Linkovi

Republikanski senator traži od Trampa da podnese ostavku


Pet Tumi, republikanski senator koji je zatražio od Donalda Trampa da podnese ostavku (Reuters/Alex Wong)
Pet Tumi, republikanski senator koji je zatražio od Donalda Trampa da podnese ostavku (Reuters/Alex Wong)

Pet Tumi, drugi je republikanski senator, koji je zatražio ostavku Donalda Trampa – tvrdeći da bi odlazeći predsednik mogao da se suoči sa kriminalnom odgovornošću zbog upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.

"Mislim da je za našu državu najbolje da predsednik podnese ostavku i ode što je pre moguće”, rekao je Tumi televiziji En-Bi-Si – označivši Trampove postupke nakon izbora kao nečuvene.

Takođe, Tumi je u nedelju televiziji Si-En-En rekao i da bi Tramp mogao krivično odgovarati zbog nereda koji su se dogodili u Kapitolu.

Tumi, donedavno pristalica Donalda Trampa iz redova konzervativaca, taj stav je izneo u trenucima kada demokrate pripremaju proceduru Trampovog opoziva u Predstavničkom domu – dok je istovremeno u toku federalna istraga povodom tog incidenta za vreme i nakon koga je preminulo pet ljudi, a desetine su povređene.

Odlazeći predsednik Tramp, koji je bez validnih dokaza osporavao rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio demokratski kandidat Džozef Bajden, obratio se svojim pristalicama tokom protesta organizovanog u danu kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža.

Nakon nereda koji su se dogodili oglasio se video porukom u kojoj je priznao izborni poraz i obećao da će se posvetiti mirnoj tranziciji vlasti.

Ko je sve do sada trazio Trampovu ostavku

Inače, Liza Murkovski bila je prva republikanska članica Senata koja je poručila da bi odlazeći američki predsednik trebalo odmah da odstupi sa funkcije, na šta se nadovezao Ben Sase tvrdnjom da će razotriti postupak opoziva.

Takođe, Adam Kinzinger, republikanski član Predstavničkog doma koji kontrolišu demokrate, prethodno je pozvao Trampa da podnese ostavku.

Za sada, međutim, još nije jasno da li i koliko bi republikanaca podržalo tu inicijativu. Republikanski lideri su zatražili od Predstavničkog doma da ne pokreću proces opoziva Donalda Trampa – što bi bio drugi put da učine tako nešto. U prethodnom slučaju odlazeći predsednik je opozvan u donjem domu Kongresa – ali tu odluku republikanski Senat nije izglasao.

Nekoliko republikanaca pridružilo se pozivima demokrata potpredsedniku Majku Pensu da da primeni 25 amandman po kome bi nasledio odlazećeg predsednika ukoliko bi mu mandat bio prekinut. Međutim, potpredsednik Pens se tome usprotivio, objavio je jedan od njegovih savetnika.

Takođe, senator Roj Blant jedan od republikanskih lidera, rekao je televiziji Si-Bi-Es da ne smatra da bi Tramp trebalo da podnese ostavku ali da bi, kako je rekao, potrebno da bude veoma oprezan u narednih deset dana.

Bela kuća je saoptila da Tramp planira u utorak da napusti Vašington, kako bi posetio grad Alamo u Teksasu, u danu kada je planirano da u Predstavničkom domu predstavljanje razloga za njegov opoziv - optužujući ga da je podsticao pobunu.

Inače, predsedavajuća Predstavničkim domom Nensi Pelosi i demokrate razmatraju brzi opoziv - već naredne nedelje - u odgovoru na upad u Kongres koji je šokirao naciju i svet, a tokom kojeg je preminulo pet osoba. Pelosi je zapretila da će Tramp biti opozvan ako odmah ne podnese ostavku.

Demokratski Kongresmen Ted Liu objavio je u subotu na društvenoj mreži Tviter da će predlog opoziva predsednika Trampa, koji je podržalo 180 članova Kongresa, u ponedeljak biti podnet Predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG