Linkovi

Fajzer i Bajontek i zvanično zatražili da se odobri vakcina za decu, vakcinacija moguća u novembru


ARHIVA - Vakcinacija u Mičigenu
ARHIVA - Vakcinacija u Mičigenu

Fajzer i Bajontek zatražili su od američkih regulatora da odobre hitnu upotrebu vakcine tih kompanija protiv Kovida 19 za decu od 5 do 11 godina, tvitovao je Fajzer u četvrtak.

Zahtev je podnet američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) u trenutku kada naglo raste broj zaražene dece koji je, prema podacima Američke akademije za pedijatriju, početkom septembra dostigao najviši nivo tokom pandemije koronavirusa.

Fajzer je saopštio da istraživanje pokazuje da bi mlađa deca trebalo da dobiju trećinu doze koja se trenutno daje svima ostalima.

Odbor nezavisnih eksperata FDA će 26. oktobra raspravljati o tome da li je Fajzerova vakcina bezbedna i efkasna za mlađu decu. Ako uprava da zeleno svetlo, savetnici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatim odlučuju da li da preporuče vakcinu, a ta zdravstvena agencija donosi i konačnu odluku.

Koordinator Bele kuće za borbu protiv Kovid 19 Džef Zajnc rekao je da bi, ako federalni regulatori daju zeleno svetlo, imunizacija dece mogla da počne već u novembru.

"Spremni smo. Imamo zalihe. Radimo sa državama na otvaranju pogodnih lokacija za vakcinaciju dece, uključujući pedijatrijske ordinacije i lokalna mesta", rekao je Zajnc za kablovsku mrežu CNN.

Na pitanje da li bi vakcinacija dece mogla da počne pre praznika Dana zahvalnosti, krajem novembra, Zajnc je odgovorio: "To zavisi od naučnog procesa FDA i CDC, ali da, mogla bi".

Brza odluka regulatornih vlasti o upotrebi vakcine kod dece mogla bi da pomogne da se ublaži potencijalni nagli rast broja slučajeva tokom jeseni, s obzirom na to da su škole otvorene širom zemlje.

Rezultati kliničkih istraživanja pokazuju da je vakcina, koja je već odobrena za adolescente od 12 do 15 godina i ima trajnu dozvolu za upotrebu kod starijih od 16 godina, podstakla snažan imuni odgovor kod mlađe dece, saopštili su Fajzer i Bajontek 20. septembra. Nije bilo ozbiljnih kontraindikacija.

U istraživanju je učestvovalo 2.268 dece. Deca su u manjoj opasnosti da razviju teške oblike Kovida, ali mogu virus da prenesu na druge, uključujući i ranjivije populacije kod kojih postoji veći rizik od teških bolesti.

Fajzer i Bajontek testiraju vakcinu i kod dece uzrasta od 2 do 5 godina i od 6 meseci do dve godine, a rezultati se očekuju do kraja godine.

XS
SM
MD
LG