Linkovi

Džo Bajden i Kamala Haris preuzimaju dužnosti u novoj administraciji SAD


Signs for the inauguration of President-elect Joe Biden stand near the White House in Washington
Signs for the inauguration of President-elect Joe Biden stand near the White House in Washington

Džo Bajden će u sredu postati novi predsednik SAD, dok će Kamala Haris postati prva žena koja će služiti kao potpredsednica, nakon što njih dvoje u podne polože zakletvu tokom inauguracije čiji će obim biti smanjen zbog pandemije koronavirusa.

Mase od nekoliko stotina hiljada ljudi, koja se proteže od Kapitola duž Nacionalnog mola i koja je uobičajena za ovakve prilike, ovoga pita neće biti. Umesto mase ljudi, tu će se nalaziti more od 200.000 zastava SAD, zastava saveznih država i teritorija, koje predstavljaju one koji nisu mogli da prisustvuju.

Uoči preuzimanja dužnosti, Bajden je izrazio poruku jedinstva, a posebno potrebu da se okupe i suoče sa izazovima koje donosi pandemija koja je ubila 400.000 ljudi u Sjedinjenim Državama i mnogima nanela ekonomske poteškoće.

"Da bismo se izlečili, moramo se setiti. Teško se ponekad setimo, ali tako se lečimo", rekao je Bajden u ponedeljak kasno dok su on i Haris ispred spomenika Linkolnu predvodili komemoraciju za preminule u pandemiji.

U krug oko reflektirajućeg bazena bilo je raspoređeno oko 400 lampica.

"Važno je to učiniti kao nacija - zato smo danas ovde. Od zalaska sunca do sumraka, pustimo da svetla svetle u mraku uz sveti bazen i setimo se svih koje smo izgubili", rekao je Bajden.

Kasnije se obavezao da će se "baciti pravo na posao", nakon što bude položio zakletvu, rekavši: "Nemamo ni sekunde za gubljenje kada je reč o rešavanju kriza sa kojima se suočavamo kao nacija".

Bajden, njegova supruga Džil i Kamala Haris, zajedno sa svojom suprugom Dagom Emofom, započeće dan u sredu prisustvom crkvenoj službi u Katedrali svetog Mateja apostola u Vašingtonu. Do trenutka kada služba započne, odlazeći predsednik Donald Tramp trebalo bi da izađe iz Bele kuće na putu za svoje odmaralište na Floridi.

Tramp je prvi američki lider koji neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika posle više od 150 godina.

Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati odlazeći potpredsednik Majk Pens, kao i bivši predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel, bivši predsednik Džordž Buš mlađi i njegova supruga Laura, kao i bivši predsednik Bil Klinton i njegova supruga, bivša državna sekretarka Hilari Klinton.

Nakon ceremonije inauguracije, Bajden i Haris trebalo bi da učestvuju u ceremoniji polaganja venaca u Grobnici nepoznatog vojnika na Nacionalnom groblju Arlington, nadomak Vašingtona.

Bajden, koji je osam godina bio potpredsednik Obame, planira da potpiše brojne uredbe i druge predsedničke ukaze, a njegova sekretarka za štampu Džen Psaki trebalo bi da održi brifing.

Uveče će biti emitovan specijalan program na televiziji nazvan "Amerika slavi", tokom kog će biti prenošeni i govori Bajdena i Haris.

Među ostalim učesnicima događaja su muzičari Keti Peri, Luis Fonsi, Tim Mekgrav i Lin-Manjuel Miranda, zajedno sa glumcima Keri Vašington i Evom Longorijom, košarkaškom zvezdom Karim Abdul-Džabarom, kuvarom Hose Andresom i Kim Eng, prvom ženom koja će postati generalna direktorka glavne bejzbol lige.

Vlasti su pojačale bezbednost inauguracije na događaju koji se održava dve nedelje nakon što su Trampove pristalice upale u Kapitol u smrtonosnim neredima dok su pokušavali da poremete službeno proglašavanje Bajdenove pobede na izborima.

Haris je u ponedeljak umanjila zabrinutost zbog lične bezbednosti, rekavši da se "veoma raduje polaganju zakletve".

"Hodaću tamo do tog trenutka, ponosno podignute glave i ramenima zabačenim unazad", rekla je novinarima.

Američki bezbednosni zvaničnici saopštavaju da preduzimaju sve mere predostrožnosti, uključujući FBI-jevu bezbednosnu proveru 25.000 pripadnika Nacionalne garde, koliko ih je dodeljenu Vašingtonu kako bi se obezbedio događaj.

Dvanaest članova Nacionalne garde uklonjeno je sa dužnosti inauguracije u utorak, nakon što je utvrđeno da najmanje dvojica imaju antivladine simpatije, izvestio je Vašington Post.

List piše da je desetoro uklonjeno iz razloga koji nisu uključivali ekstremizam.

Inauguralno mesto je okruženo visokom ogradom prekrivenom bodljikavom žicom, mnogo izraženijom demonstracijom bezbednosti nego što je to bilo uobičajeno u prošlim inauguracijama.

Predstavnički dom prošle nedelje je po drugi put opozivao Trampa, optužujući ga za podsticanje pobune. Početak suđenja u Senatu nije određen. Ako bude proglašen krivim, Trampu, prvom američkom predsedniku koji je dva puta opozvan, moglo bi se zabraniti ponovno obavljanje javnih funkcija.

XS
SM
MD
LG