Linkovi

Troje demokrata pozitivno na Kovid posle upada u Kongres


ARHIVA - Članica Predstavnčkog doma Pramila Džajapal iz države Vašington na zasedanju potkomiteta za pravosuđe na Kapitol hilu 29. jula 2020. Džajapal je u ponedeljak saopštila da je testirana pozitivna na Kovid-19.
ARHIVA - Članica Predstavnčkog doma Pramila Džajapal iz države Vašington na zasedanju potkomiteta za pravosuđe na Kapitol hilu 29. jula 2020. Džajapal je u ponedeljak saopštila da je testirana pozitivna na Kovid-19.

Troje demokratskih članova Kongresa saopštilo je da su testirani pozitivni na Kovid-19 nakon što su sate proveli zaključani sa kolegama, među kojima su bili republikanci koji nisu nosili maske, da bi izbegli rulju koja je napala Kapitol.

Izlaganje virusu je još jedna zabrinjavajuća posledica događaja u sredu, 6. januara, kada su pristalice predsednika Trampa upale u zgradu Kongresa i pretile kongresmenima, senatorima, njihovom osoblju i potpredsedniku Majku Pensu.

"Nažalost, mislim da ćemo narednih dana videti nove slučajeve članova Kongresa i njihovog osoblja da se testiraju pozitivni na Kovid", izjavio je za MSNBC doktor Ašiš Dža, dekan Škole javnog zdravlja na Univerzitetu Braun. "To je jedna od posledica užasnog dana prošle nedelje."

Članice Predstavničkog doma Pramila Džajapal i Boni Votson Kolman objavile su svoje pozitivne rezultate testa u ponedeljak i okrivile republikance koji su odbijali da nose maske dok su satima svi zajedno bili izolovani u Kongresu. Obe su rekle da su u karantinu.

U utorak, kongresmen Bred Šnajder objavio je da je i on testiran pozitivan.

"Sada sam u strogoj izolaciji, zabrinut da sam ugrozio zdravlje svoje supruge i besan zbog sebičnosti i arogancije protivnika maski koji su svoj prezir prema pristojnosti stavili iznad zdravlja i bezbednosti svojih kolega i osoblja", saopštio je Šnajder.

Zakonodavci koji odbijaju da nose maske u Kapitolu trebalo bi da budu novčano kažnjene i odmah udaljene iz sale, dodala je Pramila Džajapal.

Votson Kolman, 75-godišnja članica Kongresa koja je preživela rak, rekla je da očekuje rezultate drugog testa nakon što je brzi test na Kovid-19 pokazao da je pozitivna.

Glavni lekar članova Kongresa, doktor Brajan Monahen, upozorio je u nedelju da je oko 200 ljudi, uključujući neke zakonodavce i osoblje, koji su se satima zajedno krili u jednoj zatvorenoj prostoriji, možda bilo izloženo koronavirusu. Nije naveo više detalja.

Prema svedočenju očevidaca koji su govorili za Rojters, grupa republikanaca u toj sobi nije nosila maske.

XS
SM
MD
LG