Linkovi

Zdravstveni zvaničnici u SAD ponovo apeluju na trudnice da se vakcinišu


ARHIVA - Trudnica prima vakcinu u apoteci u Pensilvaniji (Foto: Rojters/Hannah Beier)
ARHIVA - Trudnica prima vakcinu u apoteci u Pensilvaniji (Foto: Rojters/Hannah Beier)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ponovo su pozvali trudnice da se vakcinišu protiv Kovida 19.

Preporuke, izdate u sredu, takođe obuhvataju žene koje pokušavaju da zatrudne, kao i one koje su se nedavno porodile. CDC upozorava da tokom trudnoće postoji ozbiljan rizik da virus izazove tešku bolest i smrt, te da postoji i povećana opasnost od prevremenog rođenja, smrti bebe ili drugih komplikacija.

Agencija navodi da je oko 125.000 trudnica u Sjedinjenim Državama testirano pozitivno na Kovid 19, sa 22.000 hospitalizacija i 161 smrtnim slučajem, uključujući i rekordne 22 žrtve u avgustu. Takođe ističe da 97 odsto trudnica, koje su završile u bolnici zbog Kovida, nije bilo vakcinisano.

U prošlomesečnim preporukama CDC-a, navodi se da dokazi pokazuju da korist od vakcine daleko nadmašuje rizik od pobačaja ili drugih mogućih komplikacija.

U međuvremenu, farmaceutska kompanija Merk sa sedištem u SAD saopštila je da je njen eksperimentalni antivirusni lek za Kovid 19 po svemu sudeći delotovoran protiv poznatih varijanti bolesti.

Kompanija je u sredu saopštila da rezultati rane faze kliničkih istraživanja pokazuju da je novi lek, molnupiravir, najdelotvorniji kada se pacijentima daje u periodu od pet dana od početne dijagnoze.

XS
SM
MD
LG