Linkovi

Fauči: Merkova pilula protiv Kovida 19 "impresivna", ali vakcinacija ostaje prioritet


Arhiva - Pilule eksperimentalnog leka nazvanom molnupiravir za tretman protiv Kovida 19 kompanija Merk & Ko i Ridžbek Bajaterapeutiks na fotografiji kompanije Merk & Ko, 17. maja 2021.
Arhiva - Pilule eksperimentalnog leka nazvanom molnupiravir za tretman protiv Kovida 19 kompanija Merk & Ko i Ridžbek Bajaterapeutiks na fotografiji kompanije Merk & Ko, 17. maja 2021.

Članovi tima Bele kuće za odgovor na Kovid 19 saopštili su u petak da su nedavna ispitivanja pokazala efikasnost nove eksperimentalne pilule protiv Kovida 19 američke farmaceutske kompanije Merk svakako bila dobra vest, ali su naglasili da će vakcine ostati najbolji način za okončanje pandemije.

Tokom virtuelnog brifinga tima za odgovor, vodeći američki Stručnjak za zarazne bolesti, dr Entoni Fauči rekao je da su rani podaci iz studija o Merkovoj piluli protiv Kovida 19 "impresivni", uključujući smanjenje hospitalizacija i smrti za 50 odsto.

Koordinator Bele kuće za borbu protiv koronavirusa Džef Zients rekao je da Vlada SAD već dogovorila kupovinu 1,7 miliona doza pilule, sa mogućnošću dodatne nabavke ako bude potrebno.

Ako bi bila odobrena za hitnu upotrebu, Merk pilula bila bi prvi tretman protiv Kovida 19 koji bi se mogao uzimati oralno, a ne injekcijom ili intravenoznim kapanjem. Fauči je rekao da neće predviđati kada bi tablete mogle da budu odobrene, popšto američka Uprava za hranu i lekove (FDA) i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procenjuju lekove.

Vakcinacija se i dalje smatra najboljim izborom

Ali, rekao je Zients, iako su pilule dobra vesta, vakcinacija je i dalje najbolji izlaz iz pandemije, a tim za odgovor je veći deo svog brifinga proveo predstavljajući statističke podatke kako bi ohrabrio nevakcinisanih 70 miliona stanovnika SAD da uzmu vakcinu.

Direktorka CDC, dr Rošel Valenski rekla je da novi podaci njene agencije pokazuju vrednost vakcinacije u sprečavanju ozbiljnih bolesti. Podaci prikupljeni u avgustu tokom vrhunca talasa infekcije uzrokovanih delta varijantom virusa pokazali su da su područja u kojima je vakcinisano 55 odsto ili manje ukupnog stanovništva imala više nego dvostruku stopu infekcije u područjima sa većom pokrivenošću vakcinama . Stope hospitalizacije i smrtnosti takođe su bile značajno veće tamo gde je stopa vakcinacije bila niža.

Fauči je predstavio statističke podatke prikupljene u proteklih 30 dana u bolnicama u okrugu King u državi Vašington, informacije za koje je rekao da takođe pokazuju efikasnost vakcine protiv delta soja virusa. Taj podatak je pokazao da je nevakcinisana osoba ima osam puta više šansi da će biti pozitivna na Kovid 19, 41 put više šansi da će biti hospitalizovana i 57 odsto više šanse da će od Kovida umreti.

Govoreći o nedavnom opštem padu novih slučajeva i hospitalizacija u poslednjih nekoliko nedelja, Fauči je rekao da ljudi ne bi trebalo da tumače taj pad kao da sada - da ne moraju da se vakcinišu i da je najbolji način za sprečavanje ponovnog izbijanja bolesti i okončanje pandemije - vakcinacija.

XS
SM
MD
LG