Linkovi

Podizanje nivoa bezbednosti u Vašingtonu uoči inauguracije predsednika


Istog dana kada je američki Kongres glasao za opoziv predsednika Donalda Trampa po drugi put, glavni grad države spreman je da primi dodatne hiljade trupa Nacionalne garde kako bi pomogao da se održi mir tokom prenosa vlasti sledeće nedelje.

"Mislim da se može očekivati da vidite više od 20.000 pripadnika Nacionalne garde koja će biti ovde", rekao je novinarima u sredu Robert Konti, vršilac dužnosti šefa gradske policijske uprave Okruga Kolumbija.

Bezbednosni zvaničnici potvrdili su uvećana ovlašćenja, koja su usledila samo nekoliko dana nakon što je Nacionalna garda saopštila da u grad šalje do 15.000 vojnika koji pomažu u obezbeđenju uoči inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara, koji je pobedio Trampa na izborima u novembru.

Zvaničnici su rekli da će se do petka na službi u Vašingtonu nalaziti 10.000 gardista - vojnika na određeno vreme koji mogu biti raspoređeni i u inostranstvu, ali koji su često pozivani da pomognu u vanrednim situacijama u svojim matičnim državama. Ostatak će stići ubrzo nakon toga.

Više od 6.000 vojnika Nacionalne garde dežuralo je u Vašingtonu i na samom Kapitolu otkako su protekle srede pro-Trampovi ekstremisti napali zgradu.

U izjavi objavljenoj u ponedeljak, general Danijel Hokanson, šef Biroa nacionalne garde, rekao je da je uloga Garde bila "da podrži misije bezbednosti, logistike, veze i komunikacije".

Ali od utorka uveče, snage Nacionalne garde koje rade na Kapitolu takođe nose oružje.

"To su zatražile federalne vlasti, a ovlastio sekretar vojske", navodi se u saopštenju Nacionalne garde D.C. "Javna bezbednost je naš glavni prioritet".

Slike naoružanih vojnika u umorima koji čuvaju Kapitol dok su se drugi postrojeni po hodnicima preplavile su se u sredu društvene mreže, zajedno sa fotografijama nedavno postavljenih ograda i metalnih barijera.

Na video zapisima i fotografijama takođe se vide slike ulica blokiranih vojnim vozilima dok su radnici postavljali dodatne barijere.

Nasuprot tome, kada je Tramp inaugurisan pre četiri godine, samo oko 8.000 pripadnika Nacionalne garde bilo je pri ruci da pomognu u bezbednosti.

Trampova izjava

U pokušaju da smiri tenzije, Bela kuća je u sredu objavila Trampovo saopštenje, pozivajući one koji planiraju da protestuju u Vašingtonu da se pridržavaju zakona.

"U svetlu izveštaja o novim demonstracija, insistiram na tome da NE SME biti nasilja, da NE BUDE kršenja zakona i da NE BUDE vandalizama bilo koje vrste", rekao je Tramp. "To nije ono za šta se ja zalažem i nije ono za šta se zalaže Amerika."

U video snimku objavljenom nekoliko sati kasnije, Tramp je pozvao Amerikance da "prevaziđu strasti trenutka".

Takođe je govorio svojim pristalicama o opsadi Kapitola.

"Nasilje rulje ide protiv svega u šta verujem i za šta se naš pokret zalaže", rekao je Tramp. "Nijedan moj istinski pristalica nikada ne može da podrži političko nasilje", dodao je on. "Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao da ne poštuje bezbednosne snage ili našu sjajnu američku zastavu",

Uprkos takvim apelima, vladini zvaničnici preduzimaju dodatne mere predostrožnosti, zatvarajući više ulica oko Kapitola, dok istovremeno ograničavaju pristup kongresmenima, njihovom osoblju i pripadnicima obezbeđenja.

I ostale znamenitosti Vašingtona su zatvorene.

Služba Nacionalnog parka u Vašingonut objavila je ranije ove nedelje da je Spomenik Džordžu Vašingtonu bio zatvoren za posetioce do posle inauguracije.

Rečeno je da bi i drugi delovi Nacionalnog mola mogli biti zatvoreni narednih dana.

Zvaničnici Federalnog istražnog biroa (FBI) upozorili su ove nedelje da bi se naoružani demonstranti mogli uputiti u Vašington početkom sledeće nedelje, a postovi na društvenim mrežama ukazuju na to da su spremni da se upuste i u neku vrstu "ustanka".

"Događaji 6. januara služe kao oštar podsetnik na kritičnost sveobuhvatnog bezbednosnog planiranja", navodi se u saopštenju američke tajne službe, koja sada predvodi napore planiranja.

"Kao i uvek, bezbednost tokom Nacionalnog posebnog bezbednosnog događaja (NSSE) je slojevita mreža operacija, viđenih i neviđenih, koja se odvija zajedno sa saveznim, državnim i lokalnim organima za sprovođenje zakona, vojskom i javnom bezbednošću", kaže se.

Tori Sneden učestovao je u pisanju ovog teksta.

Facebook Forum

Povezani članci

XS
SM
MD
LG