Linkovi

Predstavnički dom predao optužnicu protiv Trampa Senatu


Članovi Predstavničkog doma, koji će imati ulogu tužioca na suđenju u Senatu, nose optužnicu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa u gornji dom Kongresa, 25. januar 2021. (Foto: Rojters/Jonathan Ernst/Pool)

Predstavnički dom američkog Kongresa zvanično je u ponedeljak predao Senatu dokument sa optužnicom protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa koji se tereti da je podsticao pobunu svojih pristalica koje su, početkom januara, upale u Kapitol.

Devetoro demokrata iz Predstavničkog doma, koji će služiti kao tužioci, prošli su kroz zgradu, u kojoj su se stotine Trampovih pristalica nedavno borile sa policijom, u 7 sati uveče, noseći dokument sa optužnicom Senatu. Slična, formalna ceremonija prenošenja optužnice iz donjeg u gornji dom Kongresa je obavljena prošlog januara, za vreme prvog Trampovog opoziva.

Suđenje u Senatu treba da počne 9. februara, pošto su se demokrate i republikanci dogovorili da proces - na kratko - odlože kako bi se članovima Predstavničkog doma koji će imati ulogu tužilaca, i timu za Trampovu odbranu, dalo vreme da se pripreme. Dodatno vreme će, takođe, omogućiti Senatu da potvrdi neke od kandidata predsednika Džoa Bajdena za pozicije u njegovom kabinetu.

Da bi se Tramp osudio potrebna je dvotrećinska većina u Senatu. Budući da je to telo politički potpuno podeljeno, sa 50 republikanaca i 50 demokrata, 17 republikanaca bi moralo da se okrene protiv Trampa za presudu "kriv", pod uslovom da sve demokrate, kao blok, glasaju protiv bivšeg predsednika.

Ukoliko bude osuđen, održalo bi se odvojeno glasanje u kojm je potrebna prosta većina da se Trampu zabrani da se ikada ponovo kandiduje za položaj na federalnom nivou.

Tramp je jedini predsednik u 245 godina dugoj istoriji Sjedinjenih Država koji je opozvan dva puta. Predstavnički dom ga je opozvao krajem 2019, optužujući ga da je pokušao da primora Ukrajinu da pronađe kompromitujuće informacije o Bajdenu uoči novembarskih izbora, ali ga je Senat oslobodio prošlog februara.

Lider većine u Senatu, demokrata Čak Šumer, u nedelju je istakao da će ceo proces teći relativno brzo.

"Svi želimo da ovo užasno poglavlje američke istorije stavimo iza sebe. Ali guranje pod tepih neće doneti izlečenje. Jedini način da dođemo do izlečenja i oporavka jeste da postoji stvarno pozivanje na odgovornost, što ovo suđenje i predstavlja".

(ARHIVA) Lider većine u Senatu Čak Šumer i vođa republikanske manjine Mič Mekonel.
(ARHIVA) Lider većine u Senatu Čak Šumer i vođa republikanske manjine Mič Mekonel.

Izvestan broj republikanaca, među kojima i lider manjine u Senatu Mič Mekonel, osudio je nasilje 6. januara, i kritikovali su Trampa, koji je pozvao pristalice da marširaju do Kapitola da bi se borili za njega i suočili sa članovima Kongresa koji su u tom trenutku vodili debatu na pretresu o potvrdi Bajdenove pobede na izborima.

Republikanski senator sa Floride Marko Rubio izjavio je u programu "Foks Njuz Sandej" da se, iako veruje da Tramp "snosi odgovornost za deo onoga što se dogodilo", protivi suđenju u Senatu.

"Samo ćemo se vratiti direktno u ono isto stanje u kojem smo bili proteklih pet godina i suđenje će biti loše za zemlju. Zaista", rekao je Rubio i dodao.

"Ovo nije krivično suđenje. To je politički proces koji bi dolio ulje na vatru podela koje su paralisale zemlju".

Senator Mit Romni, koji je bio jedini republikanac koji je glasao (po jednoj od dve tačke optužnice) da se osudi Tramp na prvom suđenju za opoziv, izrazio je podršku novom suđenju Trampu.

"Verujem da je podsticanje pobune prestup koji zaslužuje opoziv", izjavio je za CNN i upitao:

"Ako to nije, šta jeste".

Romni kaže da veruje da je Tramp "saučesnik u napadu bez presedana na našu demokratiju".

Građani o procesu opoziva u Predstavničkom domu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

U neredima je stradalo pet osoba, uključujući policajca čija se smrt istražuje kao ubistvo. Trampove pristalice - njih oko osam stotina, prema zvaničnicima - upale su u zgradu, demolirale neke kancelarije članova Kongresa i tukle se sa policijom dok nije uspostavljen red. U ranim satima 7. januara, zakonodavci su proglasili Bajdena pobednikom izbora.

Na mitingu pre nego što su stotine njegovih pristalice prošetale 16 blokova do Kapitola, Tramp je ponovio neosnovane žalbe koje je iznosio nedeljama, da su izbori ukradeni pomoću manipulacija u brojanju glasova i lažnih glasačkih listića, uprkos tome što je izgubio 60 sudskih žalbi na ishod izbora.

"Nema dokaza da su ovi izbori ukradeni", ističe Mit Romni.

Jedna od demokrata u Predstavničkom domu - menadžera za opoziv - koji će izložiti slučaj protiv Trampa pred Senatom Medlin Din iz Pensilvanije izjavila je za CNN da će njihov slučaj biti "izuzetno ubedljiv" i osporiti "veliku laž" da je Tramp zbog prevare izgubio izbore.

Ona je Trampovo podsticanje pobune nazvala "užasnim zločinom.

"Američka javnost je videla šta se dogodilo. ​To je bio strašan momenat, koji je predsednik podstakao. Ne može da ne odgovara zbog toga", ocenila je Din.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG