stiven Dentuono direktor vašingtonske kancelarije agencije zadužene za unutrašnja obaveštajna i bezbednosna pitanja.

Nerede su, podsetimo, izazvale pristalice odlazećeg predsednika Donalda Trampa koje su se u prestonici Vašingtonu okupile na protestu zbog navodnih nepravilnosti tokom novembarskih američkih predsedničkih izbora.

Dentuono je rekao da je Federalni biro za istraživanja upozorio američke agencije za primenu zakona na mogućnost da ekstremniji demonstranti izazovu nasilje. Istakao je da se istraga vodi širom zemlje.

Imamo dobro pamćenje i veoma širok opseg. Do sada smo u istrazi formirali 160 predmeta”, rekao je Dentuono na zajedničkoj konferenciji za medije sa predstavnicima američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Iznoseći ocene o tome da li su neredi bili spontani ili koordinisani, Dentuono je rekao da nadležni istražuju sve mogućnosti, što podrazumeva analiziranje video snimaka i razgovore sa očevicima.

“To će nam pomoći da shvatimo šta se desilo. Takođe, planiramo da osumnjičenima za učešće u nemirima zabranimo korišćenje usluga komercijalnih avioprevoznika (No fly list)”, rekao je zvaničnik Federalnog biroa za istraživanja.

Majkl Šervin, vršilac dužnosti tužioca Vašingtona, poručio je da očekuje da će u narednim nedeljama biti podnete stotine krivičnih prijava protiv osoba koje su učestvovale u neredima.

Ovo istraga koja će se voditi nas duge staze. Tužioci će prvo početi da gone počinioce najlakših krivičnih dela. Kako vreme bude prolazilo očekujemo i ozbiljnije optužnice poput onih za nezakonito nošenje oružja i pobunu. Pokušavamo da što je jednostavnije moguće delujemo najbrže moguće”, rekao je Šervin.

Prema njegovim rečima tužioci su se usredsredili na napade demonstranata na policajce i predstavnike medija.

"Pod istragom su svi slučajevi, od neovlašćenog upada u posed, preko krađe pošte, kršenja ljudskih prava i ubistva", rekao je Šervin.

Hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa okupile su se u sredu u Vašingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je deo Trampovih pristalica upao u kompleks Kapitol hila, u trenutku kada je Kongres zasedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsedničkim izborima pobedio demokratski kandidat Džo Bajden.

U prvom obraćanju novinarima posle prošlonedeljnog upada u Kapitol, odlazeći predsednik Tramp u utorak nije preuzeo bilo kakvu odgovornost za upad rulje u zgradu Kongresa, ali je takođe rekao da "nije želeo nikakvo nasilje."

Tramp je branio svoju vatrenu retoriku u obraćanju demonstrantima prošle nedelje kao "potpuno odgovarajuću" i nije pokazao kajanje zbog napada koji je usledio.

Ukupno pet osoba izgubilo je život tokom nereda, poslednja potvrđena žrtva je jedan policajac. Najavljena je i federalna istraga njegove smrti.

XS
SM
MD
LG