Linkovi

Vrhovni sud odbio zahtev da blokira obaveznu vakcinaciju u Mejnu


Arhiva - Zdanje Vrhovnog suda u Vašingtonu.
Arhiva - Zdanje Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Vrhovni sud odbacio je hitnu žalbu zdravstvenih radnika u Mejnu da se blokira uvođenje obavezne vakcinacije koje je stupilo na snagu u petak.

Trojica konzervativnih sudija istakla su svoja neslaganja. Država ne nudi versko izuzeće radnicima u bolnicama i staračkim domovima koji rizikuju da izgube posao ako nisu vakcinisani.

Samo Njujork i Roud Ajlend takođe imaju uvedenu obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koji nemaju verska izuzeća. Oba slučaja su predmet borbi pred sudom, a sud je dozvolio radnicima u Njujorku da traže izuzeće zbog verskih ubeđenja dok sudski proces traje.

Kao što je tipično za hitne žalbe, Vrhovni sud nije obrazložio svoju odluku. Ali sudija Nil Gorsač je u iznošenju suprotnog mišljenja za sebe i dvojicu drugih konzervativaca rekao da bi pristao na zahtev zdravstvenih radnika.

"Tamo gde su mnoge druge države usvojile izuzeća na verskoj osnovi, Mejn je zacrtao drugačiji kurs", napisao je Gorsač. "Tamo, zdravstveni radnici koji su služili na prvoj liniji pandemije poslednjih 18 meseci sada bivaju otpušteni, a njihova praksa je zatvorena. Sve zbog pridržavanja svojih ustavom zaštićenih verskih uverenja. Njihov položaj je vredan naše pažnje.

Pridružili su mu se sudije Klarens Tomas i Semjuel Alito.

Sudija Ejmi Koni Baret napomenula je u kratkom saopštenju slažući se sa odlukom suda da se ne interveniše u slučaju u kom se od sudija traži da "odobre vanrednu pomoć" u slučaju koji je prvi te vrste. Pridružio joj se i kolega konzervativac, sudija Bret Kavano.

Pravni tim koji je pokušao da zaustavi obaveznu vacinaciju objavio je na Tviteru da su "zdravstveni radnici Mejna (bili) ostavljeni na hladnom".

Ali demokratska guvernerka Dženet Mils rekla je da je zadovoljna što je obaveza ispoštovana, rekavši da je imperativ da bolnice "preduzmu sve mere predostrožnosti da zaštite svoje radnike i pacijente od ovog smrtonosnog virusa".

"Ovo pravilo štiti zdravstvene radnike, njihove pacijente i stabilnost našeg zdravstvenog sistema pred ovim opasnim virusom", rekla je ona u saopštenju. "Kao što je vakcinacija pobedila velike boginje i kao što je vakcinacija pobedila dečju paralizu, vakcinacija je način da se pobedi Kovid 19".

Proces će se nastaviti na nižim sudovima.

Visoki sud je ranije odbio studente Univerziteta Indijana i nastavnike u Njujorku koji su se protivili vakcinaciji. I univerzitet, i grad dozvoljavaju ljudima da traže izuzeća na osnovu vere. Sve sudije su vakcinisane.

Guverner je postavio zahtev Mejna. Federalni sudija u Mejnu odbio je da prekine primenjivanje obaveze, zaključivši da je malo verovatno da će tužba uspeti. Odluka od 13. oktobra izazvala je talas žalbi koje su po drugi put dospele u Vrhovni sud.

Savet za slobodu, koji je podneo tužbu, tvrdio je da zastupa više od 2.000 zdravstvenih radnika koji ne žele da budu primorani da budu vakcinisani.

Desetine zdravstvenih radnika odlučile su da daju otkaz, a bolnica u drugom po veličini gradu u Mejnu već je ograničila neke prijeme zbog "akutnog nedostatka" medicinskih sestara.

Međutim, većina zdravstvenih radnika se povinovala obavezi, a stanovnici Mejna generalno podržavaju vakcinaciju. Udruženje bolnica u Mejnu i druge zdravstvene grupe podržavaju ovaj zahtev.

Sprovođenje obaveze počelo je istog dana kada je guverner objavio da je 80 odsto građana Mejna koji ispunjavaju uslove vakcinisano.

Mils je rekla da aplaudira onima koji su "zasukali rukave da urade ono što je ispravno za njih, njihove komšije i njihove zajednice".

Povezani članci

XS
SM
MD
LG