Linkovi

Tramp u oproštajnom obraćanju: Naš pokret je tek počeo


ARHIVA - Predsednik Donald Tramp ukrcava se u predsednički avion Air Force One u Harlingetnu u Teksasu, 12. januara 2021.

Odlazeći predsednik Donald Tramp u oproštajnom obraćanju naciji poželeo je uspeh novoj administraciji ali nije pomenuo novoizabranog predsednika Džoa Bajdena po imenu.

"Ove nedelje, inauguisaćemo novu administraciju i molimo se za njen uspeh da Amerika ostane bezbedna i prosperitetna", poručio je republikanski predsednik na video snimku koji je Bela kuća objavila na Jutjubu.

"Upućujemo im najlepše želje i ujedno im želimo sreću - što je veoma važna reč."

U skoro 20-minutnom snimljenom govoru, Tramp je preuzeo zasluge za stvaranje "najbolje ekonomije u istoriji sveta." Takođe je rekao da je "posebno ponosan što je prvi predsednik u više decenija koji nije započeo nove ratove."​

Tramp je vodio kampanju na obećanju "Učinimo Ameriku ponovo velikom", ali napušta položaj sa 400.000 Amerikanaca umrlih od koronavirusa, bolesti čiji je rizik stalno pokušavao da umanji, ekonomijom posustalom zbog pandemije i narušenim odnosima sa ključnim američkim saveznicima.

"Najveća opasnost sa kojom se suočavamo je gubitak poverenja u sebe same, gubitak poverenja u veličinu naše nacije", rekao je Tramp. "Amerika nije stidljiva nacija krotkih duša koje moraju da se štite od onih sa kojima se ne slažu."

Tramp je poslednje nedelje mandata proveo ne izlazeći iz Bele kuće, posle nereda kada su njegove pristalice upale u Kapitol. U nasilju i neposredno posle preminulo je petoro ljudi, među kojima i jedan pripadnik policije Kapitola.

Pristalice predsednika Trampa penju se na balkon zgrade Kapitola, 6. januara 2021.
Pristalice predsednika Trampa penju se na balkon zgrade Kapitola, 6. januara 2021.

Upad u Kongres, posle mitinga na kome je Tramp ponovio lažne tvrdnje o izbornim prevarama, zasenio je svaki pokušaj da se naglasi predsednikovo nasleđe.

U svojoj video poruci, Tramp se osvrnuo na aspekte svog rada na koje je ponosan.

"Uradili smo to što smo došli da uradimo, i mnogo više", rekao je. "Vodio sam teške bitke, najteže bitke, donosio najteže odluke - jer je to ono zbog čega ste me izabrali."

Tramp je podsetio na mirovne sporazume na Bliskom istoku kojima je posredovala njegova administracija i hvalio postignute ciljeve u spoljnoj politici.

"Obnovili smo svoja savezništva i podstakli zemlje sveta da se suprotstave Kini kao nikada ranije", rekao je.

Tramp, koji silazi sa položaja u vreme dubokih podela u zemlji, pomenuo je nerede u Kapitolu 6. januara, kada je proteklo više sati dok nije osudio nasilje.

"Svi Amerikanci su bili užasnuti napadom na Kapitol. Političko nasilje je napad na sve što cenimo kao Amerikanci i nikada ne može biti tolerisano", rekao je.

Predsednik, za koga i njegovi bivši savetnici predviđaju da je u velikoj meri izgubio političku budućnost posle nereda, nagovestio je da će se njegov pokret nastaviti.

"Sada, dok se pripremam za predaju vlasti novoj administraciji u sredu u podne, želim da znate da je pokret koji smo započeli - samo početak", rekao je Tramp.

"Odlazim sa ovog veličanstvenog mesta pun radosti, optimizma i velikog poverenja da je najbolje tek pred nama - našom zemljom i našom decom", poručio je odlazeći predsednik.

U raskidu sa tradicijom. Tramp neće prisustvovati ceremoniji inauguracije Bajdena, koji je pobedio i po broju direktnih glasovima Amerikanaca i većinom glasova u Elektorskom koledžu, 306 prema 232. Tramp je, bez osnova, proglasio glasanje neregularnim i nije čestitao Bajdenu. U sredu će otputovati za Floridu gde se veruje da će njegova porodici nastaviti da boravi posle Vašingtona.

Potpredsednik Majk Pens prisustvovaće inauguraciji ispred Kapitola, gde Bajden polaže zakletvu u sredu u podne, 15 minuta nakon što Kamala Haris položi zakletvu kao potpredsednica SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG