Linkovi

Menadžer za opoziv: Tramp gledao upad u Kapitol na TV-u


Marinac stoji na ulazu u zapadno krilo Bele kuće, nakon što je Predstavnički dom opozvao predsednika Donalda Trampa 13. januara 2021. Prisustvo čuvara znači da se predsednik nalazi u Ovalnoj kancelariji.
Marinac stoji na ulazu u zapadno krilo Bele kuće, nakon što je Predstavnički dom opozvao predsednika Donalda Trampa 13. januara 2021. Prisustvo čuvara znači da se predsednik nalazi u Ovalnoj kancelariji.

Glavni menadžer demorkata zadužen za opoziv, kongresmen Džejmi Raskin, optužio je predsednika Donalda Trampa da ništa nije preduzeo 6. januara da spreči svoje pristalice da upadnu u zgradu Kongresa.

Pratio je to na TV-u, kao neku zabavu, prenos pobune", izjavio je kongresmen Raskin za CNN.

Još nije utvrđen datum za početak suđenja o opozivu u Senatu na osnovu samo jedne tačke - da je podstakao pobunu pozivajući hiljade svojih pristalica da se bore da preokrenu ishod izbora koje je izgubio od demokrate Džoa Bajdena, koji treba da bude inaugurisan u sredu popodne.

Demonstranti su se probili u zgradu, prošli kroz kancelarije nekih zakonodavaca i sukobili se sa policijom, a u neredima je poginulo petoro ljudi.

Posle nekoliko sati haosa u zgradi Kapitola, Tramp je pozvao pristalice da "odu kući" ali je dodao: "Volim vas, vi ste veoma posebni."

Pristalice predsednika Donalda Trampa na zapadnom ulazu u Kapitol, 6. januara 2021. za vreme protesta "Zaustavite krađu"
Pristalice predsednika Donalda Trampa na zapadnom ulazu u Kapitol, 6. januara 2021. za vreme protesta "Zaustavite krađu"

Tramp je branio svoje poteze i saopštenja uoči napada na Kapitol, i rekao da je govor koji je održao na mitingu pre napada bio "potpuno odgovarajući." Takođe je oštro kritikovao "prevaru sa opozivom", kao nastavak "najvećeg i najžešćeg lova na veštice" u američkoj istoriji.

Nakon što ga je Predstavnički dom opozvao prošle nedelje, Tramp je osudio nasilje u video snimku, navodeći da "nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mesta u našoj zemlji i pokretu "Učinimo Ameriku ponovo velikom", koji je uvek bio posvećen vladavini zakona."

Suđenje Trampu, koji je jedini američki predsednik opozvan dva puta, moglo bi da počne ubrzo posle Bajdenove inauguracije. Ako dvotrećinska većina u politički podeljenom Senatu bude glasala za opoziv, Trampu bi, prostom većinom glasova, moglo da bude zabranjeno da se ikada ponovo kandiduje za politički položaj.

Predsednik tek treba da izabere pravni tim koji će ga braniti na suđenju u Senatu. Rudi Đulijani, predsednikov slični advokat, je jedan od kandidata iako je Džej Hogan Gidli, nacionalni sekretar za štampu Trampove kampanje, na Tviteru napisao da "predsednik Tramp još nije doneo odluku koji će ga advokat ili advokatska firma zastupati na suđenju koje je sramni napad na naš Ustav i demokratiju."

Raskin, glavni menadžer za opoziv, nazvao je Trampove poteze "najopasnijim zločinom počinjenim protiv SAD", ističući da su izgrednici "bili na korak od toga da pronađe i obese potpredsednika", Majka Pensa. Kada su izgrednici upali u Kapitol, Pens je predsedavao sednicom na kojoj je Kongres trebalo da potvrdi glasove Elektorskog koledža prema kojima je Bajden 3. novembra pobedio Trampa.

Na Trampovo razočarenje i bes, Pens je odbacio predsednikove ponovljene pozive da blokira potvrdu Bajdenove pobede.

Pored toga, Raskin, koji je kongresmen iz države Merilend, rekao je: "Bio je tu i jedan odred ubica koji je tražio Nensi Pelosi" - predsedavajuću Predstavničkog doma. Pelosi je prošle nedelje predsedavala sednicom na kojoj je sa 232 glasa za i 197 protiv izglasan opoziv Trampa, a desetoro republikanaca se pridružilo demokratama glasajući za opoziv.

Senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, koji čvrsto podržava predsednika Trampa, rekao je da su demonstranti "oskrnavili sedište vlade" ali je okrivio Pelosi za bezbednosne propuste.

"Kako se dođavlo do moglo desiti", rekao je Grejem na Foks Njuzu? "Gde je bila Nensi Pelosi? Njen posao je da se postara da je Kapitol bezbedan." Nekoliko visokih zvaničnika zaduženih za bezbednost podnelo je ostavke posle nasilja, pod pretnjom zakonodavaca da će biti optušteni ukoliko sami ne podnesu ostavke.

Dru Hamil, zamenik šefa osoblja Pelosi, odgovorio je na Grejemov komentar rekavši da ona ne može da bude odgovorna za divljanje demonstranata, od kojih su desetine posle toga uhapšene.

“Ovaj sramni pokušaj da se prebaci krivica za napad rulje na Kapitol je apsurdan i patetičan", napisao je Hamil na Tviteru dodajući da Grejem "samo treba da se pogleda u ogledalo ako želi da počne da upire prstom u nekoga. On je više puta izazivao sumnje u poštene izibore i opasno raspaljivao plamen desničarskog neznanja i lažnih teorija" (da je Tramp pokraden na izborima).

Raskin je rekao da će se suđenje koncentrisati na Trampovu ulogu u maršu na Kapitol posle mitinga blizu Bele kuće na kojem je nastavio da ponavlja neosnovane tvrdnje, koje je iznosio nedeljama, da zbog izborne prevare nije dobio drugi mandat, i pozvao pristalice da marširaju na Kapitol.

Dik Durbin iz Ilinoisa, drugi po rangu demokrata u Senatu, izjavio je za CNN da iako će Trampov četvorogodišnji mandat isteći do trenutka kada počne suđenje o opozivu, "on će biti pozvan na odgovornost zbog događaja 6. januara."

XS
SM
MD
LG