Linkovi

Bajden imao "neobično dug" sastanak sa papom Franjom


Predsednik SAD Džo Bajden sa papom Franjom u Vatikanu
Predsednik SAD Džo Bajden sa papom Franjom u Vatikanu

Američki predsednik Džo Bajden sastao se u Vatikanu sa papom Franjom, na početku svoje evropske turneje koja će se fokusirati na konferenciju o klimi i samit G20.

Sastanak pape i Bajdena nije bio otvoren za medije, ali je saopšteno da je bio "neobično dug".

Vatikan je saopštio da je sastanak trajao sat i 15 minuta, a još 15 minuta je utrošeno na fotografisanje i razmenu poklona.

Sastanak pape sa bivšim predsenikom Donaldom Trampom 2017. trajao je oko pola sata, a sa Barakom Obamom 2014. oko 50 minuta.

Bela kuća je u saopštenju posle sastanka navela da je Bajden "zahvalio papi na borbi protiv siromaštva, gladi, konflikta i progona". Takođe je pohvalio vođstvo pape u borbi protiv klimatskih pomena i njegovo zalaganje za to da svi na svetu dobiju vakcine kako bi se okončala pandemija i krenulo u globalan ekonomski oporavak.

Vatikan će izdati saopštenje kasnije tokom dana.

Sastanak prvog latinoameričkog pape i drugog američkog predsednika koji je katolik dešava se u trenutku kada se u SAD vodi žestoka debata o abortusu.

Bajden, koji redovno ide u crkvu i drži papinu sliku u svojoj kancelariji, rekao je da se privatno protivi abortusu, ali da kao predsednik ne može da nameće svoje mišljenje.

Njegovi kritičari unutar crkve u SAD kažu da papa nije trebalo da ga primi.

"Dragi papa Franjo, tvrdili ste da je abortus ubistvo. Molimo vas da se suočite sa predsednikom Bajdenom po tom pitanju. Njegova podrška pravu na abortus je sramota za crkvu i skandal za ceo svet", napisao je biskup Tomas Tobin sa Roud Ajlenda.

Papa Franja je, otkako je izabran, ponavljao da crkva treba da bude protiv aborutsa, ali da debata o tom pitanju ne treba da zaseni važnija pitanja poput imigracije i siromaštva.

Klimatska i ekonomska pitanja u fokusu Bajdenove posete Evropi

Američki predsednik Bajden će učestvovati na samitu G20 koji se održava u subotu i nedelju u Rimu. Lideri najbogatijih zemalja sveta razgovaraće o ekonomiji, pandemiji, i drugim pitanjima koja utiču na globalnu ekonomiju.

U Glazgovu će, potom, 1. novembra biti održana konferencija UN o klimatskim promenama COP26.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da će, s obzirom na to da kineski predsednik Ši Đinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin neće lično prisustvovati samitima, Bajden preuzeti vodeću ulogu na ta dva foruma.

XS
SM
MD
LG