Linkovi

Lider demokrata u Senatu upozorava na nasilje tokom Bajdenove inauguracije


Čak Šumer kaže da je opasnost od napada ekstremista i dalje velika
Čak Šumer kaže da je opasnost od napada ekstremista i dalje velika

Posle nereda na Kapitol hilu u kojima je stradalo pet osoba, lider demokrata u Senatu Čak Šumer upozorio je na mogućnost izbijanja nasilja 20. januara, na dan inauguracije novog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Šumer, koji uskoro postaje lider senatske većine, kazao je da je razgovarao sa direktorom FBI-a Kristoferom Rejom i da je apelovao na njega da "što pre budu procesuirani učesnici nasilja na Kapitolu, koje je podsticao predsednik Tramp, kao i oni koji planiraju nove napade".

"Opasnost od napada nasilnih ekstremista je velika i naredne nedelje su ključne za demokratski proces i inauguraciju", rekao je Šumer.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser je uputila pismo v.d. sekretara za unutrašnju bezbednost Čedu Volfu u kojem traži da se produže specijalne bezbednosne mere oko inauguracije do 24. januara.

Bauser je tražila i pomoć federalnih agenata, kao i da se u periodu oko inauguracije zabrane javna okupljanja.

Predsednik Donald Tramp ranije je saopštio da neće prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji, što ga čini prvim predsednikom u modernoj istoriji koji je to odbio da uradi. Očekuje se da na inauguraciji bude potpredsednik SAD Majk Pens.

Republikanski senator iz Mizurija Roj Blant, koji nadgleda Bajdenovu inauguraciju, rekao je da zbog pandemije neće učestvovati mnogo ljudi i da će biti lakše kontrolisati manje grupe.

Tajna služba, koja je glavna u obezbeđivanju inauguracije, u petak je saopštila da više od godinu dana radi na pripremi tog događaja kako bi sve prošlo bezbedno.

Trampove pristalice su probile sve policijske blokade tokom upada u Kongres, pa su se mnogi predstavnici u Kongresu zapitali kako je to bilo moguće s obzirom na to da je nasilje najavlivano na nekim društvenim mrežama.

Tviter je saopštio da se na toj mreži najavljuju slični protesti za 17. januar.

Osim na proteste uoči i na dan inauguracije, neke grupe pozivaju na okupljanja i pošto Bajden zvanično dođe na vlast, na događaj koji je nazvan "Marš miliona milicija".

Neki pozivaju i na "oružani marš na sve državne skupštine" 17. januara.

XS
SM
MD
LG