Linkovi

Fajzerova vakcina više od 90 odsto efikasna kod dece


Petogodišnja devojčica prima Fajzerovu vakcinu u okviru kliničkog istraživanja na Univerzitetu Djuk u Severnoj Karolini (Foto:Shawn Rocco/Duke University)

Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19 je tokom kliničkih istraživanja bila bezbedna i 90,7 odsto efikasna kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, saopštila je u petak američka farmaceutska kompanija.

Tokom kliničkih testova, šesnaestoro dece koja su primila placebo zarazilo se kovidom u poređenju sa tri deteta koja su vakcinisana, naveo je Fajzer u dokumentima podnetima američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA).

Uzimajući obzir da je tokom istraživanja, sa 2.268 učesnika, dvostruko više dece dobilo vakcinu nego placebo, to znači da je delotvornost bila veća od 90 odsto.

Savetodavni odbor FDA će u utorak glasati da li da preporuči upravi da odobri vakcinu za taj uzrast.

Ukoliko regulatori daju zeleno svetlo, vakcinacija dece trećinom originalne doze Fajzerove vakcine mogla bi da počne početkom novembra. Pojedina deca bi mogla da budu u potpunosti vakcinisana do Božića. To bi predstavljalo značajno širenje kampanje imunuzacije u Americi na oko 28 miliona osnovaca.

Kod dece postoji manji rizik od teških oblika bolesti i smrti nego kod starijih, ali je prema podacima američkih zdravstvenih vlasti više od 630 Amerikanaca mlađih od 18 godina preminulo od kovida.

Gotovo 6,2 miliona dece je zaraženo, a najmanje 1,1 milion u poslednjih šest nedelja zbog naglog širenja delta soja koronavirusa, saopštila je Američka akademija za pedijatriju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG