Linkovi

Američki regulatori uskoro daju dozvolu za kombinovanje vakcina


ARHIVA - Sedište Uprave za hranu i lekove (FDA) u Vajt ouku u Merilendu
ARHIVA - Sedište Uprave za hranu i lekove (FDA) u Vajt ouku u Merilendu

Uprava za hranu i lekove (FDA) uskoro će dozvoliti Amerikancima da dobiju dodatnu, "buster" dozu vakcine protiv kovida 19 drugačiju od one koju su prvobitno primili, prenose američki mediji.

Federalni regulator trebalo bi da objavi strategiju o kombinovanju vakcina u sredu, kada zvanično odobri bustere za vakcinu kompanija "Moderna" i "Džonson i Džonson" (J&J).

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su odobrili dodatnu dozu Fajzerove vakcine za određene kategorije stanovništva, najranije šest meseci posle poslednje primljene doze. U te kategorije spadaju građani stariji od 65 godina, Amerikanci koji žive u domovima za stara lica, radnici hitnih službi, kao i nastavnici i zdravstveni radnici, i ljudi stari između 50 i 64 godine, koji imaju specifične zdravstvene probleme.

Odluka da se dozvole dodatne doze vakcina Moderna i Džonson i Džonson usledila je posle studije koju je prošle nedelje objavio Nacionalni institut za zdravlje (NIH). Studijom je utvrđeno da se kod osoba koje su prvo primile vakcinu J&J nivo antitela povećao više od 76 puta nakon što su primili buster vakcinu kompanije "Moderna", a 35 puta posle dodatne doze Fajzerove vakcine. Kod onih koji su dobili drugu dozu Džonson i Džonson vakcine, broj antitela se uvećao samo četiri puta.

Fudbalski trener otpušten zbog odbijanja da se vakciniše

Nik Rolovič, tener fudbalskog tima "Kuguari" državnog univerziteta Vašingtona na severozapadu SAD, otpušten je u ponedeljak zato što je odbio da se vakciniše protiv kovida 19 - što je obaveza za sve državne službenike. Rolovič se pozvao na verske razloge tražeći da bude izuzet iz obaveze koju je uveo guverner Džej Insli. Rok za vakcinaciju istekao je u ponedeljak.

42-godišnjem Roloviču je ovo druga godina iz petogodišnjeg ugovora vrednog 3,2 miliona dolara godišnje, što ga čini najplaćenijim vladinim radnikom države Vašington. Četvorica njegovih pomoćnih trenera takođe su otpuštena u ponedeljak zbog odbijanja da se vakcinišu.

Rolovič je prvi trener velikog koledž fudbalskog tima koji je izgubio posao zbog odbijanja da se vakciniše.

Južna Afrika odbila vakcine Sputnjik V

Za to vreme, regulatorna agencija Južne Afrike saopštila je da neće dozvoliti hitnu upotrebu ruske vakcine Sputnjik V protiv kovida 19, zbog zabrinutosti da bi mogla da poveća rizik zaraze HIV-om među muškarcima.

ARHIVA - Vakcinacija protiv Kovida-19 u velikom tržnom centru u Moskvi, 12. jula 2021.
ARHIVA - Vakcinacija protiv Kovida-19 u velikom tržnom centru u Moskvi, 12. jula 2021.

Južnoafrička uprava za regulisanje zdravstvenih proizvoda navela je da je odluka zasnovana na ranijim studijama kada je ispitivana bezbednost modifikovane forme adenovirusa - vrste virusa koji izaziva respiratorne infekcije - koji se nalazi u ruskoj vakcini. Centri za kontrolu bolesti adenoviruse definišu kao viruse koji izazivaju niz bolesti kao što su groznica, upala grla, bronhitis i upala pluća, a regulatorna agencija Južne Afrike strahuje da može da poveća i rizik od HIV-a. Južna Afrika ima jednu od najvećih stopa pacijenata inficiranih HIV-om na svetu.

Ruski centar Gamaleja, koji je razvio vakcinu Sputnjik, saopštio je da je odluka južnoafričkih regulatora "potpuno neosnovana". U Južnoj Africi trenutno su u upotrebi vakcine Fajzer i Džonson i Džonson.

U izveštaju su korišćene informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG