Linkovi

Mekonel: Predsednik Tramp "isprovocirao nerede" kod Kapitola


Mič Mekonel, lider republikanske većine u Senatu.

Lider većine u američkom Senatu, republikanac Mič Mekonel, izjavio je u Senatu da je predsednik Donald Tramp "isprovocirao" nerede u Kongresu 6. januara.

"Rulji su servirane laži. Isprovocirali su ih predsednik i drugi moćni ljudi", rekao je Mekonel u svom prvom govoru od napada na Kapitol i nereda u kojima je nastradalo petoro ljudi.

Predstavnički dom američkog Kongresa prošle nedelje je opozvao Trampa po drugi put. Senat tek treba da zakaže suđenje da bi utvrdio da li je Tramp kriv po optužbi za koju ga tereti donji dom Kongresa.

Mekonel je prošle nedelje rekao da će saslušati argumente iznete tokom suđenja u Senatu pre nego što odluči kako će glasati po optužnici da je Tramp podstakao pobunu koja je dovela do opsade Kapitola.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer, koji narednih dana postaje lider većine, izjavio je da je Tramp "pretnja našem ustavnom poretku bilo da je na položaju ili nije."

Trampov predsednički mandat ističe u sredu, kada novoizabrani predsednik Džo Bajden položi zakletvu.

Šumer je dodao da, ukoliko Tramp bude osuđen, Senat će glasati o tome da mu se zabrani da se ponovo kandiduje za predsednika.

Republikanski lider Mekonel je u svom obraćanju kolegama iz Senata takođe upozorio da ravnomerna raspodela moći u tom telu ne daje demokratama "mandat za sveobuhvatne, ideološke promene", i upozorio ih da ne pokušavaju da sprovedu velike zakonske reforme.

Demokrate i republikanci će zauzimati po 50 mesta u gornjem domu Kongresa, kada novi predsednik Džo Bajden stupi na dužnost u sredu. Njegova potpredsednica, Kamala Haris, prema američkom Ustavu, tada ima odlučujući glas u tom telu.

U američkom Senatu u toku su preteresi o potvrdi petoro članova Bajdenovog kabineta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG