Linkovi

Trampovi glasači podeljeni po pitanju budućnosti Republikanske stranke


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp skida sa lica zaštitnu masku, u Beloj kući, Vašington.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp skida sa lica zaštitnu masku, u Beloj kući, Vašington.

Odlazak predsednika Donalda Trampa iz Bele kuće 20. januara - četiri godine nakon što se izborio za kontrolu nad Republikanskom strankom - stavlja stranku pred otvoreno pitanje o budućem vođstvu i smeru, uz kontinuiranu lojalnost desetina miliona vatrenih Trampovih pristalica.

Napad na američki Kapitol 6. januara naglo je produbio republikanske podele, kada su izgrednici nosili Trampove zastave dok su nasilno tražili kongresmene skandirajući "Obesite Majka Pensa" - misleći na potpredsednika koji je jedan od najpouzdanijih konzervativaca u Republikanskoj stranci.

"Taj 6. januar bila je početna bitka u ratu za dušu Republikanske stranke u post-Trampovoj eri", rekao je Vit Ers, predsednik republikanske kompanije za istraživanje javnog mnjenja "North Star Opinion Research". "Postoje populistički i upravljački elementi i mislim da će se dve grupe boriti za kontrolu nad Republikanskom strankom u budućnosti“.

Podela se manifestovala u sredu kada je 10 republikanaca u Predstavničkom domu, uključujući i treće rangiranu republikansku liderku Liz Čejni, udružilo snage sa demokratskom većinom kako bi opozvalo Trampa pod optužbom za "podsticanje pobune".

Bitka će verovatno biti u potpunosti prikazana tokom suđenja u američkom Senatu koje će verovatno početi kasnije ovog meseca - što će biti drugi put da Tramp morati da se brani od optužbi za opoziv.

Iako je nekolicina republikanskih senatora oštro kritikovala predsednika nakon napada na Kapitol, dok su neki pozivali na njegov brz odlazak, ostaje da se vidi kako će se republikanski kokus predstaviti tokom glasanja za koje se očekuje da će uslediti dugo nakon Trampovog odlaska iz Bele kuće.

Podele se šire i među republikanacima na drugim funkcijama. Za Trampa je glasalo 74 miliona Amerikanaca na predsedničkim izborima u novembru, od kojih mnogi veruju, uprkos svim dokazima koji govore suprotno, da su mu izbori "ukradeni" i da Republikanska stranka nije uspela da se bori dovoljno u Trampovo ime.

"Nadam se da će sadašnja stranka umrijeti", rekao je Džejk Balard, Trampov birač iz Severne Karoline. "Čini se da republikanci poput (republikanskog seniora iz Jute) Mita Romnija preziru glasače poput mene isto koliko i demokrate. Oni su kukavice i ne zastupaju moje interese".

Romni je bio jedini republikanski senator koji je glasao za osuđivanje Trampa nakon njegovog prvog opoziva prošle godine. Pored toga je i dalje čest kritičar predsednika.

Populistička frakcija

Jednu frakciju Republikanske stranke čine evanđelističko-hrišćanski i konzervativni glasači poput Balarda, koji i dalje strastveno podržavaju Trampa i političare za koje smatraju da su mu ostali nepokolebljivo odani.

Balard je rekao da se oseća ponosno gledajući na hiljade "patriota" kako se odazivaju predsednikovom pozivu da ospore izborni rezultat.

Iako kaže da se kaje zbog nereda na Kapitolu, ne krivi Trampa i napominje da se predsednik od tada odriče političkog nasilja.

"On je možda jedini dosledan među nama", rekao je Balard. "Osudio je letos nasilje 'Životi crnaca su važni' s leva, a sada ga osuđuje s desna".

Ankete pokazuju pad Trampove popularnosti nakon 6. januara, kada je u govoru pozvao svoje pristalice da marširaju na Kapitol u znak protesta zbog izbornih rezultata.

Ali prosek anketa koje je sastavio vebsajt "538" pokazao je da jedan od šest republikanaca podržava Trampovo smenjivanje sa funkcije nedelju dana nakon napada na Kapitolu, u kojem je petoro ljudi izgubilo život, uključujući i policajca iz Kapitola.

U Teksasu, Trampova pristalica Meri Garza rekla je za Glas Amerike da bi verovatno glasala za predsednika ako se ponovo bude kandidovao 2024.

Rekla je da događaji na Kapitolu "obeležavaju rođenje nove Republikanske stranke".

"Nova moderna republikanska/konzervativna stranka se razvija i ona je ta zbog koje sam uzbuđena", naglasila je Garza.

Vladajuća frakcija

Iako se mnogi republikanci i dalje okupljaju iza Trampa i vide ga kao prirodnog lidera stranke koja ide napred, drugi su spremni da okrenu stranicu i veruju da će Trampova stalna istaknutost kao lice stranke biti katastrofalna.

"Bilo mi je neprijatno gledati šta se dogodilo prošle nedelje", rekao je stanovnik Floride i veteran Harvi Vaserman za Glas Amerike.

"Ako želite da protiv nečega protestujete, samo naprijed, ali upad u Kongres je neprihvatljiv i ismejao je Ameriku pred celim svetom".

Vaserman je glasao za Trampa 2016. i 2020. godine, ali sada se nada da će se predsednik kloniti politike kada napusti funkciju.

"Nadam se da će otići do Mar-a-Laga i zaključati se unutra", rekao je Vasserman, misleći na Trampovo odmaralište na Floridi. "Osramotio je Republikansku stranku. Ostanite tamo i ne izlazite".

Pravac partije

Istoričar politike sa Američkog univerziteta Alan Lihtman sumnja da će predsednik nestati iz javnosti.

"Osim ako Tramp ne bude u zatvoru, što u ovom trenutku nije nemoguće", rekao je, "onda ne mogu da zamislim da odlazi u dobru, dugu noć".

Lihtman veruje da bi ovo moglo dovesti do problema za Republikansku stranku, što dokazuju nedavni izbori za Senat u pro-republikanskoj Džordžiji, na kojima su pobedile demokrate.

"Upravo smo to videli u njegovoj centralnoj ulozi u drugom krugu izbora u Džordžiji. Ima ogroman broj pristalica koje oni ne mogu priuštiti da izgube, ali ne mogu sebi priuštiti ni da ga zadrže, jer bliskost prema njemu odbija nezavisne i centrističke republikance."

Politikolog sa Univerziteta u Džordžiji Čarls Bulok kaže, kakva god bila Trampova buduća uloga u stranci i nacionom diskursu, određena šteta je već naneta.

"Mislim da je Trump otežao republikancima da se kandiduju u umerenijim državama i okruzima", rekao je Bulok za Glas Amerike.

Ako se odreknu predsednika, rekao je, ostavljaju sebe otvorenim za primarne izazove pro-Trampovog krila stranke koje bi bilo teško prevazići.

Ali to što se doživljavaju kao Trampovi saveznici može ih koštati na opštim izborima.

Stav Trumpovog lojaliste Džejka Balarda dobro ilustruje izazov za republikance koji rade na očuvanju svoje stranke.

"Ako Republikanskom strankom i dalje upravljaju ovi plahi RINO-i (republikanci samo po imenu) poput Romnija, (bivšeg senatora iz Arizone) Mekejna i (Miča) Mekonela, onda ću ja preskočiti te izbore i držati se lokalnih", rekao je Balard.

Džilian Dani, Trampova glasačica iz centralne Floride, kaže da ne želi građanski rat među republikancima.

Ona veruje da će to što demokrate kontrolišu Kongres i Belu kuću tokom najmanje prve dve godine administracije izabranog predsednika Džoa Bajdena, pomoći ponovnom ujedinjenju stranke.

"Fokusirana sam na to da sprečim da demokrate unište ovu zemlju", objasnila je ona. "Bojim se za šta su sve sposobni i zaista mislim da moramo da se okupimo i preuzmemo kontrolu nad Kongresom. Glasanjem, mislim."

XS
SM
MD
LG