Linkovi

Istraživanje: Velika većina Amerikanaca smatra da im je demokratija u opasnosti


Arhiva - Pristalice Donalda Trampa probijaju policijsku barijeru, 6. januara 2021, na Kapitolu, Vašington.
Arhiva - Pristalice Donalda Trampa probijaju policijsku barijeru, 6. januara 2021, na Kapitolu, Vašington.

Skoro tri četvrtine američkih glasača tvrdi da je demokratija pod pretnjom u svetlu smrtonosnog napada rulje na američki Kapitol, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Kvinipek.

Anketa registrovanih američkih glasača na nacionalnom nivou objavljena u ponedeljak otkrila je da veliki broj republikanskih i demokratskih glasača veruje da je demokratija pod pretnjom, i to 77 i 76 odsto njih, dok su nezavisni bili nešto manje skloni da se slože sa tim - 70 odsto njih.

Većina glasača, 56 odsto, izjavila je da smatra američkog predsednika Donalda Trampa odgovornim za juriš na američki Kapitol prošle nedelje, dok je 42 odsto reklo da ga ne smatra odgovornim.

Tramp je pozvao hiljade svojih pristalica da krenu ka Kapitolu tokom skupa 6. januara u blizini Bele kuće gde je, kao i tokom prethodnih nedelja, izneo neosnovane optužbe da je prevaren u nastojanju da bude reizabran.

Opoziv Trampa i izborna prevara

Nakon što su njegove pristalice upale na Kapitol, Tramp im je na Tvitteru poručio da "ostanu mirni" i da "podrže našu policiju i policiju Kapitola", ali im je u video snimku rekao: "Volim vas, veoma ste posebni".

Većina glasača, 52 prema 45 odsto, rekla je da Trampa treba ukloniti s funkcije pre nego što napusti Belu kuću 20. januara.

Međutim, razvrstani po strankama, velika većina republikanaca, 87 odsto, smatra da Trump ne bi trebalo da bude smenjen sa funkcije, dok ogromna većina demokrata, 89 odsto, veruje da treba.

Nezavisni su bili ravnomerno podeljeni, sa 55 odsto njih koji su se zalagali za smenjivanje i 43 odsto koji se tome protive.

Birači su takođe stranački podeljeni po pitanju toga da li je na predsedničkim izborima 2020. godine bilo rasprostranjenih prevara sa biračima, kao što je Tramp tvrdio. Republikanci su rekli da je bilo široko rasprostranjene prevare birača - 73 prema 21 odsto, dok među demokratama 93 odsto smatra da nije bilo, a pet odsto da je bilo prevare.

Nezavisnih 60 odsto prema do 30 smatra da je došlo do široke prevare birača.

Juriš na Kapitol

Birači bili podeljeni i oko toga da li smatraju da je juriš na Kapitol pokušaj puča.

Njih 47 smatra da je to pokušaj puča, 43 odsto da nije, a 10 odsto nije sigurno.

U nekoliko pitanja, glasači su bili gotovo jedinstveni, uključujući i stav da bi pojedinci koji su upali na Kapitol trebali da odgovaraju, s čim se složilo 91 odsto ispitanika.

Birači su se takođe široko složili, 81 odsto prema 12, da je ekstremizam veliki problem u Sjedinjenim Državama.

"Ne postoji ambivalentnost o tome kako se ponašati prema rulji koja je probila Kapitol, a republikanci i demokrate imaju gotovo isti nivo uzbunjenosti zbog ekstremizma koji je stvorio zabrinjavajuće uporište", rekao je istraživač ankete Univerziteta Kvinipak Tim Maloj u saopštenju za štampu.

Osvrćući se na vođstvo novoizabranog predsednika Džoa Bajdena, samo 31 odsto glasača veruje da će Bajden moći da ujedini zemlju, dok je 56 odsto reklo da očekuje da će partijske podele ostati iste kao i sada.

Njih 40 odsto je reklo da nije sigurno.

Anketa je obuhvatila 1.239 registrovanih birača širom zemlje od 7. do 10. januara.

XS
SM
MD
LG