Linkovi

Jutjub zabranio objavljivanje lažnih tvrdnji o vakcinama


ARHIVA - Logo Jutjuba
ARHIVA - Logo Jutjuba

Jutjub je objavio da briše dezinformacije i teorije zavere o vakcini sa svoje platforme.

Odluka o zabrani objavljivanja dezinformacija o vakcinama na popularnoj platformi za razmenu video snimaka, objavljena u blogu u sredu, doneta je u trenutku kada zemlje širom sveta svojim građanima nude besplatnu imunizaciju protiv Kovida 19, prenosi agencija Asošijeted pres.

Zdravstveni zvaničnici pokušavaju da se izbore sa brojnim dezinformacijama o vakcini protiv Kovida 19, od njenog razvoja prošle godine.

Novim pravilima Jutjuba zabranjuju se dezinformacije o bilo kojoj vakcini koju su odobrile zdravstvene vlasti kao što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i koje se trenutno koriste za imunizaciju.

Jutjub, koji je u vlasništvu kompanije Gugl, brisaće video snimke u kojima se lažno tvrdi da su vakcine opasne ili da uzrokuju zdravstvene probleme kao što su rak, neplodnost ili autizam - što je teorija koju su naučnici decenijama osporavali, ali koja se i dalje prenosi na internetu.

Popularni nalozi protiv vakcina, među kojima je i onaj koji pripada Robertu F. Kenediju mlađem (sinu senatora Roberta F. Kenedija), uklonjeni su sa Jutjuba.

"Često vidimo kako se lažne tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa prelivaju u dezinformacije o vakcinama uopšte, i sada smo u situaciji kada je važnijje nego ikada da rad koji smo započeli sa Kovidom 19 proširimo na druge vakcine", navodi se u saopštenju Jutjuba.

Novo pravilo odnosiće se na uopštene tvrdnje o vakcinama, kao i na izjave o određenim vakcinama, na primer protiv boginja ili gripa.

Tvrdnje o vakcinama koje se i dalje testiraju biće dozvoljene, kao i lična iskustva kada je reč o reakcijama na vakcinu, dok god ne potiču sa naloga koji su poznati po širenju dezinformacija o toj temi.

XS
SM
MD
LG